Skocz do zawartości

Update Kernela

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie zrobiłem sobie update kernela yum`em, ale teraz powstały mi jakby dwa linuksy z dwoma jądrami - starym i nowym. POdczas startu Grub wyświetla mi możliwość uruchomienia tego lub tego jądra.

Jak usunąć to stare jądro?

yum remove kernel-2.6.9-1.1381_FC3 i686*

??

---------

FC3, aktualne jądro: 2.6.12-1.1381_FC3 i686

Może na jakiś czas zatrzymaj sobie to jądro żeby przypadkiem nie wysypało Ci się nowe. Ale właściwie teraz stabilna wersja to 2.6.16, więc chyba spokojnie możesz sobie je zatrzymać.

yum remove kernel-2.6.9-1.1381_FC3 i686*

tak tylko pamiętaj o numerkach smile.gif

sory że sie podłączam do czyjegoś tematu ale nie wiedzialem gdzie to dać.

Kiedy chcę wgrać nowego kernela to woła o pakiety 'udev' i 'module-init-tools'. Nie mam pojęcia skąd je wytrzasnąć. Proszę o pomoc bo jestem kompletnie początkujący w Linuksie...

aha... jak uruchomić fedorę 4 pod kde?

ale możesz też ręcznie usunąć stare jądro z gruba i z systemu bez yuma

Wystarczy wejść do katalogu /grub itam się pobawić :]

Wystarczy po prostu rpm -e kernel-<odpowiedni_numerek>.

smile.gif Wszyscy już widzę zapomnieli, że yum to tylko wygodne narzędzie, rozwiązujące tzw "pułapkę zależności" występującą w niektórych pakietach.

Ale tak naprawdę w przypadku kerneli yum nie robi nic więcej niż zwykłe rpm -ivh kernel.... No i oczywiście ściąga odpowiedni pakiet z Inetu wink.gif

@annoth - w Twoim przypadku to bym akurat użył yuma smile.gif Zakładam, że poprawnie (czytaj: zgodnie z wiki.fedora.pl) skonfigurowałeś repozytoria.

Pozdr,

W.

• 2 weeks later...

@annoth - w Twoim przypadku to bym akurat użył yuma smile.gif Zakładam, że poprawnie (czytaj: zgodnie z wiki.fedora.pl) skonfigurowałeś repozytoria.

Pozdr,

W.

ale jest taki problem że nie mam dostępu do neta i yum tak samo zadziała jak rpm.

Na wiki.fedora.pl nie ma napisane jak skonfigurować repozytoria... tylko co to takiego..

ale jest taki problem że nie mam dostępu do neta i yum tak samo zadziała jak rpm.

Na wiki.fedora.pl nie ma napisane jak skonfigurować repozytoria... tylko co to takiego..

Jak nie masz netu, to faktycznie jest trochę trudniej sad.gif W tym momencie repozytoria też nie są ważne. Co do adresu to moja pomyłka, właściwy adres to faq.fedora.pl.

Jeśli ściągasz pakiety z sieci i potem jakoś (pen-drive, CD) przenosisz na swojego kompa to skorzystaj z http://rpm.pbone.net - w opcjach zaawansowanych zaznacz sobie system dla którego chcesz szukać. Pamiętaj, żeby wybrać pakiet na odpowiednią platformę, bo wyszukiwać się będą zarówno na 32-bitowe jak i na 64-bitowe procki.

Zauważyłem jeszcze, że zadałeś wcześniej pytanie "jak uruchomić fedorę 4 pod kde?" - rozumiem, że chodziło Ci raczej o uruchomienie KDE pod Fedorą wink.gif Mylisz dystrybucję (a tak bardziej ogólnie to powiedziałbym, że chyba nawet system operacyjny Linux) z desktopem, czyli graficzna nakładką "umilającą" i ułatwiającą pracę z systemem.

Z konsoli tekstowej wpisz "switchdesk KDE" i przeloguj się - nowe logowanie nastąpi już pod KDE a nie pod Gnome. Chcąc wrócić do Gnome wpisz "switchdesk GNOME" (lektura obowiązkowa: man switchdesk). Można jeszcze poszukać w menu - znajdziesz tam nakładkę graficzną na switchdesk, ale nie pamiętam jak się nazywa ani gdzie dokładnie jej szukać, bo nie instalowałem.

Pozdr,

W.

rozumiem, że chodziło Ci raczej o uruchomienie KDE pod Fedorą wink.gif Mylisz dystrybucję (a tak bardziej ogólnie to powiedziałbym, że chyba nawet system operacyjny Linux) z desktopem, czyli graficzna nakładką "umilającą" i ułatwiającą pracę z systemem.

rozróżniam te dwa pojęcia tylko trochę nieprecyzyjnie sformułowałem pytanie biggrin.gif

w każdym bądź razie dzięki ogromne...

• 3 months later...

skorzystaj z http://rpm.pbone.net - w opcjach zaawansowanych zaznacz sobie system dla którego chcesz szukać. Pamiętaj, żeby wybrać pakiet na odpowiednią platformę, bo wyszukiwać się będą zarówno na 32-bitowe jak i na 64-bitowe procki.

Chciałem skorzystać z wyszukiwarki na tej stronie ale jakiegokolwiek rpm-a bym nie szukał to i tak wyswietla cos w stylu "hmmm... that's imposible... that rpm is doesn't exist on any server"

o co chodzi? dlaczego nie znajduje go na żadnym serverze... nie mogę sciągnąc!!!

czy mogę znaleść interesujące mnie rpmy gdzieś indziej?

Chcialem skorzystac z wyszukiwarki na tej stronie ale jakiegokolwiek rpm-a bym nie szukal to i tak wyswietla cos w stylu "hmmm... that's imposible... that rpm is doesn't exist on any server"

o co chodzi? dlaczego nie znajduje go na zadnym serverze... nie moge sciagnac!!!

czy moge znalesc interesujace mnie rpmy gdzies indziej?

To dziwne bo mi dziala bez problemu... jakie rpm'y próbujesz znalezc? podaj nazwy..

Mozesz równiez skorzystac z http://rpmfind.net/

Pozdrawiam Rasp..