orzeszko Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Wim, że temat był wałkowany. Przeszukawszy jednak forum nie znalazłem (chyba ) odpowiedzi. A więc początek historii... Kiedyś chciałem sobie usprawnić życie. Pracuje w KDE (Fc6) więc wywaliłem gdm i zaaplikowałem sobie automatyczne logowanie użytkownika (jednego - tylko mnie). Teraz jednak nastała wiekopomna chwiła i do Linuksa zasiada (zasiądzie) małżonka. I nie chcę jej odstraszyć ekranem logowania, gdzie musi wpisać swoje imię. Kiedyś (pamiętam) bawiłem się tym i były ekrany, gdzie klikało się na zdjęcie użytkownika po czym następowało logowanie. Zainstalowałem spowrotem gdm, mam w Administracja/Ekran logowania, ale niestety nie uruchamia mi się konfiguracja. Próbowałem nawet z konsoli gdm_setup, ale podejmuje tylko 5 prób po czym stwierdza, że nie może otworzyć jakiegoś pliku i klęka. Pomóżcie: chcę mieć łądny ekran logowania ze zdjęciem swoim dla siebie i żoneczki dla... żonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 nie wiem czy o to chodzi... ale czy nie trzeba zainstalować programiku moodin?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 a moze poprostu zainstalujesz kdm i dobierzesz sobie jakis ekran logowania z www.kde-look.org aha i jeszcze jedno chyba pomyliles dzial (tak mi sie zdaje ze ten temat powinien znajdowac sie w srodowiskach graficznych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Skonfiguruj sobie kdm, jest bardziej elastyczny i poręczniejszy niż gdm. Wyglądem zarządzisz z /etc/kde/kdm/kdmrc -- standardowo jest wyposażony w obszerne komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Moze to byla Twoja literowka ale powinienes w konsoli wstukac gdmsetup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 uwaga... [root@orzeszko ~]# rpm -qa|grep kdm [root@orzeszko ~]# yum install kdm Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 98 kB 00:01 ################################################## 275/275 primary.xml.gz 100% |=========================| 824 kB 00:10 ################################################## 2242/2242 primary.xml.gz 100% |=========================| 305 kB 00:04 ################################################## 1055/1055 primary.xml.gz 100% |=========================| 1.5 MB 00:22 ################################################## 4928/4928 Parsing package install arguments No Match for argument: kdm Nothing to do [root@orzeszko ~]# why..? Czemu KDM nie ma w repozytorium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 why..? Czemu KDM nie ma w repozytorium? Pewnie dlatego, że kdm jest dostarczane z pakietem kdebase Zrób sobie yum provides /usr/bin/kdm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Zrób sobie yum provides /usr/bin/kdm. Albo yum provides kdm Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Ok, ok Juz mam. Zmienilem temat, wpisalem go do /etc/kde/kdm/kdmrc i mimo, ze jest to ladny temacik BlueTheme http://www.kde-look.org/content/show.php?content=21124 i powinni na lewym panelu pojawic sie uzytkownicy - ich nazwy i "obrazki" to ja mam tam pusto... A walsnie zalezy mi na tym, zeby to bylo - po prostu zonka ma kliknac, ew. hitnac w ENTER i zapomniec o czymkolwiek Aha, nie wiem czy to wazne, ale mam w ustawieniach KDM zaznaczona liste uzytkowników, z tym, ze ukrylem wszystkie systemowe (z "@") oraz root-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Zależy co masz w /etc/kde/kdm/kdmrc. Wpisy FaceSource, FaceDir, no i czy obrazki są tam gdzie zeznajesz, że są. Poza tym AllowNullPassword, NoPassEnable/NoPassUsers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 [General] ConfigVersion=2.3 ConsoleTTYs=tty1,tty2,tty3,tty4,tty5,tty6 PidFile=/var/run/kdm.pid ReserveServers=:1,:2,:3 StaticServers=:0 [shutdown] BootManager=None HaltCmd=/sbin/poweroff RebootCmd=/sbin/reboot [X-*-Core] AllowNullPasswd=true AllowRootLogin=false AllowShutdown=Root AutoReLogin=false ClientLogFile=.xsession-errors-%s Reset=/usr/share/config/kdm/Xreset Session=/usr/share/config/kdm/Xsession SessionsDirs=/usr/share/xsessions Setup=/usr/share/config/kdm/Xsetup Startup=/usr/share/config/kdm/Xstartup Xrdb=/etc/X11/Xresources [X-*-Greeter] AntiAliasing=true ColorScheme=WindowsXP EchoMode=OneStar FaceSource=PreferAdmin FailFont=Sans,10,-1,5,75,0,0,0,0,0 FocusPasswd=false GUIStyle=Light, 3rd revision GreetFont=Sans,12,-1,5,75,0,0,0,0,0 GreetString=Witamy na komputerze %s w %n GreeterPos=50,50 HiddenUsers=adm,alias,amanda,apache,bin,bind,daemon,exim,falken,ftp,games,gdm,gopher,halt,httpd,ident,ingres,kmem,lp,mail,mailnull,man,mta,mysql,named,news,nfsnobody,nobody,nscd,ntp,operator,pcap,pop,postfix,postgres,qmaild,qmaill,qmailp,qmailq,qmailr,qmails,radvd,reboot,rpc,rpcuser,rpm,sendmail,shutdown,squid,sympa,sync,tty,uucp,xfs,xten,@adm,@bin,@daemon,@disk,@root,@sys,@wheel,root Language=pl LogoArea=Clock LogoPixmap= MaxShowUID=65000 MinShowUID=500 PreselectUser=None SelectedUsers=kasia,tomek ShowUsers=Selected SortUsers=true StdFont=Sans,10,-1,5,50,0,0,0,0,0 Theme=/usr/share/apps/kdm/themes/BlueTheme UseBackground=true UseTheme=true UserCompletion=false UserList=true [X-:*-Core] AllowNullPasswd=true AllowRootLogin=false AllowShutdown=All NoPassEnable=true NoPassUsers=kasia ServerArgsLocal=-nolisten tcp [X-:*-Greeter] AllowClose=false DefaultUser=kasia FocusPasswd=false LoginMode=DefaultLocal PreselectUser=Default [X-:0-Core] AutoLoginAgain=false AutoLoginDelay=0 AutoLoginEnable=false AutoLoginLocked=false AutoLoginUser=tomek [Xdmcp] Enable=false Willing=/usr/share/config/kdm/Xwilling Xaccess=/usr/share/config/kdm/Xaccess Jak widac Face... to tam malo jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 hmm... ja mam GDM i ściągam sobie ekrany logowania z www.gnome-look.org i wszystko działa jak należy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Ciekawostka - wyhaszowałem linijkę z theme i... pojawia mi się ekran logowania, z zegarem analogowym i z paskiem userów po lewej... fajny ten temat bez theme Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 # Whether the greeter should be themed. # Default is false UseTheme=false # The theme to use for the greeter. Can point to either a directory or an XML # file. # Default is "" Theme=/usr/share/apps/kdm/themes/Bluecurve # What should be shown in the greeter's logo are: # "None" - nothing # "Logo" - the image specified by LogoPixmap # "Clock" - a neat analog clock # Default is Clock LogoArea=Clock # The image to show when LogoArea=Logo. # Default is "" LogoPixmap=/usr/share/apps/kdm/pics/kdelogo.png Chcemy żeby nie było motywu. I nie ma. I żeby był zegar. I jest. Wszystko się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi