Gość PhockouS Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Witam . Chcac zainstalowac conkiego wydaje polecenie ./configure przy czym wypluwa mi taki oto komentarz i kot zonk : checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking build system type... Invalid configuration `i686-pc-linux-oldld': machine `i686-pc-linux' not recognized configure: error: /bin/sh ./config.sub i686-pc-linux-oldld failed domyslam sie , ze nie mam bibliotek odpowiedzialych za budowe paczek . szukalem yumem i686-pc-linux' , lecz nic nie znalazl . prosil bym o pomoc :-) z gory dzieki phS ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 masz pewnie literowki w jakims configu w systemie. daj mi narazie echo $CHOST Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 kiedy wpisalem echo $CHOST pojawila sie pod spodem pusta linia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 odgrzebie właśnie nie dawno zainstalowałem conky najpierw z paczki którą pobrałem gdzieś z sieci... a później okazało się że yum coś znalazł więc też zainstalowałem niestety w obu przypadkach nie wiem gdzie... a jest to bardzo istotne gdyż nie mogę znaleść pliku konfiguracyjnego .conkyrc jeśli chodzi o samo conky to działa po wpisaniu komendy niestety często mruga a raczej zawsze dopisałem już linie w /etc/x11/xorg.conf Section "Module" Load "dbe" EndSection w sekcji której wcześniej nie było :lammer: niestety nie przyniosło to żadnego wymiernego efektu tak więc szukam położenia .conkyrc (w /home/user go nie ma w /usr/ też ) oraz sposobu na ciągłe wyświetlanie się conky'ego na pulpicie proszę o pomoc a nie złośliwe komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 1.) jak nie ma .conkyrc w /home/user to go stworz : touch .conkyrc 2.) jesli chcesz by ciągle sie wyswietlalo to daj do plikow startowych by conky sie uruchamialo wraz z systemem i wsio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 skopiowalem sobie przykladowy plik .conkyrc sample ze zródla które sciaglem tylko jeszcze jakos musze to dopracowac bo znikaja mi ikonki na pulpicie po odpaleniu conky samo conky tez czasem sobie mrugnie badz jak zaznacze na nim obszar kursorem w ustawieniach wybralem # Create own window instead of using desktop (required in nautilus) own_window no # If own_window is yes, you may use type normal, desktop or override own_window_type normal niestety mam tego nautilusa i sie cos gryzie a conky w oknie brzydko wyglada da sie cos z tym jeszcze zrobic? czy jestem skazany na okienko conky'iego chcialbym miec to na pulpicie bo fajnie wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Kwiecień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2007 http://forum.fluxboxpl.org/search.php?search_id=415036649 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kriters Napisano Wrzesień 13, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2012 Witam mam mianowicie problem z conky taki ze zainstalowalem go stad http://blog.fedora-fr.org/bioinfornatics/post/Gnome-Shell-and-conky2 mianowicie problem polega na tym ze nie wyswietla mi sie temperatura pod obrazkami chmurek mianowicie wyglada to tak czy ktos z was wie moze gdzie popelnilem blad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 13, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2012 A jak przebiegla instalacja? Jakis log z wykonania install.sh? Uruchom conky z konsoli, wtedy byc moze pokaza sie bledy. Poza tym, mianowicie, zacznij uzywac znaków przestankowych. Na tym forum staramy sie porozumiewac w jezyku polskim i zgodnie z jego zasadami (w miare mozliwosci). [EDIT] Moze po prostu podales nieprawidlowy kod swojego miasta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kriters Napisano Wrzesień 13, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2012 Przepraszam za znaki instalacja przebiegla bez zadnego bledu. Kod miasta podalem dobry z tej strony http://www.edg3.co.uk/snippets/weather-location-codes/ Po wklepaniu w konsoli i sie nie uruchamia wcale. [lukasz@lukasz ~]$ conky Conky: missing text block in configuration; exiting ***** Imlib2 Developer Warning ***** : This program is calling the Imlib call: imlib_context_free(); With the parameter: context being NULL. Please fix your program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 13, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2012 Powinienes uruchomic ze wskazaniem pliku konfiguracyjnego (opcja "-c"). Pliku powinienes szukac prawdopodobnie w katalogu $HOME/.conkyrc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kriters Napisano Wrzesień 13, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2012 (edytowane) Uruchomilem wszystko jest okej teraz wyswietla mi sie wszystko, pytanie teraz dlaczego podczas startu systemu po ponownym uruchomieniu nie mam tego? [lukasz@lukasz .conky]$ conky -c weather.conky Conky: desktop window (1200024) is subwindow of root window (160) Conky: window type - normal Conky: drawing to created window (0xe00001) Conky: drawing to double buffer --2012-09-13 14:18:41-- http://xml.weather.com/weather/local/PLXX0025?cc=*&unit=m&dayf=7 Translacja xml.weather.com... 96.8.82.129 Laczenie sie z xml.weather.com|96.8.82.129|:80... polaczono. Zadanie HTTP wyslano, oczekiwanie na odpowiedz... 200 OK Dlugosc: 6409 (6,3K) [application/xml] Zapis do: `/tmp/conky_weather.xml' 100%[==============================================================================================================================>] 6.409 29,9K/s w 0,2s 2012-09-13 14:18:41 (29,9 KB/s) - zapisano `/tmp/conky_weather.xml' [6409/6409] To jest wynik poprawnego uruchomienia. Ponowne dopisane do autostartu pomoglo. ;-) Edytowane Wrzesień 13, 2012 przez kriters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi