nikss Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Mam zainstalowana FC4 na pierwszym dysku, na innym dysku mam zainstalowany WIndows XP. Obecnie przepinam dyski (b.rzadko uzywam XP) ale chce docelowo ustawic dysk z XP jako slave i startowac z gruba. Czy da sie to tak zrobic?? Jesli nie to jak doinstalowac bezpiecznie na dysk FC4 Windowsa XP?? Mozecie polecic jakies howto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Musisz dodać wpis do grub.conf(to chyba będzie wyglądało tak): title Windows XP root (hd1,0) czyli drugi dysk, pierwsza partycja. Nie jestem na 100% pewien tego wpisu - na wszelki wypadek daj w wyszukiwarce forum "grub", bo na pewno była już o tym mowa. Poza tym poczytaj: man grub i info grub . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Druga możliwość to zmiana kolejności dysków,odpalenie kompa z płytki i ponowne zainstalowanie Gruba po poprawkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 W grub.conf wpis powinien wyglądać tak: title Windows rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 jeśli startujesz windę z drugiego dysku. Oczywiście za "title" jest dowolny ciąg znaków np. "Sam-Wiesz-Co" Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi