Sand-fly Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Mam ok 200 zdjęć w katalogu w formacje JPG i rozdzielczosc ok 2500x1500 kazde zajmuja nawet 1,5MB. Czy jest jakis program do "Skalowania" wielu zdjec jednoczesnie zebym nie robil tego recznie, pozatym zmiana nazw plikow z 9809823.JPG , 8734234.JPG na 1.jpg 2.jpg itd. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 Popełniłem coś takiego w Pythonie. Dodatkowo zmieniał nazwy na kolejne biorąc pod uwagę datę utworzenia pliku. Jak znajdę to jutro wrzucę kod. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Grudzień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 ok czekam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAROL MIKICKI Napisano Grudzień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 for img in `ls *.JPG` do convert -resize 800x600 $img resized-$img done uzywa pakietu ImageMagick Rozdzielczosc 800x600 nazwa resized-$img Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Grudzień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 Nie do końca oto mi chodziło (nie zmienia nazw) ale dobre i to ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makary Napisano Grudzień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 Podpinam się do tematu Poszukuję narzędzia dla gimp odpowiadające akcjom photoshopa (czy jak tam to się nazywa) w których to się ustawiało kolejność zdarzeń odpalało program i on zmieniał określone zdjęcia wedle ustalonego wcześniej wzoru. A co do masowej zmiany nazwy plików używam Krusradera i wtyczki do niego umożliwiającej masową zmianę plików niezależnie od rozszerzenia rozmiaru itp (coś podobnego do masowej zmiany zdjęć w total commander dla windows) Pozdrawiam Makary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 Poszukuję narzędzia dla gimp odpowiadające akcjom photoshopaO ile wiem to niestety pod Gimpa nie ma tak prostego narzędzia jak w PS. Są natomiast skrypty Python-fu. Wymaga to niestety minimalnej chociaż wiedzy programistycznej (python). W każdym razie nie zrobisz tego na zasadzie nagrywania makra (czy jak to nazwali spece od PS "akcji"). O samym pisaniu skryptów pod Gimpa jest sporo w sieci. Jeśli będziesz zainteresowany to na pewno coś wygooglasz. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, bo w tym przypadku z chęcią bym się mylił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi