Skocz do zawartości

Ntfs W Fedora Core 5

mielnym13

Rekomendowane odpowiedzi

Nie moge zamontowac partycji ntfs w tym systemie.

wpisuje w konsoli:

[root@Michal etc]# yum -y install kernel-module-ntfs-$(uname -r)

Setting up Install Process

Setting up repositories

core [1/3]

updates [2/3]

extras [3/3]

Reading repository metadata in from local files

Parsing package install arguments

No Match for argument: kernel-module-ntfs-2.6.15-1.2054_FC5

Nothing to do

[root@Michal etc]# mount /dev/hda6 /mnt/win_e -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222

mount: unknown filesystem type 'ntfs'

nie wiem czemu nie dziala.

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na początet dla ułatwienia sobie życia: yum --noplugins install yumex (żeby sobie życie ułatwić wink.gif ). Potem zrób z poziomu yumex'a upgrade jądra do 2.6.16, z resztą - jak w yumex'e wybierzesz instalację modułu do obsługi ntfs (kmod-ntfs), to powinno ci się zainstalować nowe jądro. Potem tylko zamontuj sobie dysk mount'em.

pozdrawiam

• 4 weeks later...

u mnie z tym upgrafe jąderka były niezłe jazdy.. najpierw próbowałam z konsolki poprzez yum wszytsko zgodnie z indtrukcją z faq, ale nie dało rady..następnie poprzez yumex niby znalazł dałam instaluj..czekam czekam i nic to zamknęłam yumex'a wróciłam do konsoli..czekam i patrzę o dziwo znalazł to dałam żeby zainstalował nowe jąderko..niby to zrobił..ale jak sprawdziłam na koniec uname -r to stare jak widniało tak widniało scared.gif wkurzyłam się..znowu sięgnęłam do yumex'a..tym razem nie znalazł modułu do jajka blink.gif to znowu do konsoli i tu też nic mad.gif w końcu stwierdziłam na dziś koniec..przelogowałam się na xp,żeby dalej robić to co mam do roboty,ale weszłam na forum i stwierdziłam,że doczytam..może znajdę nowy sposób lamo.gif stwierdziłam,że pobiorę ręcznie i sama zainstaluje to..znowu wylogowanie i na powrót do fc5..grub się włączył..klikam i co widzę...1x WIndows XP i 2xFC5 blink.gifblink.gif jeden ze straym jajkiem, a drugie z nowym ph34r.gif i tak myślę chyba nic się nie stanie jak usunę zbędny wpis w grubie ze starym jądrem..bo trochę denerwuje mnie to cool.gif czy powinnami jakieś specjalne "zabiegi" zrobić zanim to zrobię?

Samo usunięcie zapisu nic nie załatwia (poza usunięciem wpisu oczywiście wink.gif)

Stary kernel i tak pozostanie w systemie - trzeba usunąć (yum remove albo rpm -e, razem z modułami nvidia, ntfs itp)

Zresztą warto zostawić poprzednie jądro - jeśli nowe okaże się do bani, to zawsze można wrócić do tego starego. Ostatnio np. 2107 okazało się nieco niedorobione (coś tam z opcją rhgb) i szybko weszła wersja 2111. Ci którzy mieli problemy z 2107 a nie usunęli poprzedniego działającego jądra mogli łatwo doniego wrócić. COś przydługo mi wyszło i nie jestem pewien czy wystarczająco jasno unsure.gif Trudno - przeczytasz sobie ze dwa razy tongue.gif

Pozdr,

W.

Ja powiem tak: był podany link do fajnej stronki, gdzie jest podane dużo rzeczy jak zrobić.

To jest adres stronki http://stanton-finley.net/fedora_core_5_in...tion_notes.html

Mi zrobienie tego zajeło ok. 5-10 minutek, mimo że nie jestem orłem w te klocki. U mnie spokojnie zainstalował się pakiet

kernel-module-ntfs.rpm

. Dostęp do partycji działa bezbłędnie.

Stronka fajna, wiem bo z jej pomocą instalowałem np. Javę, ale w przypadku NTFS to manufaktura jest wink.gif Skuteczna zapewne, ale szybciej i prościej jest instalować moduł za pomocą yuma - wystarczy wiedzieć, że w FC5 nazywa się to kmod-ntfs a nie kernel-module-ntfs.

Za to niewątpliwie dużą wartość ma pokazany tam wpis do /etc/fstab - było już kilka postów z pytaniem co zrobić, żeby podmontowaną partycję NTFS mógł czytać zwykły użytkownik.

Pozdr,

W.

Właśnie bo bardzo mnie to zastanawiało. Bo instalowałem przez rpm-a a nie przez (_yum'a_ → yuma) ORT i wsio u mnie chodzi ok. Dobrze że nie kombinowałem z odinstalowaniem i instalowaniem przez (_yum'a_ → yuma) ORT.