Skocz do zawartości

K3b Dvd

sammael

Rekomendowane odpowiedzi

wybieram opcje nowy projekt dvd niby cos tam pisze ze rozpoczyna zapis ale jakos mu to nie idzie "niepowodzenie" . ktos mi kiedys mowil ze trzeba jakis support dla dividi zainstalowac ale o co chodzi to niebardzo wiem.
Coś mi świta chyba miałem też problem z k3b (nie chciał wymazywać DVD-RW) a CD-RW mazał aż miło , to po aktualizacji przeszło obecnie używam GnomeBaker i już płyt DVD trochę nagrałem

FC5

Narka

Witam też mam problem z k3b, ale trochę innej natury. Ściągnełem sobie z netu obraz iso jednej z dystrybucji live cd. Włanczam k3b wybieram z menu nagraj obraz cd.. i... kb3 wyłancza się bez najmniejszego komunikatu. Tak poprostu jakby nic się nie stało. Ogólnie część programów też mi się tak od siebie wyłancza. Ma to związek z ramem? mam niestety nie najlepszy memtest wykrył w niej jakiejś błędy. Może być jakaś inna przyczyna?

Odpal terminal, i uruchom k3b z terminala. Powinien w czasie uruchamiania wypisaywać komunikaty na ekranie - może napisze również jaka jest przyczyna błędu.

I tak na marginesie:

Włanczam [...] wyłancza.
Rany Boskie, człowieku scared.gif Na pstryczki od światła mówisz "włancznik"? Włącznik, włączam, wyłączam.

Pozdr,

W.

Ortografia to nie moja najlepsza dziedzina ale mniejsza o to więc w terminalu sytuacja wygląda tak:

k3b: symbol lookup error: /usr/lib/libk3b.so.2: undefined symbol: _ZN3KIO9NetAccess12mostLocalURLERK4KURLP7QWidget

biblioteka jest zainstalowana tak przynajmniej rpm mnie poinformował

k3b: symbol lookup error: /usr/lib/libk3b.so.2: undefined symbol: _ZN3KIO9NetAccess12mostLocalURLERK4KURLP7QWidget

To raczej nie wygląda na kłopoty z pamięcią.

Najbardziej prostackim sposobem byłoby chyba odinstalowanie k3B i ponowna instalacja. Najlepiej z pomocą yuma, żeby wszelkie zależności sobie posprawdzał.

Pomysł jest raczej skuteczny, ale niezbyt elegancki - nie wyjaśnia podstaw problemu. Może ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie?

Pozdr,

W.

Dzięki ale co powiesz na to?!:

yum remove k3b

rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery

error: db4 error(-30977) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery

error: cannot open Packages index using db3 - (-30977)

error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm

Traceback (most recent call last):

File "/usr/bin/yum", line 15, in ?

yummain.main(sys.argv[1:])

File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 51, in main

base.getOptionsConfig(args)

File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 139, in getOptionsConfig

self.doConfigSetup(fn = conffile, root = root)

File "__init__.py", line 77, in doConfigSetup

File "config.py", line 258, in __init__

File "config.py", line 365, in _getsysver

TypeError: rpmdb open failed

Masz skopaną bazę RPM sad.gif Wejdź do /var/lib/rpm i jako root zrób to:

cp Packages Packages_old
rm __db.*
rpm --rebuilddb

Powinno pomóc. Możliwe, że wówczas bez przeinstalowania zniknie również problem z k3b.

Pozdr,

W.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...