Matrick Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Witam! Chciałbym zakupić jakiś tani, a jednocześnie niezawodny router. Najbardziej zależy mi na tym aby internet na mojej Fredorze core 6 (pierwszy komp) i Ubuntu 6.06 (na drugim kompie) chodził bez zbędnej konfiguracji nawet na wersjach live cd. Dodam jeszcze że korzystam z neostrady. Bardzo proszę o pomoc w wyborze oraz o jakieś linki. Z góry dziękuję! Aha. Jak sądzicie czy ten router by się nadał: http://www.allegro.pl/item151695136_promoc...da_gwar_fv.html ? I jeszcze jedno czy kabel rj 45 może być skrosowany po podłączeniu do routera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilban Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Wiesz. Wszystko co jest najtańsze (najczęściej) jest badziewne. Ja do neostrady osobiście używam Router Cerberus pentagrama. Dostałem na niego 5 lat gwarancji i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony. Ja osobiście używam ten router: http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=12417 Ale widzę że w ofercie jest również coś takiego: http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=25280 - jest tańsze i (_odrazu_ → od razu) ORT konfigurujesz go z przeglądarki internetowej - nie ma w komplecie łatwego konfiguratora pod Windows - niestety. Ja do swojego miałem. Ale dalej masz 5 lat gwarancji - a to jednak bardzo dużo. I jeszcze jedno czy kabel rj 45 może być skrosowany po podłączeniu do routera? Tak oczywiście - w moim przypadku taki działa I jeszcze jedno najlepiej ustawić ten router aby działał jako serwer DHCP - login i hasło od neostrady wpisujesz do niego i możesz następnie o tych danych zapomnieć - bardzo fajna sprawa - no i generalnie - jak podłączysz się przez kartę sieciową to wystarczy aby system miał do niej sterowniki - więcej już nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrick Napisano Grudzień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 nie ma w komplecie łatwego konfiguratora pod Windows - niestety.Na szczęście windowsa nie mam najlepiej ustawić ten router aby działał jako serwer DHCP - login i hasło od neostrady wpisujesz do niego i możesz następnie o tych danych zapomnieć - bardzo fajna sprawa - no i generalnie - jak podłączysz się przez kartę sieciową to wystarczy aby system miał do niej sterowniki - więcej już nie trzeba I o to mi właśnie chodzi Ktoś coś jeszcze zaproponuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Ktoś coś jeszcze zaproponuje?Ja mam D-Link DI-604. Łatwo się konfiguruje przez dowolną przeglądarkę, też ma DHCP - mam 3 kompy w domu: mój + 2 inne z windami i działa OK. Cena - znajdziesz na Allegro. Ja na giełdzie płaciłem coś koło 120-125 zeta. Przyłączyć się możesz zarówno kabelkiem prostym jak i X-cable z wtyczkami RJ-45 - sam rozpoznaje czy kabel jest prosty czy skrzyżowany. 4 porty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrick Napisano Grudzień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Ja znalazłem ten modem nawet za 90zł Dzięki chyba go kupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Ja znalazlem ten modem nawet za 90zl Dzieki chyba go kupie Sprawdz czy na pewno ma gwarancje. Mnie sie wprawdzie przez juz ponad rok nie popsul, ale lepiej miec. No i wiadomo wtedy, ze "nie spadl z ciezarówki" Fakt ze ja placilem tyle wlasnie > 1 rok temu [Edit] Faktycznie Na Allegro nawet ok.85,- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 WAG-200 ! polecam !4 port switch + wifi bardzo dobra cena do mozliwosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 witam Ja mam D-Link DI-604. Łatwo się konfiguruje przez dowolną przeglądarkę, też ma DHCP mam identyczny i jestem bardzo zadowolony zero problemów działałem nim na chello neostradzie i teraz globalconnect pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrick Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Wszystko fajnie ładnie tylko nie rozumiem jednego z zapisów na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item152234870_d_link...all_f_v_gw.html a mianowicie Zalety Routera: * ma większość zalet routera linuxowego * idealnie nadaje się do dzielenia łącza typu: neostrada, dsl, kablówka itd.. * Nie posiada wbudowanego modemu ADSL - dla usługi neostrada konieczny modem ADSL z wyjściem RJ-45 (ethernet) Czy to oznacza że neostrada nie pójdzie bez jakiegoś dodatkowego sprzetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Czy to oznacza że neostrada nie pójdzie bez jakiegoś dodatkowego sprzetu?Dokladnie. Sprzet ktory ogladasz to tylko router, aby podpiac go do Neo potrzebujesz jeszcze modemu ADSL. Jesli w chwili obecnej masz modem ADSL z wyjsciem ethernet (czyli nie SpeedTouch 330 ani zaden inny modem na USB) to mozesz go wpiac do routera. Jesli natomiast masz modem na USB to poszukaj modemu ADSL lub (co bedzie tansze i prostsze) urzadzenia okreslanego jako modem/ruter (2-in-1). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrick Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Hehe to dobrze że go nie kupiłem. Ja potrzebuję coś dzieki czemu bezproblemowo podzielę neo i nie będę potrzebował żadnych dodatkowych sprzętów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Hehe to dobrze ze go nie kupilem.Oooops, sorki wsadzilbym Cie na mine. Nie sadzilem, ze TPSA ma takie akcje. Myslalem, ze jak cos ma wyjscie RJ-45 to mozna to podlaczyc do kazdego routera. Mam stale lacze przez modem kablowy, stad falszywa informacja. Jeszcze raz przepraszam. Dobrze, ze nie kupiles, bo mialbym Cie na sumieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Takze chce wywalic modem od TPSA i dac jakis dobry router. Moja uwaga skupila sie na firmie Linksys. Za 200zl mozna juz miec router o przyzwoitych mozliwosciach, a biorac pod uwage jeszcze szeroki wybór nieoficjalnego firmware, opcja staje sie kuszaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrick Napisano Grudzień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 Spoko Chyba na razie się wstrzymam z kupowaniem routerka z modemem bo z tych które oglądałem to same jakieś drogie :/ Póki co mam 2 kompy połączone kartą sieciową. Swoją drogą jestem ciekaw ile przyjdzie dopłacić do rachunku za prąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 Swoją drogą jestem ciekaw ile przyjdzie dopłacić do rachunku za prąd To też. Ale mnie najbardziej wkurzało, że jak zrestartowałem kompa (zanim jeszcze kupiłem router) to się rodzina zaraz zbiegała z płaczem dlaczego internet nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi