gsa Napisano Listopad 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 Witam System ma tydzien. Zainstalowane gg2, audacity, wtyczka do mp3 i MC. MC po instalacji chodzil dzis chce uruchomic, wklepuje MC i d*pa nic zadnego znaku. CTRL+Z i wynik taki: [root@localhost gsa]# mc [3]+ Stopped /usr/bin/mc -P "$MC_PWD_FILE" "$@" nie ma znaczenia czy z roota czy nie - nei dziala ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 MC po instalacji chodzil dzis chce uruchomic, wklepuje MC Może masz jakis dziwny skrypt napisany gdzieś na ścieżce o tej samej nazwie co program. Spróbuj odpalić z pełną ścieżką /usr/bin/mc a nie samo mc. P.S. d*paDaruj sobie. Przestrzegamy na forum pewnych zasad (info dla "konstytucjonalistów" - Regulamin forum, par.3 pkt.1a) i niech tak zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gsa Napisano Listopad 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 ok sorry za wulg. juz sie to nie powtorzy. Co do /usr/bin/mc - efekt ten sam ;/ btw losowo sie czasem uruchomi... ===========UPDATE======================== odinstalowalem MC, wywalilem katalogi .mc z kat. domowych userow i sie uruchamia ale WOOOOLNO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 [...]sie uruchamia ale WOOOOLNOMoże prelink -a przyspieszy to trochę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Witam! Miałem podobny problem - mc uruchamiał się chyba ze 2 minuty. Strace powiedział mi , że mc wisi na próbie nawiązania połączenia z DNS!!! Tak się złożyło, że zostały mi w konfiguracji poprawne wpisy DNS-ów, lecz maszyna nie miała do nich bezpośredniego dostępu (wszystko chodziło przez proxy), co zaskutkowało długim uruchamianiem niektórych usług (co jeszcze rozumiałem) i bardzo długim uruchamianiem mc. Podsumowując, wyłącz na chwilę usługi sieciowe: service network stop i zobacz czy masz tą samą przyczynę. BTW Pytanie do expertów: co mc potrzebuje "na dzień dobry" od serwerów DNS??? Pozdrawiam, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 andrew , przyłączam się do pytania MC chce m/w tego samego co od moich serwerów DNS. Zainstaluj i opdal jako root program iptraf i zobacz, co system wysyła do serwerów. Pozwolę sobie zapytać: czy u zywasz może usługi internetowej Chello? Zrób też taki eksperyment: odepnij kabel ethernetowy na chwilę i spróbuj odpalić w Xach jakieś (jakiekolwiek) okno. Zobaczysz, ile bedziesz musiał czekać... Nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiedzi na to pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 dj_oko Nie używam Chello. MC szuka nazwy mojego hosta w DNS (w różnych "odmianach': dużymi literami, małymi, pierwszą dużą itp). Po odłączeniu kabla sieciowego wszystko pracuje normalnie (czyli szybko). Najprawdopodobniej dlatego, ż mam zainstalowany pakiet ifplugd (używam, bo to laptop), który deaktywuje interface na sieciówce przy odłączonym kabelku. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi