Skocz do zawartości

Problem Z Połączeniem

pixel_man

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z połączeniem z internetem w FC6. Przy ładowaniu systemu wyświetla informację że może być coś z kablem a z nim wszystko wporządku. Czy ktoś ma może jakiś poradnik jak to zrobić? Moja karta sieciowa ASUS 802.11b/g Wireless LAN Card.

Jak można skonfigurować połączenie internetowe w FC6?

Nie jestem wymiataczem w (_linuxie_ → Linuksie) ORT więc proszę o wyrozumiałość.

Troche nie rozumiem. Z jednej strony piszesz o kablu jakby Ci chodzilo o polaczenie ethernet'owe, a z drugiej opisujesz wireless'a. Jesli chodzi Ci o ten drugi rodzaj polaczenia to napisz dokladnie jaki to modul - dokladna nazwe.

Mam problem z połączeniem z internetem w FC6. Przy ładowaniu systemu wyświetla informację że może być coś z kablem a z nim wszystko wporządku. Czy ktoś ma może jakiś poradnik jak to zrobić? Moja karta sieciowa ASUS 802.11b/g Wireless LAN Card.

Jak można skonfigurować połączenie internetowe w FC6?

Nie jestem wymiataczem w (_linuxie_ → Linuksie) ORT więc proszę o wyrozumiałość.

Prawdopodobnie wiem o co chodzi, tzn wiem o co chodzi z tym ładowaniem systemu, bo co do bezprzewodówki to nie miałem okazji się z nią bawić to i niepowiem Ci jak ją skonfigurować. Powiem Ci natomiast, że jak uda Ci się skonfigurować kartę, to ten niceo "fałszywy" komunikat odnośnie kabla może Ci zniknać, choć też może niekoniecznie, co wcale nie musi oznaczać, że coś jest nie tak, bowiem....... no własnie do rzeczy, jak podejrzewam, chodzi tu o to, że karta nie widzi "obecności" sieci i stąd też podczas podnoszenia system krzyczy "sprawdź kabel". Skąd mój wniosek?

Mam zinegrowaną z płytą główną kartę sieciową, i jak zauważyłem, miałem podobnie, tak jak i Ty komunikaty ostrzegawcze by sprawdzić kabel, i było tak do momentu kiedy to, najnormalniej w świecie podpiąłem kartę do rutera, od tej chwili komunikat nie pojawił się ani razu.

Myślę, że gdy Twoja karta "ujży" sieć,to skończą się komunikaty dotyczące niesprawnego kabla :)

Mam nadzieję, że moje obserwacje doprowadziły mnie do słusznych wniosków, i tym samym, Ty nie masz sie o co martwić :)

Pozdrawiam

A koledze pewnie chodziło o standardowy komunikat "może sprawdź kabel?"

Tak, o ten komunikat

Nie napisałem wszystkiego.

Mam dwie karty:

ASUS 802.11 b/g Wireless LAN Card (w WindowsXP normalnie korzystam z tej karty)

Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet (zintegrowana)

Fedora wykrywa tylko tę drugą, z niej nie korzystam. W System->Administracja->Sieć jest tylko ona. ASUSa nie wykrywa, nie ma go na liście.

Miałem dawniej zainstalowane Kubuntu 6.06 i normalnie mi ASUSA wykryło, tylko wybierałem do kogo mam się podłączyć, i wszystko chodziło normalnie.

• 4 weeks later...

Cześć. Właśnie zainstalowałem sobie FC5, mam tą sama kartę i nie mam pojęcia jak skonfigurować sobie radiówkę. By połączyć się z nię w Windowsie wpisałem IP, maskę podsieci, DNS i potem mi ładnie działało. Jak skonfigurować coś na podobnej zasadzie w Fedorce?