Skocz do zawartości

Szybki System

Other

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem mały kryzys wiary, ale prawdopodobnie znowu zostaje przy FC :P Tylko tutaj mam pytanie. Po dłuższym używaniu FC (powiedzmy po miesiącu moze dwóch) zauważyłem znacznąstratę wydajności. Możliwe ze to rpzez bałagan na dysku, chociaż się dziwie ze duzo meijsca jest na dysku, a spowolneinie jest, wiec mozliwe ze sie myle. Co mzoe spowalniać prace komputera ? I jak porządkowaćsystem/trzymać w porządku ? :>

PS

Omg jak mnei denerwują te przyklejone, nieaktualne tematy ... wrrr :[

Wg mnie podstawa to utrzymywanie tylko potrzebnych serwisów. Mnie czasem po update'ach uaktywniają się wyłączone wcześniej usługi - zrób sobie mały przegląd, może coś wyłączałeś a potem się znowu uruchomiło?

Poza tym warto może odpalić top i zobaczyć co muli.

A jak z logami? Kiedyś przez jakąś dziwną operację wyłączyłem sobie logrotate w cronie. Po "przycięciu" logów do rozsądnych rozmiarów system znacznie przyspieszył.

Ostatnio (4-5 m-cy) wszystko chodzi mi super szybko (jak na możliwości mojego sprzętu) bez żadnych dodatkowych akcji.

Jeśli chodzi Ci o czas startu systemu, to zarzuć w wyszukiwarce forum "bootchart" - zainstaluj, przeanalizuj.

Pozdr,

W.