kamil3d Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Witam. Jak zainstalować najpopularnbiejsze kodeki do filmówi i muzyki. Instalowałem te http://easylinux.info/wiki/Fedora_fc5_pl#J...ultimedi.C3.B3w ale pierwsza paczka sie zainstalowała a potem całey czas miałem "Nothing to do" Dopiero zainstalowałem FC5 i nie mogę otworzyć muzyki w formacje .mp3 oraz filmu .avi. Jak zainstalować kodeki, które beda mi otwarzały filmy i muzykę. Mam zainstalowanego różniesz RealPlayera 10 i tam też sie nie da otworzyć muzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 ostatnio pojawia sie coraz wiecej sposobów na zainstalowanie kodeków; pakiety sa pod coraz to nowymi nazwami, oprócz livny porobilo sie sporo innych repozytoriów... a przeciez od paru lat wszystkie zamkniete kodeki sa w archiwum essential na stronie MPlayera (sekcja download); trzeba je wypakowac do katalogu /usr/lib/codecs/; najlepiej zrobic tez dowiazanie ln -s /usr/bin/codecs /usr/bin/win32 gdyz nie we wszystkich odtwarzajkach mozna ustalic te sciezke, a kiedys byla domyslna wlasnie win32 te kodeki na pewno znajda mplayer i xine (mozna je zainstalowac z livny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Mma proźbe żebyc pisał mi pokolei co mam robić i dał linka do tych kodeków, bo ja jestem nowy i nie orientuje się jeszcze w tym wszystkim. <proszę> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 wyjątkowo po pierwsze potrzebujesz kodeków dla tego całego diviksa, microfoftvidea, quicktimea i inneego mp3, jakby xvid i ogg nie wystarczało potrzebne kodeki są na stronie MPlayera http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html#binary_codecs ; ściągnij te "najwyższe", które nazywają się essential-[wersja].tar.bz2 po drugie wypakuj zawartość archiwum i skopiuj te wszystkie dziwne pliki do katalogu /usr/lib/codecs/; jako Zwykły Użytkownik nie masz tam praw dostępu; ma je root, więc użyj terminala i komendy cp, lub, jesli nie umiesz, uruchom na chwilę jako root Konquerora, lub Nautilusa; żeby uruchomić dwa wymienione właśnie programy otwórz terminal, wpisz "su -" i hasło, po czym napisz nautilus, albo konqueror kiedy już wszystkie pliki będą w katalogu /usr/lib/codecs, zamknij menedżera plików i dla pewności napisz ls -al /usr/lib/codecs żeby sprawdzić, czy rzeczywiście tam są; komenda ls zwróci dłuuugą listę plików, które właśnie skopiowałeś portzebujesz teraz porządnego odtwarzacza filmów; sa ludzie, którzy wolą mplayera (lub pochodne), inni xine (lub pochodne); mam nadzieję, że korzystasz już z repozytorium rpm.livna.org, więc wpisz jako root: yum install totem-xine totem, to bardzo prosty filmowik, z którym poradzi sobie każdy jeśli wolisz coś bardziej zaawansowanego, zainstaluj mplayer; klikalny interfejs mplayera to tylko niewielka część jego możliwości; tu preferowana jest umiejętność uruchamiania grajka z konsoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Toem miałem już zainsalowany i kiedy wydałem komendę "yum install totem-xine" to wyskoczyło mi Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories core [1/3] core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras [2/3] extras 1.1 kB 00:00 updates [3/3] updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 388 kB 00:03 updates : ################################################## 1099/1099 Added 2 new packages, deleted 25 old in 1.78 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: totem-xine Nothing to do Ale nadal nie moge otwarzać plików avi i mp3 :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Najpierw dodaj sobie repozytorium livna, najlepiej jako root w konsoli wpisz rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/livna-release-5-8.noarch.rpm Potem dopiero instaluj paczki z livny yumem... yum install xine yum install xmms-mp3 yum install mplayerplug-in yum install mplayer-gui [yum install amarok* i inne do wyboru.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
druid-1966 Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 Cześć. właśnie chciałem ułatwić sobie życie i dodałem: Najpierw dodaj sobie repozytorium livna, najlepiej jako root w konsoli wpisz rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/livna-release-5-8.noarch.rpm teraz mam: [root@localhost ~]# yum update Loading "installonlyn" plugin rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery error: cannot open Packages index using db3 - (-30977) error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in ? yummain.main(sys.argv[1:]) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 85, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 199, in getOptionsConfig errorlevel=opts.errorlevel) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 125, in doConfigSetup self.conf = config.readMainConfig(startupconf) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 597, in readMainConfig vars['releasever'] = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.distroverpkg) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 656, in _getsysver idx = ts.dbMatch('provides', distroverpkg) TypeError: rpmdb open failed [root@localhost ~]# jak to cofnąć? Lub jak naprawić baze RPM-ów? Edit Zrobiłem jeszcze: [root@localhost ~]# rpm -rebuilddb rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery błąd: błąd db4(-30977) z dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery błąd: nie można otworzyć indeksu Packages przy użyciu db3 - (-30977) [root@localhost ~]# Co się dzieje? Ktoś podpowie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 Problem w tym, że użyłeś z mojej porady dla FC5 paczki z tej dystrybucji, a jak wynika z podpisu, powinieneś użyć dla FC6 - stąd problem. Teraz spróbuj odinstalowac ta paczkę: rpm -e livna-release-5-8.noarch.rpm Jezeli to nie pomoże, lub wręcz sie nie uda spróbuj (jako root): rm /var/lib/rpm/__db* potem: rpm --rebuilddb i na końcu: yum clean all Paczka z livna-release dla FC6 jest Tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
druid-1966 Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 Tak, troszkę później się kapnołem, że to było dla FC5. Ale zapodałem rpm -qa i wszystko wróciło do normy. No i skorzystałem przed chwilą z porady i zainstalowałem livne wg porady powyżej. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi