XVito Napisano Grudzień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 Witam. Zainstalowałem system. Domyślnie był na nim Mozilla Firefox 1.5 (coś tam...). Wywaliłem to od razu (rpm -e firefox). Ściągnąłem instalke z oficjalnej strony (firefox-2.0.tar.gz). Rozpakowałem spod roota (tar -xzvf fire...). Pojawiła mi się taka lista plików: browserconfig.properties cat chrome components defaults dictionaries extensions firefox firefox-bin greprefs icons libfreebl3.chk libfreebl3.so libmozjs.so libnspr4.so libnss3.so libnssckbi.so libplc4.so libplds4.so libsmime3.so libsoftokn3.chk libsoftokn3.so libssl3.so libxpcom_compat.so libxpcom_core.so libxpcom.so libxpistub.so mozilla-xremote-client plugins removed-files res run-mozilla.sh searchplugins updater updater.ini xpicleanup I tu moje pytanie: Jak do diaska to to zainstalować, żeby było widziane przez system - wpisuje w konsoli "firefox" i wszystko gra...? żeby po kliknięciu w menedżerze na plik HTML'owski odpalała się mozilla firefox...??? Próbowałem już ./configure i tego typu nic nie działa. Żeby odpaliło muszę wejść do katalogu w wklepać "./firefox". A nie o to raczej chodzi.... Za pomoc dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 Próbowałem już ./configure i tego typu nic nie działa. Żeby odpaliło muszę wejść do katalogu w wklepać "./firefox".Nic nie kompilujesz, bo to binarki, więc nic dziwnego, że "./configure" nie działa. Rozpakowujesz do dowolnego katalogu. Potem albo do ścieżki dostępu dla użytkownika dodajesz katalog, w którym to rozpakowałeś albo w katalogu /usr/bin (domyślnie ustawiany na ścieżce) tworzysz prosty skrypt o nazwie np.firefox.sh: cd /katalog/do/ktorego/rozpakowales/ff2.0 ./firefox Skryptowi nadajesz prawa 755, odpalasz z dowolnego miejsca przez "firefox.sh" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 przy korzystaniu z takiego skryptu nie działają wtedy ustawienia prorgamów, gdzie jest skonfigurowana ścieżka do firefoksa w taki sposób: firefox %s (czy podobnie), zwykłe dowiązanie w /usr/local/bin w takiej sytuacji też mi nie pomaga skrypt jest fajny żeby uruchomić przeglądarkę, ale w wieku programach (bluefish, kadu...) trzeba poprawić ścieżkę do domyślnej przeglądarki na pełną, czyli na przykład: /opt/firefox/firefox %s do tej pory nie wiem jak to obejść; przypuszczalnie powinienem ściągnąć źródła najnowszego Firefoksa i skompilować sobie cały program, ale mi się nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XVito Napisano Grudzień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 Dzięki za zainteresowanie. Rozgrzebałem kilka plików z tej paczki (firefox-2.0) i piąte / dziesiąte łapię, ale... Znacie może jakiś porządny i zrozumiały poradnik jak przeprowadzić od A do Z kompilację? Właśnie o coś takiego mi chodzi jak SeeM pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 firefox 2.0 jest dostepny w repo testing chyba... adios o tym pisał w innym wątku i nawet podał link do swojego bloga z instrukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi