Skocz do zawartości

Instalacjapakietów Z Dvd

zooropian

Rekomendowane odpowiedzi

Moglbys stworzyc swoje wlasne lokalne repozytorium, zawierajace pakiety na plytach. To jednak nadal wiarze sie z zabawa w konsoli :P Jesli myslisz o Linuksie powaznie przestan sie bac konsoli. Tylko z pozoru jest to cos niezrozumialego.

Generalnie chodzi mi o to zebym mogl ustawic gdzies miejsca skad ma czerpac pakiety (tak jak np w mandrivie) - pomimo tego ze na Linuksie pracuje od nie dawna (w sumie dosyc rzadko bo mam na drugim dysku fizycznym) to juz w miare sie z nim dogadalem tylko ze nie umiem tego ustawic - moze mi ktos w tym pmoc?!

Generalnie chodzi mi o to zebym mogl ustawic gdzies miejsca skad ma czerpac pakiety (tak jak np w mandrivie) - pomimo tego ze na Linuksie pracuje od nie dawna (w sumie dosyc rzadko bo mam na drugim dysku fizycznym) to juz w miare sie z nim dogadalem tylko ze nie umiem tego ustawic - moze mi ktos w tym pmoc?!

W FC5 jakoś jest inna polityka , albo tego nie znalazłem żeby wybierać skąd ma być instalacja może poczytaj o yumexie i pirut fajne narzędzia ale jak je głębiej poprzestawiać to nie wiem , zawsze zostaje yum localinstall ...lub rpm -ihv nazwa_paczki.rpm

Narka

Już kilka razy była mowa na ten temat z tego co pamiętam. I zawsze wychodziło, że w FC5 jedyna droga to lokalne repo. Niestety tak to już jest, że dzisiejsze dystrybucje typu FC są nastawione na internet a nie instalowanie z płytek. Bo to jest jednak - mimo, że dla niepodłączonych to może brzmieć brutalnie - krok wstecz...

Niestety tak to już jest, że dzisiejsze dystrybucje typu FC są nastawione na internet a nie instalowanie z płytek. Bo to jest jednak - mimo, że dla niepodłączonych to może brzmieć brutalnie - krok wstecz...

Wiem bardzo brutalne , zanim sobie pogrzebie co dokładnie jet potrzebne do instalacji sterowników to kilka razy muszę się przebootować z liveCd żeby dociągnąć niektóre paczki potrzebne do zainstalowania internetu

Naka

• 1 year later...

Jest prosty sposób na instalację dodatkowych pakietów z płyty instalacyjnej fedory. Wkładamy naszą płytkę do napędu i poleceniem ls /media/ sprawdzamy w jakim katalogu została zamontowana. U mnie jest to: Fedora 9 i386 DVD. Następnie odpalamy konsolę, logujemy się jako root, przechodzimy do katalogu /etc/yum.repos.d i ulubionym edytorem tworzymy plik dvd.repo np. nano dvd.repo. W pliku piszemy:

[fedora-dvd]
name=Fedora 9 - i386 - DVD
baseurl=file:///media/Fedora%209%20i386%20DVD
enabled=0
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora
file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY

Ważna uwaga. W ścieżce baseurl wskazującej położenie pakietów nie może być spacji i dlatego w nazwie katalogu odstępy zastępujemy poprzez %20. Repozytorium jest domyślnie wyłączone i aby je włączyć wystarczy zmienić wartość zmiennej enabled z 0 na 1 lub jednorazowo skorzystać z polecenia yum -enablerepo=fedora-dvd install nazwa-programu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...