lukas_gab Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Cześć ! Jako root skopiowalem pliki z ntfs na ext3 , zeby sformatowac ntfs na ext3 ( windows kill !! )no i .... nie moge ich otworzyc jako zwykly user ... Jak moge zmienic prawa do ich dostępu ? A na marginesie , jaki jest najstabilniejszy najszybszy najmniej fragmentujacy si ę i najbardziej oplacalny system plików ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 man chown Pomoże. Co do systemu plików to ext3 nie defragmentujesz, sam się chyba jakoś defragmentuje (nie wiem dokładnie ) i pod Fedorkę on jest chyba zalecany. Nie wiem jak to jest z ReiserFS, bo nigdy nie używałem i nie interesowałem się nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Warto poczekać na stabilne jądro 2.6.19. W testowej wersji jest osługa ext4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 man chown Jeśli upranienia, to raczej chmod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Witam chown - słóży do zminy właściciela pliku chmod - słóży do zminy uprawnień do pliku chgrp - zmienia grupę właścicieli pliku Wszystkie polecenia mają stronę man ext3 nie trzeba formatować i się chyba nie da(tak mi się jakoś wydaje , warto doczytać). System jest zbudowany trrochę inaczej jak fat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 owszem, pliki na extX nie podlegaja fragmentacji, stad nie trzeba partycji defragmentowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Podlegają, tylko w znacznie mniejszym stopniu, niż w Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 System plików jest sprawdzany automagicznie co 38 uruchomień lub co 180 dni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 System plików jest sprawdzany automagicznie co 38 uruchomien lub co 180 dni.Co zalezy oczywiscie od administratora Mnie wystarcza sprawdzenie raz na rok lub co 150 uruchomien. [Edit] Warto moze przypomniec polecenie - tune2fs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Waldo jak zwykle masz rację, ale w domyślnej konfiguracji j.w A polecenie tune2fs jest jak najbardziej przydatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi