kfr Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 A więc z góry zaznaczam, że znalazłem coś na forum na ten temat ale nie chcę sam nic robić bo nie jestem pewien Więc. Mój problem polega na tym, że miałem Fedorę 4 na jednym dysku i Win XP na drugim dysku. Padł mi XP i jak go przeinstalowałem to już nie miałem GRUBa. Stwierdziłem, że skoro niedługo będzie "piątka" to nie będę instalować czwórki tylko poczekam na premierę kolejnej wersji. Dodam, że przy instalacji XP na jednym dysku ten na którym była FC4 odłączyłem. No i nadeszła PIątka. Podłączyłem tego dyska i zainstalowałem FC5. Teraz przy uruchamianiku kompa mam coś takiego: Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5) Other Wybieram ->Other w nadziei, że wystartuje mi wingroza. Ale tutaj taki dowcip: Booting 'Other'... rootnoverify(hd1,0) chainloader +1 No to ja że jestem mega dobry w tych klockach, inteligentny i przystojny i w ogóle skromny to chciałem znaleźć odpowiedź na forum używając opcji SZUKAJ No i znalazłem wypowiedź Snake'a z 23.03.2006 - 21:29: esli masz dwa dyski i zamierzasz zainstalować na jednym windę a na drugim linux to masz dwie opcje : (żartuję). 1. Instalacja na 1 dysku windy następnie linux na drugim i grub w mbr dysku windy 2.Instalacja na 1 dysku windy następnie linux na drugim i grub w 1 sektorze dysku linux. 3. instalacja odzielnie dla windy na dysku 1 i przy odłaczonym dysku 1 linux na dysk 2. Instalacja grub w mbr dysku 2. Następnie zmiany opcjii boot w bios wink.gif. Ad 1. Konfiguracja grub.conf dla odpalenia windy z drugiego dysku musi zawierać mapowanie dysku map (hd1) (hd0) Przykład title winda (lub linux) rootnoverify (hd0,0) (to też zalezy od konfiguracji) map (hd1) (hd0) lub map (hd0) (hd1) zalezy od konfiguracji chainloader +1 Ad 2. opis stary jak swiat znajdziesz go wszędzie bootloaderem jest windozowa proteza wink.gif dd if=/dev/hdb1 of=bootsect.img bs=512 count=1 i tak dalej.. Ad 3. Nie ma potrzby komentować wink.gif przeniesienie przełączania sekwencji do grub.conf podobnie jak dla Ad 1. Mnie dotyczy opcja trzecia chyba.. Ale nic mi nie mówi "przeniesienie przełączania sekwencji do grub.conf" a tego z Ad 1. mi za wiele nie mówi. Więc coś dla was może przydatnego: [root@localhost ~]# fdisk -l Disk /dev/hda: 6449 MB, 6449587200 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 784 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 13 104391 83 Linux /dev/hda2 14 784 6193057+ 8e Linux LVM Disk /dev/hdc: 40.0 GB, 40020664320 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdc1 * 1 2430 19518943+ 7 HPFS/NTFS /dev/hdc2 2431 4865 19559137+ c W95 FAT32 (LBA) [root@localhost ~]# hda to bodajże primiary master a hdc to na 95% secondary master. Teraz chciałbym zrobić tak, że gdy wybiorę "Other" to mi będzie bootować Wingroza (w innym wypadku muszę w biosie wybierać który dysk ma się bootować). Tutaj inne szczegóły nie wiem czy przydatne: /boot/grub/grub.conf [root@localhost grub]# head 30 grub.conf head: nie można otworzyć `30' do czytania: Nie ma takiego pliku ani katalogu ==> grub.conf <== # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 [root@localhost grub]# head -30 grub.conf # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.16-1.2080_FC5) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.16-1.2080_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.16-1.2080_FC5.img title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img title Other rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 title Other rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 Jeśli dysk z windą to /dev/hdc, to wg mnie trzeba (hd1,0) na (hd2,0) zmienić i będzie OK. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfr Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 hd2,0 - błąd, nie uruchomi się. Pomocy :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 hd2,0 - błąd, nie uruchomi się. Pomocy :/ http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4513 Przeczytaj w/w o ile chodzi a ustalenie hdaX(lub sdaX) to on liczy od zera nie od 1 ale sprawdź bo nie pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Tak liczy od zera. Od 1 liczy lilo. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Rozumiem, że system masz na hdc1, ponieważ partycja jest aktywna. Tak, wystarczy zmienić (hd1,0) na (hd2,0). Gdybyś miał dysk na drugim kontrolerze, to byłby to dysk hdb. Masz podłączony dysk na trzecim kontrolerze. Jaki błąd wywala, że nie chce się uruchomić z opcją hd2,0 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 A może tak: title Other rootnoverify (hd1,0) map (hd1) (hd0) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 A może tak: title Other rootnoverify (hd1,0) map (hd1) (hd0) Pozdro Witam Może wiesz jak to wygląda dla dysków scsi? Mam dwa dyski - ATA z fedorą i SCSI z XP, aby zmienić system muszę wchodzić do biosa. Plik device map tak wygląda: # this device map was generated by anaconda (fd0) /dev/fd0 (hd0) /dev/hda (hd1) /dev/sda Mój grub.conf: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda3 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.15-1.1833_FC4) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.15-1.1833_FC4 ro root=LABEL=/ initrd /initrd-2.6.15-1.1833_FC4.img title Fedora Core (2.6.12-1.1398_FC4) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.12-1.1398_FC4 ro root=LABEL=/ initrd /initrd-2.6.12-1.1398_FC4.img title Other rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfr Napisano Kwiecień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Zrobiłem tak jak napisał Snake i dostałem komunikat: Error 11: Unrecognized device string Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Jaki błąd wywala jak dasz hd2,0 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Podczas instalacji kernela tworzy się cos takiego jak device.map i u mnie np. wyglada tak /boot/grub/device.map (hd1) /dev/hdb (fd0) /dev/fd0 (hd3) /dev/sda (hd2) /dev/hdd (hd0) /dev/hda w zalezności jak jest u was tak powinniście przemapować urządzenie. Pozdro PS. wpisy nie pojawią się poprawne jeśli instalując fedorę mieliście któryś z dysków wyjęty z kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 A właśnie teraz zobaczyłem dwie aktywne partycje ? Nie znam się tak dogłębnie bo nigdy nie miałem 2 dysków – ale czy tak ma być ? Jeszcze możesz w BIOS-ie zmieniać z którego dysku startuje – fakt trochę męczarnia Mam taki głupi pomysł windows powinien być jako master do tego służy map ( prze mapowanie ) ale można też ........................( nie powiem bo dużo roboty) rootnoverify (hd2,0) map (hd2) (hd0) Lub odwrotnie rootnoverify (hd2,0) map (hd0) (hd2) a wszyscy prędzej podawali dla hdb a jest hdc trochę kombinować + link wyżej podawałem Narka A jak wyjdzie na pewno wyjdzie to pokarz grub.conf bez # i fdisk -l dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivellios Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 A ja od razu chciałbym się podczepić do t ego tematu... zauważyłem że oopcja default=0 jest od uruchamiania domyślnie wybranego systemu. U mnie ta opcja ma wartość 1 czy zonacza to, że będzie wybrana jako domyślna druga opcja? Czy to jakoś odnosi się do numeru partycji? Mam ustawione uruchamianie domyślnie WinXP, ale wolałbym zmienić na Fedora, a jest pierwszy na liście (FC5), więc jak zmienić default... piszę, bo zmieniłbym na 0, ale nie chcę sobie namieszać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 U mnie ta opcja ma wartość 1 czy zonacza to, że będzie wybrana jako domyślna druga opcja?Dokładnie tak jak napisałeś. Jak chcesz mieć domyślnie Fedorę to zmień na "0". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi