the_sevi Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 Witam wszystkich. Niedawno przesiadłem się na Linuksa. Z początku używałem przez parę (około 4) tygodni Mandrivy 2006 jednak nie byłem do końca zadowolony z tej dystrybucji. Postanowiłem poszukać jakiejś innej dystrybucji. Mój wybór padł na Fedora Core 5 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest jednak jeden szkopuł, mianowicie od początku odkąd używam Fedory mam problem z napędem DVD-ROM marki Pioneer (DVD-120SZ), ponieważ pomimo iż jest widoczny w systemie jako hdd - co się zgadza bo jest na kanale secondary jako slave - nie jestem w stanie zamontować żadnej płyty z tego napędu. Zawsze wyskakuje błąd: Unable to mount media. There is probably no media in the drive. Jako master na tym kanale posiadam nagrywarkę DVD-RW - która działa poprawnie. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. P.S. Chciałbym zaznaczyć że na Mandrivie oba napędy działały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 A w jaki sposób montujesz te płytki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 Te płyty, które próbujesz montować, to chyba nie są płyty cdaudio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 wklej tu zawartosc plik /etc/fstab oraz co daje Ci polecenie fdisk -l (oczywiscie na koncie roota) a takze zobacz czy masz jakies podkatalogi w /media Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizkid Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 Zastanawiam się czy sensownym jest trzymanie na jednej taśmie dwóch napędów. Być może istnieją jakieś przeciwwskazania ku temu, muszę poszukać czegoś na ten temat. Miałem dwa napędy osadzone na taśmach w identyczny sposób jak the_sevi. FC (wtedy 4) wykrywała napęd, w fstab'ie nie było żadnych anomalii, ale płytki nie dało sie w żaden sposób zamontować. Nie zaczynał jej nawet czytać. Zobacz sobie w BIOSie jak wygląda wpis tego drugiego napędu. Ja się szczerze zdziwiłem bo zobaczyłem trzylinijkową serie dziwnych znaczków O dziwo, winxp wykrywał takowy napęd od czasu do czasu ale kilka uruchomień systemu później nie było po nim sladu, albo stwierdzał że go zainstaluje na nowo jako "nowe urządzenie <tu następują dziwne znaczki z biosu>". Do rozwiązania nigdy nie doszedłem. Kupiłem sobie combo a dvd-rom wywaliłem Jestem tutaj niemal pewien, że nie jest to sprawa systemu a typowo sprzętowa. Najprowdopodobniej podłączenia owych napędów. Pytanie tylko czy ktoś ma u siebie taką konfigurację (napęd dvd plus nagrywarka na jednej taśmie), jak wygląda podłączenie itd. LINK -> można spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Witam, Ja mam tak podlaczona nagrywarke, jako hdc, dvd-rom, jako hdd. Nie mam zadnych problemow z praca tych urzdzadzen. Pozdrawiam legus PS. Nawet FC4 nie miala z takim polaczeniem problemow. Obecnie mam FC5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Pytanie tylko czy ktoś ma u siebie taką konfigurację (napęd dvd plus nagrywarka na jednej taśmie), jak wygląda podłączenie itd. Ja tak mam. Nagrywarka DVD LITE-ON (master) jako /dev/hdc i odtwarzacz DVD (LG, slave) jako /dev/hdd. Pod FC4 i teraz pod FC5 bez problemów (tzn. z nagrywaniem są teraz problemy , ale to bug cdrecord czy cdrtools - zgłoszony już jest na bugzilli)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_sevi Napisano Maj 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Już działa. Wstyd mi że powód był tak banalny Ktoś po moją nieobecność coś pokombinował z BIOSem. Jak wczoraj za radą wizkida wszedłem do BIOSu zauważyłem, że oba napędy optyczne były wykryte jako napędy CD-ROM. Po zmianie ustawienia na DVD-ROM napędy działają. Zastanawia mnie jednak to dlaczego nagrywarka (master) działała poprawnie natomiast DVD-ROM (slave) nie chciał. Chyba walnę głową w ścianę może przybędzie trochę rozumu. Zastanawiam się czy sensownym jest trzymanie na jednej taśmie dwóch napędów. Być może istnieją jakieś przeciwwskazania ku temu, muszę poszukać czegoś na ten temat. Co do sensowności stosowania takiego rozwiązania to specyfika kanałów IDE jest taka, że gdy na jednym kanale są dwa napędy wówczas szybkość działania szybszego z nich jest ograniczana przez wolniejszy. Ja sie ma starą płytę główną (tak jak ja) z 2 kanałami IDE oraz 2 dyski twarde i 2 napędy optyczne wówczas powinno się podłączyć dyski na jednym kanale, a napędy optyczne na drugim. Dodatkowo szybszy napęd/dysk powinien być ustawiony jako master (chociaż niekoniecznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Co do sensowności stosowania takiego rozwiązania to specyfika kanałów IDE jest taka, że gdy na jednym kanale są dwa napędy wówczas szybkość działania szybszego z nich jest ograniczana przez wolniejszy. Ja sie ma starą płytę główną (tak jak ja) z 2 kanałami IDE oraz 2 dyski twarde i 2 napędy optyczne wówczas powinno się podłączyć dyski na jednym kanale, a napędy optyczne na drugim. Dodatkowo szybszy napęd/dysk powinien być ustawiony jako master (chociaż niekoniecznie). Oj , też mam tak jak Ty , ale ostatnio widziałem taka teorię : że kopiowanie między dyskami podłączonymi na jednym kanale jest dławione przez wąskie gardło na wejściu kanału kontrolera ....., Tak więc jeszcze nie znalazłem żadnych informacji żeby temu zaradzić , może jakiś dodatkowy kontroler typu PCI => kontroler EIDE , nie wiem jak z szybkością bo nie szukałem nić W SATA ten problem znika samoczynnie no ale ... Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi