Skocz do zawartości

Nowy Flash Pod Linuksa

Karlik

Rekomendowane odpowiedzi

ak podaje C|NET, firma Adobe, od niedawna właściciel Macromedii, planuje wydanie Flash Playera w wersji 9 pod Linuksa. Wersja ta pod Windows i Mac OS-a jest dostępna już od jakiegoś czasu.

Niestety prace nad wewnętrzną rozwojową wersją mają się zakończyć dopiero pod koniec tego roku, a finalny produkt ma się pojawić na początku przyszłego. Autorzy informacji podkreślają, że Adobe wypuściło pod Linuksa Adobe Readera w wersji 7 (tak jak pod Windows i Mac-a), zaś wciąż nie ma linuksowego Adobe Photoshopa - najbardziej pożądanego produktu według badań Novella.

Lepiej późno niż wcale. Szczerze to myślałem, że aktualnie pracują nad 8-semką pod linuksa, ale cóż...zostaje czekanie na 9-tkę

P.S.

Nie wiedziałem gdzie to umieścić ;)

Czyzby petycje on-line (ktore sam tez podpisywalem :)) zrobily na nowym wlascicielu wrazenie?

Jakby sie tak jeszcze wzieli za Shockwave Playera, to by byla bajka!

W koncu by mi syn nie marudzil i nie restartowal kompa pod Winda zeby pograc w gierki...

Ale skoro sie wzieli, to moze jest szansa?...

Pozdro

Eh... nie wiem po co Linuksowcom Photoshop... Mamy Gimpa. Cudze chwalicie, swojego nie znacie.

Ale co do Flasha to... czas najwyższy. Coraz więcej stronek wita mnie stwierdzeniem "strona wymaga Flash 8 - ściągnij"... Może wreszcie coś się ruszy. Szkoda tylko, że dopiero w 2007...

Eh... nie wiem po co Linuksowcom Photoshop... Mamy Gimpa. Cudze chwalicie, swojego nie znacie.

swoje znamy, cudze chwalimy. mi modul obslugi gimpa totalnie nie pasuje i ogolnie rzecz mowiac rkuje mu kilku opcji bardzo przydatnych w writualnym tuningu

ogolnie rzecz mowiac rkuje mu kilku opcji bardzo przydatnych w writualnym tuningu

A czego konkretnie? Może dałoby się jakieś skrypty napisać? Pewnie, że mniej wydajnie niż w PS, ale zawsze to coś. GIMP ma nieco nieergonomiczny i nieintuicyjny interfejs i to jest chyba jego najwieksza wada. Ale funkcjonalnie jest jak sądzę (tak na oko rzecz jasna) na poziomie PS 7.

Chociaż osobiście też wolałbym PS pod linuksem niż Flash Playera.

Jedyny plus - ale za to ogromny jaki widzę w natywnej wersji PS pod Linuksa to możliwość przyciągnięcia użytkowników. Ale z drógiej strony, coś mi się wydaje, że tacy ludzie nie zrozumieliby ducha naszgo systemu... eh... coś za coś. Jak to kiedyś kumpel ujął: "Odwieczny problem, czy rzucać perły między świnie"....

A co do braku intuicyjności w Gimpie to podejżewam, że nie umiałbym się połapać w Photoszopie. Bo w życiu tego programu nie używałem (serio. u siebie odpaliłem chyba ze 3-4 razy w życiu) a Gimpa owszem. I nie widzę żeby był nieintuicyjny. Ale może ja mam po prostu nieintuicyjną intuicję :P Poza tym jest ten "mod" do Gimpa dzięki któremu wygląda jak PS.

Podobnie jest z Blenderem. Ludzie twierdzą, że też ma nieintuicyjny interface. A to jest bzdura. W obu przypadkach interface nie jest gorszy - jest po prostu inny.

Tak czy siak jeśli PS pod Linuksa przyczyniłby się do zwiększenia jego popularności to ja jestem jak najbardziej za - ale tylko dlatego.

Ja się bawiłem PS od wersji 4.0 trochę mi ciężko sie przestawić

TADAM! Oto prawdziwy powód domniemanej nieintuicyjności i trudnej obsługi tak Linuksa ogólnie jak i Gimpa, Blendera i kto wie czego jeszcze - przyzwyczajenia użytkowników. I nic więcej.

jak ten mod się nazywa?

Nie pamiętam... :/ Był link na forum... na UNB więc... ekhem... przepadł. Coś mi świta, że PhotoGIMP, ale sobie ręki uciąć nie dam.

A czego konkretnie? Może dałoby się jakieś skrypty napisać? Pewnie, że mniej wydajnie niż w PS, ale zawsze to coś. GIMP ma nieco nieergonomiczny i nieintuicyjny interfejs i to jest chyba jego najwieksza wada. Ale funkcjonalnie jest jak sądzę (tak na oko rzecz jasna) na poziomie PS 7.

Chociaż osobiście też wolałbym PS pod linuksem niż Flash Playera.

przedewszystkim tryby mieszania warstw, mechanizm jego tworzenia (jakies oderwane warstwy i inne duperele) oraz zawartosci menu Edit|transform Image, Leyer, select (color range zwlaszcza), filter

(...) select (color range zwlaszcza), filter

Czyli tak jak powiedziałem GIMP jest na poziomie PS7 ten ficzer, o którym mówisz jest od wersji (chyba) PS CS czyli PS8, tego faktycznie nie da się łatwo przeskoczyć ;) Ale kto wie co przyniesie 2.4? No a z filtrami to przesadzasz, nie? Są prawie te same co w PS. Jeszcze raz polecam GIMPszop. Przekompilowanie wersji rozwojowej robionej z GIMP 2.2.11. U mnie chodzi miodzio i naprawdę nie płaczę mocno za PS.

Fakt, że nigdy nie bawiłem się w wirtualny tuning, może tu są jakieś niedociągnięcia. Jednak nadal GIMP jest za darmo, a za PS-a albo zapłaciłeś kilkaset złotych albo masz (sorry za dosadność) kradziony :P Mnie na te kilkaset złotych w kontekście moich potrzeb nie stać :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...