Skocz do zawartości

Zawieszanie Się środowiska Graficznego

kerimex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam FC 5, system został zaktualizowany, więc nie powinno być problemów. Jednak nie jest możliwa praca w środowisku graficznym (Gnome) nagle bez jakiejkolwiek przyczyny następuję zawieszenie systemu, działa kursor myszki tzn. można nim tylko przesuwać po ekranie, nie działa klawiatura, pomaga Reset i ponowne uruchomienie systemu. Po zalogowaniu można pracować do następnego zawieszenia.Sprawdziłem na kilku dystrybucja min. Suse, Mandriva, Debian problem występuje w środowisku graficznym. Karta grafiki Nvidia Geforce 2 GTS, więc sterowniki legacy niestety to nie pomaga.

Problemy wystepują we wszystkich dystrybucjach. Konfiguracja xorg.conf jest standardowa (sterowniki nv), żadnych udziwnieńw logach nie znajduję żadnych wskazówek co do przyczyny. Zauważyłem, że zawieszenie następuję szybciej, jeśli otworzę kilka aplikacji (Firefox, klient poczty i muzyka w tle), mogę wtedy kilka chwil pracować. Sprawdziłem pamięć i nie ma błędów, swap jest dysk sprawny bez bad block, klawiatura i mysz PS2, karta dźwiekowa SB model 0220 (Live 5.1).

Jednak nie jest możliwa praca w środowisku graficznym (Gnome) nagle bez jakiejkolwiek przyczyny następuję zawieszenie systemu, działa kursor myszki tzn. można nim tylko przesuwać po ekranie, nie działa klawiatura, pomaga Reset i ponowne uruchomienie systemu.

jak padną tak Ci X to możesz zrobić taki myk:

1) przechodzisz do trybu konsoli: ctrl + alt + 1..6 (7 konsola to są właśnie X);

2) logujesz się jako root i wpisujesz init 3;

3) wylogowywujesz się poleceniem exit, albo od razu na 2 konsoli logujesz się jako swój user i odpalasz X poleceniem startX;

tylko jeszcze trzeba zająć się przyczyną wysypki :D

pozdro

broda: Masz rację, że taki "freeze" systemu można odblokować z konsoli, jednak Xksy blokują klawiatura więc staje się to niemożliwe. Zresztą kolega to napisał! :D Można to zrobić przez ssh.

Wiele ludzi ma problem z zamrażaniem się Xksów... Moja niewiele warta ale działająca porada: spróbuj wyłączyć composite'a jeśli masz włączonego lub... włączyć jeśli nie masz. :D Wiem, że to dziwne, ale druga opcja u mnie pomogła! :D

Witam,

Jezeli dobrze rozumiem, to problem wystepuje nie tylko na FC.

Sprobuj podac przy kernelu na koncu taki oto wpis:

noapic

Jezeli to nie pomoze, to rownie dobrze przyczyna moze byc przegrzewanie sie samej karty graficznej (moze chlodzenie juz nawala).

Padaj jaka to jest wersja sterow i poszukaj "paczy" na forum nVidia.

noapic
to raczej nic nie da...

...to rownie dobrze przyczyna moze byc przegrzewanie sie samej karty graficznej (moze chlodzenie juz nawala)
niestety to raczej tez nie to - dziala kursor myszy ;)

Mam taka sama karte i nigdy nie mialem tego typu problemow...

Zakladam, ze uzywasz sterownika nv dostarczanego wraz z systemem (poniewaz twierdzisz ze system jest uaktualniony a niestety nie da sie uruchomic sterownikow nvidia-legacy z najnowszymi kernelami) - jesli wlasnie tak jest to

Section "Device"

Identifier "Device0"

Driver "nv"

Vendora nie pamietam, a nie mam teraz jak sprawdzic...

Pokaz co Ci wyswietla

rpm -qa kernel*
rpm -qa *nvidia*
rpm -qa *nv*

to moze znajdziemy jakis problem softwareowy, ale poniewaz problem wystepuje pod roznymi systemami mi to raczej wyglada na przegrzewanie sie procesora, pamieci lub chipsetu plyty glownej.

Ciezko powiedziec cos wiecej.

Pozdro

Mam ten sam problem - wszystko staje. Używam FC4 (jeszcze ;-)) i mam wrażenie że problemy zaczeły się od chwili włożenia karty Nvidi "Gforce 2 mx200'- i sterowników tej firmy (tych z FC prakytcznie nie używałem). Wcześniej miałem kartę Matroxa używałem jej na FC2 i przez jakieś dwa miechy na FC4.

W każdym razie przez pewien czas myślałem że cały system się wiesza, ale okazało się że system chodzi bez problemu jak się zalogować do niego przez sieć. Żeby cały system przywrócić do łąsk wystarczyło ubić proces X (ubijanie innych procesów nie pomoga).

Ale co jest przyczyną tego stanu, to nie mam pojęcia, ponieważ system chodzi - to moim zdaniem nie jest to sprawa przegrzango procka czy błędów pamięci, bo jak widać system chodzi. Pamięci sprawdziłem MemTestem. A co do procka tylko raz miałem przypadek że przegrzany procek robił niewielkie błędy. Wyszło to podczas kompilacji jądra (jak jeszcze to robiłem). Co jakiś wyżucał błąd i przerywał kompilację - za kardzym razem w innym miejscu. Pomogło zdjęcie obudowy ;-) (a później zmniejszyłem taktowanie procka).

noapic

to raczej nic nie da...

Jest to jedno z pierwszych pytan(rozwiazan) skierowanych do userow majacych problemy ze steramy, ze nie wspomne juz o wylaczenie RenderAccel w x.org i i ustawieniu AGP ....dlatego z calym szacunkiem, ale na to pytanie jest w stanie odpowiedzic tylko zainteresowany :)

... borąc wczesniejsze wskazowki, mozna powidziec krotko - otworz "bude".. :)

Wiecie co?

Ten memtest to dobry pomysł, ale cos mi się widzi, ze to nie tylko pamięć może tu wadzić. Inny sprzęt chyba też...

Moj kolega miał coś takiego i przeszło po... właśnie zdjęciu obudowy. RAMki zostawił te same.

grs_84pl ale ty masz tego awatara....