creativus Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Witam ponownie, Hmmm... chcialem dodac kilka regulek do IPtables, ale niestety musialem to robic manualnie gdyz po wpisaniu np. iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d IP_ZEWN --dport 1412 -j DNAT --to ADRES_IP_KOMPA_WEWN:1412 nic sie nie stalo w pliku iptables, prosze o wskazowke co robie zle. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszad Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Witam O jakim pliku mówisz ??? Jeżeli wykonujesz polecenie z linni poleceń to co najwyżej mozesz sprawdzić czy działają : # iptables -L -x -v A jak chcesz dopisac polecenie do pliku konfiguracyjnego iptables to najpierw poczytaj # man iptables-save Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creativus Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Hmmm... widze ze jestem jeszcze bardziej poczatkujacy niz mi sie wydawalo ;/, jest taki plik iptables i myslalem ze tam sie zapisuje wszystko co sie wklepie z linii polecen, a tu widze ze tak nie ma, poczytam manuala i zobacze moze cos wymysle Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Witam, Spróbuj: service iptables save Bieżace reguły zostaną wtedy zapisane Iptables masz zainstalowane z rpm? Jaki system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 po wpisaniu np. [ciach] nic sie nie stalo w pliku iptables, prosze o wskazowke co robie zle. Po wpisaniu regułek zrób (zakładam, że masz Fedorę) cp /etc/sysconfig/iptables /etc/sysconfig/iptables_old #kopia na wszelki wypadek iptables-save > /etc/sysconfig/iptables #a tu zapis do pliku konfiguracyjnego Użycie polecenia "iptables" nie wpływa bezpośrednio na zmiany w pliku konfiguracyjnym. Więcej: "man iptables" (i chyba są też "man iptables-save" "man iptables-restore") Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Jeszcze jednym rozwiazaniem jest zmiana wpisu w /etc/sysconfig/iptables-config IPTABLES_SAVE_ON_STOP="no" na "yes" IPTABLES_SAVE_ON_RESTART="no" na "yes" .... p.s. Nie uzywam FC wiec nie wiem czy takowy plik conf dotyczacy iptables istnieje i czy jest respektowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Nie uzywam FC wiec nie wiem czy takowy plik conf dotyczacy iptables istnieje i czy jest respektowany. Istnieć istnieje, ale zmiana tego parametru powoduje, że po wprowadzeniu zmian i zatrzymaniu/restarcie iptablesów tracisz starą konfigurację bezpowrotnie. Jak zrobisz jakąś głupią, niepotrzebną zmianę i zapomnisz odwinąć, to przy zamknięciu systemu tracisz poprzednie, poprawne ustawienia. Oczywiście jak ktoś robi zmiany to i tak powinien sobie gdzies na boku kopię bezpieczeństwa trzymać, ale... Wydaje mi się, że to nieco bardziej ryzykowne od podanej przeze mnie metody. Oczywiście to, jak zwykle w linuksie , rzecz gustu i przyzwyczajeń. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgadzam sie z Toba (nie negowalem twojej wypowiedzi). Zreszta sam trzymam na boku awaryjny pliczek . Wskazalem jedynie creativusowi jedna z drog. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 [...] (nie negowalem twojej wypowiedzi).Nie odczytałem tego w ten sposób Wskazalem jedynie creativusowi jedna z drog.A ja pomyślałem, że poza niewątpliwym udogodnieniem jakie niesie to rozwiązanie warto znać również zagrożenia. Czasem człowiek coś robi zanim dobrze przemyśli A potem płacz... Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi