zooropian Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Hej! Mam taki problem: chce zainstalować dodatkowe pakiety (te które są na płytach instalacyjnych) ale kiedy wybiore jakis pakiet do instalacji - system pobiera te pakiety z internetu. Mozna jakoś to zmienić zeby instalował je z plyt!? pozdr T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Ja bym instalował ręcznie z płyty przez konsole. Tych graficznych instalatorów nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zooropian Napisano Lipiec 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Tylko że dla mnie konsola to czarna magia;) wole sobie popatrzec na to co robie Mozna to jakos ominac? Ja bym instalował ręcznie z płyty przez konsole. Tych graficznych instalatorów nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Moglbys stworzyc swoje wlasne lokalne repozytorium, zawierajace pakiety na plytach. To jednak nadal wiarze sie z zabawa w konsoli Jesli myslisz o Linuksie powaznie przestan sie bac konsoli. Tylko z pozoru jest to cos niezrozumialego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zooropian Napisano Lipiec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Generalnie chodzi mi o to zebym mogl ustawic gdzies miejsca skad ma czerpac pakiety (tak jak np w mandrivie) - pomimo tego ze na Linuksie pracuje od nie dawna (w sumie dosyc rzadko bo mam na drugim dysku fizycznym) to juz w miare sie z nim dogadalem tylko ze nie umiem tego ustawic - moze mi ktos w tym pmoc?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Generalnie chodzi mi o to zebym mogl ustawic gdzies miejsca skad ma czerpac pakiety (tak jak np w mandrivie) - pomimo tego ze na Linuksie pracuje od nie dawna (w sumie dosyc rzadko bo mam na drugim dysku fizycznym) to juz w miare sie z nim dogadalem tylko ze nie umiem tego ustawic - moze mi ktos w tym pmoc?! W FC5 jakoś jest inna polityka , albo tego nie znalazłem żeby wybierać skąd ma być instalacja może poczytaj o yumexie i pirut fajne narzędzia ale jak je głębiej poprzestawiać to nie wiem , zawsze zostaje yum localinstall ...lub rpm -ihv nazwa_paczki.rpm Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Już kilka razy była mowa na ten temat z tego co pamiętam. I zawsze wychodziło, że w FC5 jedyna droga to lokalne repo. Niestety tak to już jest, że dzisiejsze dystrybucje typu FC są nastawione na internet a nie instalowanie z płytek. Bo to jest jednak - mimo, że dla niepodłączonych to może brzmieć brutalnie - krok wstecz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Niestety tak to już jest, że dzisiejsze dystrybucje typu FC są nastawione na internet a nie instalowanie z płytek. Bo to jest jednak - mimo, że dla niepodłączonych to może brzmieć brutalnie - krok wstecz... Wiem bardzo brutalne , zanim sobie pogrzebie co dokładnie jet potrzebne do instalacji sterowników to kilka razy muszę się przebootować z liveCd żeby dociągnąć niektóre paczki potrzebne do zainstalowania internetu Naka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 Jest prosty sposób na instalację dodatkowych pakietów z płyty instalacyjnej fedory. Wkładamy naszą płytkę do napędu i poleceniem ls /media/ sprawdzamy w jakim katalogu została zamontowana. U mnie jest to: Fedora 9 i386 DVD. Następnie odpalamy konsolę, logujemy się jako root, przechodzimy do katalogu /etc/yum.repos.d i ulubionym edytorem tworzymy plik dvd.repo np. nano dvd.repo. W pliku piszemy: [fedora-dvd] name=Fedora 9 - i386 - DVD baseurl=file:///media/Fedora%209%20i386%20DVD enabled=0 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY Ważna uwaga. W ścieżce baseurl wskazującej położenie pakietów nie może być spacji i dlatego w nazwie katalogu odstępy zastępujemy poprzez %20. Repozytorium jest domyślnie wyłączone i aby je włączyć wystarczy zmienić wartość zmiennej enabled z 0 na 1 lub jednorazowo skorzystać z polecenia yum -enablerepo=fedora-dvd install nazwa-programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 Jest prosty sposób na instalację dodatkowych pakietów z płyty instalacyjnej fedory.Ale z Ciebie archeolog Wątek sprzed bez mała 2 lat A sposób skuteczny, ale znany → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15174 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 A tak spytam, dlaczego nie skonfigurujesz internetu na Fedorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 Ale z Ciebie archeolog Wątek sprzed bez mała 2 lat A sposób skuteczny, ale znany → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15174 Sposób podany wyżej wydaje mi się prostszy i bez ręcznego montowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 A tak spytam, dlaczego nie skonfigurujesz internetu na Fedorze? Internet to mam skonfigurowany, pozostaje mi tylko do skonfigurowania to nieszczęsne WPA. Czasem też przydaje się możliwość wygodnej instalacji z płyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi