Skocz do zawartości

Nvidia Sterowniki

darek015

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze sterownikami do n vidii, a dokładniej rzecz biorąc... zainstalowałem sterowniki "yum install kmod-nvidia" wszystko poszlo dobrze.... w zakładce system pojawił mi się opcje NVIDIA Display Settings... Ale podczas startu systemu w oknie zaraz przed wpisaniem loginu pisze mi:

checking for nvidia kernel module FAILD

nvidia.ko module for kernel 2.6.17-1.2187_FC5 not founud

Podejrzewam ze trzeba skompilować jądro... tyle ze jestem początkujący i jadro sciagnołem w rpm`ie a z eczna kompilacją może być problem.

HELP PLEASE????

Podejrzewam ze trzeba skompilowac jadro... tyle ze jestem poczatkujacy
Nic nie kompiluj. Wiem, ze kazdy poczatkujacy uwaza, ze wlasnoreczne skompilowanie jajka wynosi go na wyzszy poziom zaawansowania (tez tak mialem ;)), ale to bujda :D. Jak dopiero startujesz to na pewno wystarczy Ci jadro z repozytoriów. Pokaz wyjscie polecenia, które podal swiatex. Pewnie tu lezy problem albo sciagnij jeszcze kernel-devel

Aha, jesli masz podlaczenie do sieci to raczej stosuj yum install <jakis pakiet> niz instalacje sciagnietych pakietów RPM. Poczytaj http://wiki.fedora.pl/Administracja/Yum

[Edit] Masz trzy kernele, wiec zgaduje, ze nie korzystasz z yuma (zachowuje domyslnie najnowszy i jeden porzedni). Dlaczego? Jak z dostepem do netu u Ciebie?

[Edit] Masz trzy kernele, więc zgaduję, że nie korzystasz z yuma (zachowuje domyslnie najnowszy i jeden porzedni). Dlaczego? Jak z dostepem do netu u Ciebie?

Tak, mam neta...

A te trzy jądra to prawdopodobnie dlatego, iż żeby zainstalować neta potzeebowałem skompilować jądro w związku zze sterownikami do karty sieciowej (WL-8305 ,ndiswrqpper).

a dlaczego używasz ten starszy? masz zainstalowany kernel-2.6.18-1.2200.fc5.i686.rpm

i jego powinieneś używać ponieważ on jest nowszy i ma załatane błedy

Ponieważ jak instalowałem tego kernela yumem to nie było jesze paczek do ndiswrappera a pozatym jak startuje z tego jądra to systenm mi się nie uruchamia (czary ekran).

Próbowałem zmieniać wpisy w xorg.conf

Section "Device"
    Identifier  "Videocard0"
    Driver      "nv"
    VendorName  "Videocard vendor"
    BoardName   "nVidia Corporation NV25 [GeForce4 Ti 4200]"
EndSection

z "nv" na "nvidia" i po restarcie systemu jest to samo... ten sam błąd...

Wynik polecenia:

rpm -q kmod-nvidia

jest następujący:

kmod-nvidia-1.0.8776-1.2.6.18_1.2200.fc5

Miałeś acje co do tych sterowników.... tylko co teraz z tym zrobić żeby działały mi na tym starszym jądrze... ponieważ na najnowzym nie mam postawionego neta??

Do komendy podanej przez Adi1981 musiałem dodać jeszcze org-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386.rpm... Polecenie wygląda następująco:

rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/kmod-nvidia-1.0.8774-1.2.6.17_1.2187_FC5.i686.rpm http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/org-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386.rpm

Dziękuje za pomoc :D

Witam :)

nie chciałem zakładać nowego tematu więc pisze tutaj :)

Na początek wspomnę że mam FC4 i jądro 2.6.17

mam taki problem. zainstalowalem sterowniki nvidii poprzez:

yum install nvidia-kernel-module

zainstalowaly sie modol kernela i nvidia-glx.

zrestartowałem kompa i podczas ładowania przy nvidia-kernel-module pisze że zawiódł, a Xy chodzą na sterowniku nv :/

co może być tego przyczyną?