Skocz do zawartości

Konfiguracja Internetu

P-A-B-L-O

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem początkujący w Linuksie. Może mi ktoś wyjaśnić jak mam dokonać konfiguracji internetu.

Mam zainstalowaną FC 5. Moim providerem jest kablówka (SatFilm). Modem firmy ARRIS. Modem podłączony jest pod RJ45.

Moja karta sieciowa to Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC.

Zmienne IP.

Napiszcie jakie dane muszę jeszcze podać.

Jeśli nikt tego nie zrobił dnsy etc wklep w panelu modemu, a w system-config-network-gui zaznacz "automatycznie pobierz ustawienia adresu IP z DHCP".

A możesz mi po kolei napisać gdzie mam wejść?

Bo już raz sam próbowałem ustawić połączenie, ale jak doszło do wyboru karty sieciowej to mojego modelu tam nie było.

Jak sobie z tym poradzić?

A mozesz mi po kolei napisac gdzie mam wejsc?

Bo juz raz sam próbowalem ustawic polaczenie, ale jak doszlo do wyboru karty sieciowej to mojego modelu tam nie bylo.

Jak sobie z tym poradzic?

1. W konsoli: system-config-network-gui, lub bez -gui, jak kto woli :)

2. Po wpisaniu hasla roota zaznaczasz opcje "Automatycznie pobierz ustawienia adresu IP z DHCP".

A możesz mi po kolei napisać gdzie mam wejść?

Bo już raz sam próbowałem ustawić połączenie, ale jak doszło do wyboru karty sieciowej to mojego modelu tam nie było.

Jak sobie z tym poradzić?

Ja bym się wybrał na stronę producenta,i tam poszukał sterowników pod linuksa dla Twej karty, jeśli by się okazało,że sterowników nie ma, to zapuściłbym na goglach szukanie "Fedora + 'model Twej karty' ", ewentualnie "(_linuks_ → Linux) ORT + 'model Twej karty' " / "Linux + 'model Twej karty'" - jest szansa, że coś znajdziesz, i mozna popróbować podpiąć sterowniki przeznaczone na inna dystrybucję, miałem tak z szukaniem sterowników dla mojego modemu ADSL USB, skorzystałem ze wskazówek dla UBUNTU.

Ale wracajac do Twego problemu, jeśliby powyższe opcje nie zaskutkowały, to nie pozostaje nic innego jak namierzyć chipset karty sieciowej, i poszukać sterowników pod kontem chipset'u, jeśli udałoby Ci sie znaleźć, czy to na stronie firmowej, czyto szukajac po googlach, czy też po chipsecie, to po zainstalowaniu sterowników (chorobcia nie widziałem na oczy FC5 to nie wiem czy identycznie konfiguracja sieci wygląda jak w FC6, jeśli tak to), w KDE -> Administracja -> Sieć, wyskoczy Ci,po podaniu hasła roota, pojawi Ci się okno konfiguracji sieci , a w nim bedziesz mieć zakładki: Urządzenia , Sprzęt, IPsec, DNS, Komputery.

W przypadku poprawnie zainstalowanych sterowników,jęśli Fedora wykryje kartę i sama zainstaluje to bedziesz miał ją widoczną, wtedy wystarczy tylko w zakładce "Urządzenia", wskazać ją i kliknac edycja, i w okienku które się pojawi, jeśli nie byłoby zaznaczone "Automatycznie pobierz ustawienia adresu IP z DHCP", to zaznaczasz i dajesz OK, potem przechodzisz do zakładki "DNS" i w niej wpisujesz podane przez providera pierwszy (podstawowy) i drugi (zapasowy) numery IP serwerów DNS, dajesz OK, a następnie CTRL+Sbądz z menu Plik wybierasz "Zapisz", potwierdzasz zapis i już masz ustawiona kartę na dynamiczne pobranie IP oraz serwery DNS providera.

W przypadku, jeśli oienko jest puste i nie ma w nim Twej karty, w sieci nie znalazłeś firmowych sterowników,lecz musisz korzystać zastępczo ze sterowników innej karty o takim samym chipsecie, to na zakładce: Urządzenia, wybierasz "Nowy" , wybiersza typ połaczenia -> ethernetowe, dalej masz ekran z wyborem karty, gdzie masz pozycję "inna karta", klikasz , wybierasz z listy odpowiednnnią kartę, przypisujesz urzadzenie ethX, dalej, ustalasz dla niego automatyczne pobieranie IP (jak opisałem wyżej), akceptujesz, pozostanie Ci tylko uzupełnienie wpisów dotyczących DNS, i jeśli operacja się powiodła to karta zacznie "gadać" znaczy ruszy Ci połączenie.

Nie wiem tylko jak w przypadku kablówki wygląda wejście w internet tzn logowanie sie itd, no ale jak juz uda Ci sie ruszyć kartę to pewnikiem, zalogowanie się do sieci nie bedzie stanowić problemu.

Mam nadzieję,że Ciut pomogłem, i nie namieszałem.

Powodzonka :)

Witam wszystkich jestem początkujący jeżeli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT i chciałbym zainstalować neostrade konkretnie modem 330, ale chyba nie mam zainstalowanego pakietu ppp mógł by mi ktoś wyjaśnić jak się go instaluje ??

Zaznaczam od razu ze posiadam 6 płyt CD z fedorą i wiem ze na szóstej jest to oprogramowanie, ale nie daje rady:/ proszę o pomoc:)

Z góry dziękuje

• 2 weeks later...

Wracam po poszukiwaniach sterowników do mojej sieciówki.

Coś znalazłem. Teoretycznie sterownik pasuje do Kernela 2.4.x i 2.6.x więc chyba będzie dobrze.

Mój Kernel to 2.6.15.

W folderze ze sterownikiem mam pliki -> Makefile, Makefile_linux24x, Makefile_linux26x oraz r8169_n.C

Jak mam to zainstalować?

melfi poczytaj sobie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12431

Może Ci to pomoże.

Powodzenia.

Ponawiam pytanie.

Jak zainstalować sterownik do karty sieciowej.

Jeszcze raz. W folderze mam pliki: Makefile, Makefile_linux24x, Makefile_linux26x oraz r8169_n.C

Zrzucę to sobie na płytkę, a później co mam robić? Czy użyć YUM-a czy jakoś inaczej?

Jak będę miał neta pod Fedorą będzie mi łatwiej poznawać ten super system. Mam dosyć ciągłego przełączania między Win a FC.

Bardzo proszę o pomoc.