murcin Napisano Grudzień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2006 WITAM. Natknąłem się na problem właśnie z azureusem... a dokładnie zablokowanymi portami dla torrentów. Nie działa mi bittorrent, ktorrent a teraz jak sprawdzałem azureusa to jest test portów i sprawdzałem je i wyskakuje mi Testuje port 6882 ... Błąd NAT Ktoś ma pomysła jak je odblokować ?? Z góry dzięki za pomoc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Grudzień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2006 Poczytaj o iptables i pobaw się system-config-security. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 niestety jest kompletnie zielony jeśli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT..... polecenia tego drugiego w ogóle mi konsola nie łapie wyskakuje tylko że nie ma takiego polecenia, a jeśli chodzi o iptables to gdzie mam coś poczytać ? znalazłem na forum żeby się tym pobawić... ale jak ?? próbowałem teraz ktorrentem ale też nie chce ruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 żeby otworzyć jakieś porty, to ja zawsze loguję się na root-a su - podajesz hasło następnie uruchamiasz polecenie setup i wchodzisz do konfiguracji zapory ogniowej. tam dodajesz porty, z które Ci są potrzebne, np 6882:tcp jeśli potrzebujesz jeszcze np. portu rozszerzonego to wpisujesz tam: 6882:udp i powinno być ok. u mnie przynajmniej zawsze tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 Jeśli nie przepadasz za konsolą to to samo masz w menu->system->administracja->poziom bezpieczeństwa i zapora sieciowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 No właśnie tak zrobiłem wg swojego rozumowania. odblokowałem port przez który chce połączyć, resetowałem kompa ale dalej to samo.... wyłączyłem całkowicie zaporę i bez skutku......;/ ps. Na windzie działa wszystko normalnie...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 No właśnie tak zrobiłem wg swojego rozumowania. odblokowałem port przez który chce połączyć, resetowałem kompa ale dalej to samo.... wyłączyłem całkowicie zaporę i bez skutku......;/ ps. Na windzie działa wszystko normalnie...... No u mnie to po prostu działało ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 bo to dziala o ile masz zewnetrzne ip... jesli jestes za NAT u providera to nic nie wskorasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Grudzień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 mam publiczne IP i na Windzie nie było najmniejszego problemu z torrentem;/ no i nie wiem teraz jak to ugryźć... to jest jedyna rzecz na razie przez którą jestem uzależniony od windy......... wrrrrrrrrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Na poczatek wylacz firewalla, sprawdzic czy to pomoze. (prawdopodobnie tak, ale najlepiej zawsze wykluczyc inne mozliwosci) Jako root wpisz: service iptables stop Teraz sprawdz czy wszystko siecia torrent jest ok. Jesli tak to proponuje skonfigurowac sobie zapore tak jak opisuja powyzej koledzy(oczywiscie wlaczajac ja z powrotem) lub zainstaluj sobie: yum install firestarter Jest to dosc proste narzedzie do konfiguracji regulek. p.s. Aha i podczas testowania NAT, jesli za pierwszym razem bedzie Blad to sprobuj jeszcze zmienic port, czasem cos dziwnego sie z nimi dzieje, ze je blokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AureonX Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Ja tak patrze i patrze sobie... Od początku bawiłem się w odblokowywanie portów i nic bo tak jak kolega wspomniał jak sie nie ma zewnętrznego IP to sobie mozna odblokowywać A kolejna sprawa iż nie zauważyłem aby się strasznie działo nawet jak nic nie grzebię z portami. Zazwyczaj transfery ma rzędu 300 kb. I tylko co jakis czas Azureus wywali mi jakieś komunikaty. Tak więc nie ma czasami zielonych światełek a wszystko pędzi jak trzeba Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 mam publiczne IP i na Windzie nie było najmniejszego problemu z torrentem;/ no i nie wiem teraz jak to ugryźć...Spróbuj po prostu poczekać Serio. Ja jak robię test NAT zaraz po odpaleniu Azora to mi pisze "Failed", ale jak zrobię to samo za 3-4 minuty (czasem nawet dłużej), to już jest OK. A swoją drogą, to zgadzam się z AureonX - też mi sie czasem NAT nie świeci na zielono a ściągam i oddaję na maksa. No i pamiętaj, że niektórzy blokują standardowe porty torrenta 6881-6889, więc warto ustawić sobie jakiś inny, najlepiej wysoki numer portu np. 50000. Ja tak robię i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Styczeń 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Tak się siłowałem aż w końcu wpadłem pomysł żeby ściągnąć cokolwiek innym trackerem, no i się okazało że jak chce ściągnąć np fedore przez torrenta to śmiga aż miło.... a przykładowo polishtracker albo torrentleech to nawet nie zacznie ściągać..... Może ktoś siedzi na którymś z tych trackerów i ma rozwiązanie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAROL MIKICKI Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Tak się siłowałem aż w końcu wpadłem pomysł żeby ściągnąć cokolwiek innym trackerem, no i się okazało że jak chce ściągnąć np fedore przez torrenta to śmiga aż miło.... a przykładowo polishtracker albo torrentleech to nawet nie zacznie ściągać..... Może ktoś siedzi na którymś z tych trackerów i ma rozwiązanie ?? Czesc, z prywatnymi trackerami jest tak ze nie sa dozwolone standardowe porty w zadnym z programow do sciagania. Link do opisu ustawienia utorrent (moim zdaniem 100 razy lepszy od azureusa - uruchom pod wine) Kliknij Tutaj! aha, na forum raczej nie trzeba sie rejestrowac. lub do wyboru drugi programik, Deluge opis na joggerze Wrzucilem na swoj serwerek bo oficjalna stronka cos nie smiga ;] Kliknij Tutaj! Zrodlo programu Deluge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonthar Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 W temacie azeurusa to ja moge powiedziec tylko jedno. polecam odinstalować Kilka godzin z nim walczyłem aż mi się znudziło po prostu. Na początku działąć nie chciał w ogóle, potem działał tak sobie. Później pomimo limitów na 0 ściagał mi z prędkoscia 50-60 kilo (łącze 4mbit). Później jak już z nim się dogadałem na tyle że działał, to jakieś dziwne widzimisie dostał i nie uploadował nic. Tylko ratio mi się na PT popsuło Odinstalowałem, zainstalowałem prosty jak drut transmission i teraz bez zbędnych zabiegów mam full w jedną i drugą stronę. Jak ktoś nie potrzebuje kobyły jak Azureus to polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi