Skocz do zawartości

Zagatkowa Instalacja,(instalowanie Bez Instalatora)

XVito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zainstalowałem system. Domyślnie był na nim Mozilla Firefox 1.5 (coś tam...). Wywaliłem to od razu (rpm -e firefox). Ściągnąłem instalke z oficjalnej strony (firefox-2.0.tar.gz). Rozpakowałem spod roota (tar -xzvf fire...). Pojawiła mi się taka lista plików:

browserconfig.properties

cat

chrome

components

defaults

dictionaries

extensions

firefox

firefox-bin

greprefs

icons

libfreebl3.chk

libfreebl3.so

libmozjs.so

libnspr4.so

libnss3.so

libnssckbi.so

libplc4.so

libplds4.so

libsmime3.so

libsoftokn3.chk

libsoftokn3.so

libssl3.so

libxpcom_compat.so

libxpcom_core.so

libxpcom.so

libxpistub.so

mozilla-xremote-client

plugins

removed-files

res

run-mozilla.sh

searchplugins

updater

updater.ini

xpicleanup

I tu moje pytanie: Jak do diaska to to zainstalować, żeby było widziane przez system - wpisuje w konsoli "firefox" i wszystko gra...?

żeby po kliknięciu w menedżerze na plik HTML'owski odpalała się mozilla firefox...???

Próbowałem już ./configure i tego typu nic nie działa. Żeby odpaliło muszę wejść do katalogu w wklepać

"./firefox". A nie o to raczej chodzi.... <_<

Za pomoc dziękuję.

Próbowałem już ./configure i tego typu nic nie działa. Żeby odpaliło muszę wejść do katalogu w wklepać "./firefox".
Nic nie kompilujesz, bo to binarki, więc nic dziwnego, że "./configure" nie działa.

Rozpakowujesz do dowolnego katalogu. Potem albo do ścieżki dostępu dla użytkownika dodajesz katalog, w którym to rozpakowałeś albo w katalogu /usr/bin (domyślnie ustawiany na ścieżce) tworzysz prosty skrypt o nazwie np.firefox.sh:

cd /katalog/do/ktorego/rozpakowales/ff2.0
./firefox

Skryptowi nadajesz prawa 755, odpalasz z dowolnego miejsca przez "firefox.sh" B)

przy korzystaniu z takiego skryptu nie działają wtedy ustawienia prorgamów, gdzie jest skonfigurowana ścieżka do firefoksa w taki sposób: firefox %s (czy podobnie), zwykłe dowiązanie w /usr/local/bin w takiej sytuacji też mi nie pomaga

skrypt jest fajny żeby uruchomić przeglądarkę, ale w wieku programach (bluefish, kadu...) trzeba poprawić ścieżkę do domyślnej przeglądarki na pełną, czyli na przykład: /opt/firefox/firefox %s

do tej pory nie wiem jak to obejść; przypuszczalnie powinienem ściągnąć źródła najnowszego Firefoksa i skompilować sobie cały program, ale mi się nie chce

Dzięki za zainteresowanie.

Rozgrzebałem kilka plików z tej paczki (firefox-2.0) i piąte / dziesiąte łapię, ale...

Znacie może jakiś porządny i zrozumiały poradnik jak przeprowadzić od A do Z kompilację?

Właśnie o coś takiego mi chodzi jak SeeM pisze.