herkule8 Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Witam! Nie chce sie zbytnio rozpisywac. Mam serwer na fedorze 6, kernel oryginalny. Mam problem z ponizsza regula dla ssh. Wystukuje taka regulke: iptables -A INPUT -i eth0 -s 172.16.1.2 -m mac --mac-source 00:0D:87:5C:XX:XX -p tcp --dport 22 -j ACCEPT otrzymuje komunikat: Bad argument 'eth0' Chce aby mozna bylo zdalnie zarzadzac tylko z komputera z sieci lokalnej z podanym IP i adresem fizycznym. W czym jest tutaj problem? Pozdrawiam wszystkich fedorowiczow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 otrzymuje komunikat: Bad argument 'eth0' Skopiowałem i wrzuciłem Twoją regułkę u siebie i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 Może po prostu nie masz urządzenia oznaczonego eth0, a jakieś inne. Sprawdź ifconfig i wpisz dobre oznaczenie (innego pomysłu na razie nie mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herkule8 Napisano Styczeń 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 Okazalo sie ze tego polecenia nie nalezy dodawac bezposrednio po czyszczeniu tablic i zablokowaniu ruchu przychodzacego lecz pozniej. Widocznie byc tak musi. Mozna zamknac watek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi