studys Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Witam, Odkąd mam zainstalowany FC5 i z nowymi Gnome i KDE , nie wiem które wybrać. Nie mogę się zdecydować które usunąć z dysku. KDE mi się podoba, bo chodzi mi w nim Superkaramba i wtedy fajnie wygląda pulpit. Jest w nim dużo możliwości zmian wyglądu. W Gnome nie mogę jakoś ustawić gdesklets (ściągałem na dysk i wpisywałem adres strony i nic) i mam tylko do panelu dodane aplety. Znowu wczoraj żona siadła do kompa i oczywiście jakie są gierki i się załamała tymi co są w KDE, nie było nawet pasjansa jak w Gnome. Jakie są wasze opinie na ten temat, czy jakieś jest lepsze bo szybsze i jest z nim mniej problemów. U mnie oba chodzą podobnie. Może na któreś jest więcej programów. Musze tak zrobić żeby żona nie chciała od razu robić reseta żeby Winde załadować. Ma założone konto ale głownie korzysta z Xp a może uda mi się to zmienić. Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Witam, Odkąd mam zainstalowany FC5 i z nowymi Gnome i KDE , nie wiem które wybrać. KDE KDE mi się podoba, bo chodzi mi w nim Superkaramba i wtedy fajnie wygląda pulpit. Jest w nim dużo możliwości zmian wyglądu. W Gnome nie mogę jakoś ustawić gdesklets (ściągałem na dysk i wpisywałem adres strony i nic) i mam tylko do panelu dodane aplety. IMO wybor menadzera okien nie sprowadza sie do wyboru ktory z dedykowanych dla nich apletow na pulpit dziala... Żonie takie bezuzyteczne w sumie bejery nie są potrzebne (btw. gdesklet ma sporo bledow, moze Adesklets?) Znowu wczoraj żona siadła do kompa i oczywiście jakie są gierki i się załamała tymi co są w KDE, nie było nawet pasjansa jak w Gnome. Kpat wklep w konsoli, dodaj pozniej do menu... (btw. Wine 0.9.12 fell out of the git tree this morning. Notable improvements include: (...) Faster drawing of the cards in Solitaire (very important feature). (...) Jakie są wasze opinie na ten temat, czy jakieś jest lepsze bo szybsze i jest z nim mniej problemów. (...)Może na któreś jest więcej programów. Musze tak zrobić żeby żona nie chciała od razu robić reseta żeby Winde załadować. Na KDE/QT znajduje sie duzo szybciej poszukiwany program Mniej problemow jest z Gnome, ale roznica jest minimalna. (KDE ma duzo opcji, mozna sie czasem pogubic. Uzywaj "znajdz" w kcontrol) KDE mozna upodobnic do Windy dosyc szybko (ikonki Noia , motyw plastik, kolorystyka readmond) a ma i inne przewagi w FC (montowanie dyskow). Jak skoncza portowanie kdelibs na winde to sie zacznie wysyp programow KDE dzialajacych na windzie. (vide Kexi) I np. jak taki Amarok2.0 jest planowany na przeportowanie do Windowsa to małżonka bedzie sie czuc mniej zagubiona jak bedzie korzystac z podobnych programow i na Windzie i na Linuksie. Moze wtedy sie zdecyduje ostatecznie na Linuksa. Musisz tylko jej ustawic ladnie pasek zadan, wyglad i Kmenu (PPMyszki i edytujesz). Wywal gdm i uzywaj kdm PS. http://www.kde-apps.org/ , http://www.kde-look.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Jak dla mnie to sam musisz dojść do tego co jest dla Ciebie najlepsze. Sam używałem długie lata GNOME ale ostatnio przesiadłem się na KDE i nie żałuję. Jak sam wspomniałeś, KDE można dowolnie konfigurować, więc do dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 A ja Ci polecam fluxboxa. Chodzi znacznie szybciej niż KDE i Gnome i zżera mniej pamięci, a w dodatku można go skonfigurować tak, żeby wyglądało extra, choć trzeba pobawić się plikami konfiguracyjnymi. Polecam Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Nie sugeruj się postami innych. Pouzywaj miesiąc jednego, miesiąc innego i jeszcze kilka managerów okien. I gdy już poznasz je dokonaj wyboru. To jest najlepsze rozwiązanie. A jeżeli nie masz na to czasu to argumentów za i przeciw do obydwu znajdziesz wszędzie mnóstwo. Na tym forum także. Proponuje nie narzucać nikomu swoich upodobań. Tutaj takie pytania to pojawiały się setki razy, a jakie kiedyś flamewar'y były.. ;-) Warto poszukać, poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Sam testowalem kilka - fluxbox, xfce, enlightment, gnome i kde. Wybrałem kde. Jeśli chodzi o szybkość, to dwa ostatnie są porownywalne, ale nieco wolniejsze od trzech pierwszych. Na swoim kompie Duron 1.1 GHz, 256 RAM i Radeon 9200 olewam te kilka sekund podczas odpalania środowiska (jakiegokolwiek), a podczas pracy nie zauważyłem różnic w szybkości, więc skupilem się na innych cechach - dostepność programów, estetyka, intuicyjność i bezproblemowe działanie. Wyszło mi kde, ale najlepiej sparawdź sam jak radzil ci AlienJR. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 ja wybralem na podstawie screenshotow wybralem ladniejszy (mniej windowsowy) GNOME... ale uzywam tez aplikacji dla KDE (vide Krusader) i gry z KDE tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 wybralem ladniejszy (mniej windowsowy) GNOME... ale uzywam tez aplikacji dla KDE (vide Krusader) i gry z KDE tez To ja podobnie jak da_niel Czy Gnome jest ładniejszy czy brzydszy to oczywiście kwestia gustu, wg mnie jest po prostu "lżejszy", jakoś znacznie szybciej ładuje się na moim kompie. Uważam, że korzystanie z określonego desktopa nie wyklucza (na szczęście) korzystania z najlepszych aplikacji opartych na innych bibliotekach, więc tak naprawdę wybranie desktopa to wyłącznie kwestia gustu, a te jak wiadomo nie podlegają dyskusji Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Najlepiej weź KDE z stylem Plastik. I przeedytuj menu KDE, to nie będzie problemów z Pasjansem. Zobacz, czy nie masz kappfinder, służy do wyszukiwania aplikacji w systemie i dodawania ich do menu. Najlepiej nie usuwaj żadnego, chyba że musisz, ale to pakiet po pakiecie. Wybór menedżera okien jest odwiecznym dylematem. Mi dobrze pracuje się w KDE, ale w Gnome z niektórymi aplikacjami KDE też może być. używam KDE i gtk-qt engines, dzięki czemu aplikacje np. gimp, firefox używają motywów z KDE. Poprostu wypas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Ja pracuję na Gnomie. Niekiedy oczywiście żartuję sobie z KDE () ale uważam że także jest dobry. Obydwa te menadżery są warte zainteresowania, a od usera zależy którego wybierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Moim zdaniem nie ma sensu mówić który jest lepszy. To tak jakby dyskutować o tym, czy lepsze są Audi, BMW czy Mercedesy. Zależy co kto lubi. Trzeba posiedzieć trochę na jednym, trochę na drógim i samemu podjąć decyzję. Wzorowanie się na poglądach innych nie jest w tym przypadku dobrym pomysłem, szczególnie, że tyle samo osób doradzi Gnome co i KDE. Ja uważam, że oba są dobre. W zasadzie o tym, że teraz pracuję na Gnome zadecydowały minimalne szczegóły i to, że chciałem wypróbować Banshee i porównać z Amarokiem, a nie chciałem mieć w systemie połowy bibliotek z nieużywanego środowiska dla tej jednej aplikacji. Jestem tak samo zadowolony z Gnome teraz jak z KDE byłem poprzednio. Mimo to można chyba powiedzieć, że Gnome jest dla tych co nie lubią wodotrysków i lubią mieć stonowane, spokojne środowisko, a KDE dla tych, którzy wolą dużo świecidełek - przeźroczyste menu, i różne inne mniej, lub bardziej wymyślne bajery. Ale, jak to się mówi: "Nie to ładne co ładne, ale to co się komu podoba" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Nie sugeruj się postami innych. Pouzywaj miesiąc jednego, miesiąc innego i jeszcze kilka managerów okien. I gdy już poznasz je dokonaj wyboru. To jest najlepsze rozwiązanie. A jeżeli nie masz na to czasu to argumentów za i przeciw do obydwu znajdziesz wszędzie mnóstwo. Na tym forum także. Proponuje nie narzucać nikomu swoich upodobań. Tutaj takie pytania to pojawiały się setki razy, a jakie kiedyś flamewar'y były.. ;-) Warto poszukać, poczytać. Podpisuję się eszystkimi czterema łapami. A wybieranie środowiska pod kątem gierek jest głupie, gdyż i tak można wszystkie gierki odpalić nawet bez jakiegokolwiek środowiska. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 A niegdyś sam Linus Torvalds wywołał flame'a na liście dyskusyjnej, pisząć żeby używać KDE bo twórcy Gnoma traktują userów jak bandę głupków... A ja i tak sądzę że każdy powinien sobie wyrobić swoje zdanie na temat tych środowisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Ja używam GNOME'a KDE nie chcę z 3 powodów: - za powolne dla mojego staruszka - nie ma zintegowanego programu dobrego, jak GIMP - nie ufam jego przegladarce Konqueror(wydaje mi się niebezpieczna) a nie chce mieszac firefoxa z KDE. Czasem używam też... TWM. Bezkonkurencyjny w kwestii zasobów. Nawet flux wysiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 flux + kde, kde + FF smiga, z thunderbirdem tez. gnome mi nie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi