jurpaw Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Czesc pytanko: jakich innych distro uzywaliscie/uzywacie? pytania pomocnicze: co w nich jest slabego (i przemawia na korzysc Fedory) co w nich jest lepszego niz w Fedorze (co jest ich przewaga nad Fedora). ps.: offtopic: wiecie co oznacza ubuntu? "to staro afrykanskie okreslenie na: nie potrafie zainstalowac debiana" wiecie co oznacza vi? "to staro afrykanskie okreslenie na: jak sie to cholerstwo wylacza?" ps ps dla nie zorientowanych Ubuntu to jakies tam afrykanskie okreslenie na: "przyjazny dla ludzi" NAPRAWDE to juz nie zart! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XVito Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Na początku był CHAOS > póżniej był RED HAT 7.1 skończył się WOLNY "Czerwony berecik" i przesiadłem się na FC > rozpoczęła się era problematycznego SPEEDTOUCHA 330 USB Pewnego razu ZGRZESZYŁEM i skosztowałem GENTOO. ZALETY: - Stabilność jak cholera! - Wiesz dokładnie co masz w systemie - sam go te kilka (naście) godzin budujesz... - Muszę przyznać że jest o niebo szybszy niż FC. WADY: - Budujesz go te kilka (naście) godzin {BUDUJESZ , nie mówię o jakimś graficznym instalatorze.... - czyli konsolka} - EMERGE > CHOLERSTWO NIE DO ZNIESIENIA... Dla porówniania: postawienie FLUXBOXA pod FC to jakieś (ze ściągnięciem) MAX 3 minuty. Pod GENTOO podczas EMERGE'owania tego maleństwa zdążyłem zjeść zupę i zapażyć herbatkę... :lammer: ((podobno jaja są przy emergu OpenOffice'a - od doby wzwyż, nie wiem czy to prawda, nie próbowałem)) PODSUMOWANIE: Wg. mnie system GENIALNY na serwer. Masz szybkie łącze, OGROM CZASU i cierpliwośći co Łyżwiński obrotności - to możesz spróbować. A i jeszcze jedno, jeżeli jesteś początkującym użytkownikiem systemu spod znaku pingwina i chcesz poznać szybko jego podstawy (i nie tylko) zainstaluj sobie gentoo spod konsoli według tego handbooka - nauczysz się masę pożytecznych rzeczy - dotyczących ogólnie Linuksa, a nie konkretnej dystrybucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 "przyjazny dla ludzi"Na stronie Ubuntu piszą chyba "człowieczeństwo dla wszystkich". Wątek przenoszę do Hyde Park. Proszę wybierać odpowiednie fora w przyszłości tzn. czytać opisy (Inofrmacje - Ogólne informacje dotyczące Fedory ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Moja historia distr jest następująca: FC3 FC4 Aurox 11.0 OpenSuse 10.0 FC4 Mandriva 2006 FC5 Ubuntu 6.06 FC6 OpenSuse 10.0 Ubuntu 6.10 WinXP Ubuntu 6.10 Troche się namachałem w tych instalatorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 ps.: offtopic: wiecie co oznacza ubuntu? "to staro afrykanskie okreslenie na: nie potrafie zainstalowac debiana" wiecie co oznacza vi? "to staro afrykanskie okreslenie na: jak sie to cholerstwo wylacza?" Sam to wymyśliłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Sam to wymyśliłeś ?O ile pamiętam to stary kawał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Ah Dobra, oto moje dystrybucje jakie używałem: 1. Mandrake 10 2. Red Hat 9 3. Fedora Core 4 4. Fedora Core 5 5. Fedora Core 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 A ja takich: 1. Caldera Open Linux 2.4 2. Caldera Open Linux 3.2 3. Red Hat 7.0 4. Red Hat 7.1 5. Red Hat 7.2 6. Red Hat 7.3 7. Red Hat 8.0 8. Fedora Core 4 9. Fedora Core 5 10. Fedora Core 6 A z doskoku jeszcze Knoppiksa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 1. Mandrake Linux 9.2 2. Mandrake linux 10.0 3. FC3 4. FC4 5. FC5 Jescze gdzies tam znajdowaly sie auroxy, ale nie pamietam jakie to byly wersje, suse tez byl, ale obie te dystrybucje nie przypadly mi do gustu :/ EDIT: Zapomnialem ze mialem prze dlugi czas redhata 9 Bardzo fajny system na tamte czasy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 to i ja napisze RH 7,8,9 -stadium tekstowe FC 2,3,4,5,6 ->stadium obierakie RedHat El 4 CentoOS 4,4 a i jeszcze Mandriva chyba 05 albo 06 w sumie to jakos nie uzywalem graficznie zadnego, oprocz FC5 i FC6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 no to moze ja cos teraz napisze pierwsze distro jakie mialem zainstalowane to FC 3 w miedzyczasie przed wydaniem FC 4 wpadl dysk slackware (nie pamietam dokladnie ale chyba 10.1) po bojach ze slackiem wrucilem spowrotem do fedorki w tym momencie urzywalem chyba tylko fedory, nie pamietam dokladnie po wydaniu FC 5 na livnie nie ukazywaly sie przez dluzszy czas stery do mojej wyslurzonej Rivy TNT2 wiec przerzucilem sie na FreeBSD 6.1 no i w miedzy czasie mialem jeszcze zainstalowane OpenBSD, NetBSD, pcBSD i DesktopBSD (oczywiscie nie instalowalem kazdego systemu *BSD na osobnych partycjach) po tym jak wymienilem sobie karte graficzna na GeForce 4 (kumpel sie pozbywal, a mi nie trzeba bylo nic lepszego, a pozatym fundusze nie pozwalaly na nic lepszego, ale to inna bajka), wrucilem do linuksa ale zainstalowalem sobie zamiast fedory Arch linux i bardzo sobie go chwale, nie wiem jak sie sprawuje FC 6 wiec nie bede go porównywal do fedory choc wzgledem wczesniejszych wersji chodzi mi szybciej no i na sam koniec male sprostowanie poniewaz przypomnialo mi sie, ze gdzies w okolicach slacka znajdowaly sie OpenSUse, Debian i PLD aha i jeszcze jedno nie wymienialem w mojej powyrzszej wypowiedzi distr live cd poniewaz bylo ich bardzo duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 Red Hat 7 i 9 Suse 7 i 9 - dziadostwo. Po każdym update nadpisuje wszystkie pliki konfiguracyjne i możesz wszysko od początku konfigurować. Knoppix live i na dysku Slack - fajna dystrybucja, Tylko wymaga czasu na instalowanie pakietów. Ale za to szybka i stabila Gentoo - patrz post XVito. I właśnie OpenOffice mnie zniechęcił do tej dystrybucji. Jak rano wstałem jeszcze instalował ;-) ...... Fedora 3,4,5,6 - Kocham w niej prostote obsługi, dobry nadzór nad pakietami, i szybkość instalacji. Za tą prostotę płaci się trochę szybkością .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 W Przeszłości 1. Mandrake Linux 9.2 2..RedHat 9 3.Fedora Core 1 4.Fedora Core 2 5.Fedora Core 3 6.Fedora Core 4 7.Fedora Core 5 8.Ubuntu 5.04 Aktualnie: 8. Fedora Core 6 & SUSE 10.1 W przyszłości ale to się okarze ale dobrze sie zapowiada. 9. Fedora Core 7 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferrari Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 A no było ich kilka... na początku było Suse 10.1- wszystko ok tylko zamulało strasznie, w szczególności Yast2 następnie Ubuntu 6.0.6- to był dopiero speed, najszybsza dystrybucja jaką miałem Gentoo- stabilny i szybki, ale emerge nie dla mnie (kompilacja OO zajmuje srednio kilkanaście godzin) Fedora Core 5- szybki i prosty dużo paczek, świetny yum, minus to jedynie brak 3D hardware support(nieszczęsne ATI) Fedora Core 6- j.w. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Witam zaczynałem od RH 5 (bodajże) potem SuSe 6.2 Mandrake Helios, i kolejno MDK 8.1 do 9.2 Aurox 10.2-10.3 (w przelocie FreeBSD 5.2) FC3 do 5 OpenSuSe 10.1 obecnie: w domu duet Ubuntu 6.10+SuSe 10.2 i FC5 w pracy na serwerach pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi