webit Napisano Sierpień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2006 Witam, jestem szczesliwym posiadaczem fedory core 5 od kilku dygodni Uzywam jej w domu, glownie do celow developerskich (web). Własnie koncze dokonfigurowywac sobie desktop i mam problem z Azureusem. Chodzi o to ze pliki torrenta strasznie powoli sciaga, powiedzmy przez cala noc (7h) sciagnal jakies 100-200 MB, podczas gdy te same torrenty pod windowsem sie sciagaja w calosci (ponad 1 GB) w ciagu wlasnie 6-8h. Odblokowalem port, sprawdzilem konfig. Azureusa i pisze ze jest wszystko OK, niemniej cos strasznie powoli sciaga. Co po chwile transfer spada do 0 KB by po kilku minutach (na kolejne 60-90 sekund) skoczyc do ok 40 KB. i tak w kolko... Czy ktos ma moze pomysl co moze byc nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2006 a dziala ci bittorrent? yum install bittorrent-gui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2006 Czy ktos ma moze pomysl co moze byc nie tak? Na wszystkich torrentach czy na jakimś jednym? Może dużo błędnych pakietów i stąd mizerna efektywność. Masz zainstalowany SafePeer? A Azureus najnowszy? Robiłeś update z repo Extras Fedory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webit Napisano Sierpień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2006 Na wszystkich torrentach czy na jakimś jednym? Sprawdzałem 4 różne pliki Masz zainstalowany SafePeer? A Azureus najnowszy? Robiłeś update z repo Extras Fedory? Azureus zainstalowałem yum'em, to chyba najnowszy. A SafePeer chyba bede musiał doinstalować.... a dziala ci bittorrent? yum install bittorrent-gui Tak działa, ale jakos ma mniej opcji, a efekt podobny jak w przypadku Azureusa. Instalujac program postapilem dokladnie jak opisano to tutaj: http://home.elka.pw.edu.pl/~atokarsk/Stant...PL.html#Azureus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Sierpień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2006 A jaka masz wersje javy? Jesli jakas stara to bardzo prawdopodobne, ze to jej wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2006 postapilem dokladnie jak opisano to tutaj: http://home.elka.pw.edu.pl/~atokarsk/Stant...PL.html#Azureus Proponuję zmienić port. Ja mam -A INPUT -p udp -m udp --dport XXXXX -j torrent -A INPUT -p tcp -m tcp --dport XXXXX -j torrent i śmiga aż miło. Oczywiście w miejsce XXXXX należy wpisać dowolny, niezajęty port. Jakiś wysoki numer > 1024 oraz < 64K np.60000 albo coś takiego. No i oczywiście ten sam XXXXX ustaw w NAT w Azureusie. No i oczywiście tylko jeden a nie cały zakres - w NAT w Azureusie i tak możesz podać tylko jeden. Nie wiem czy to jest zgodnie ze sztuką i bezpiecznie, ale działa [Edit] BTW Słusznie zauważył roger_sanchez87, że java może mieć wpływ, ale rozumiem że też instalowałeś zgodnie z podanym przez Ciebie powyżej linkiem. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2006 Sprawdzałem 4 różne pliki Azureus zainstalowałem yum'em, to chyba najnowszy. A SafePeer chyba bede musiał doinstalować.... Tak działa, ale jakos ma mniej opcji, a efekt podobny jak w przypadku Azureusa. Instalujac program postapilem dokladnie jak opisano to tutaj: http://home.elka.pw.edu.pl/~atokarsk/Stant...PL.html#Azureus webit siemash, to ja przepisałem po polsku tą instrukcję Stantona Finleya ale z Azureusem robię troszkę inaczej. Najpierw instaluję (a właściwie rozpakowuję) Azureusa i odpalam. W trakcie instalacji robi sobie test NAT i oczywiście mówi że jest niefajnie, bo port np 12345 nie jest otwarty. Dokładnie w tym momencie otwieram sobie terminala i za pomocą poniższych instrukcji otwieram porty 12345 udp i tcp: su - /sbin/iptables -I INPUT -p tcp --destination-port 12345 -j ACCEPT /sbin/iptables-save > /etc/sysconfig/iptables /sbin/iptables -I INPUT -p udp --destination-port 12345 -j ACCEPT /sbin/iptables-save > /etc/sysconfig/iptables /sbin/iptables -L ...gdzie 12345 to oczywiście przykładowy numer portu, na którym Azureus wywalił błąd NAT. Po wykonaniu powyższych instrukcji wracam do okna instalacji Azureusa i jeszcze raz naciskam przycisk "Test NAT". Powinno już działać. Orkan P.S. A w sumie to powinienem już zrobić update tego tłumaczenia, bo wyszły już nowe wersje pakietów i w ogóle. Mam w ogóle sporo uwag to tego manuala, ale w sumie to miało być tłumaczenie a nie wariacja na temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webit Napisano Sierpień 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2006 [Edit] BTW Słusznie zauważył roger_sanchez87, że java może mieć wpływ, ale rozumiem że też instalowałeś zgodnie z podanym przez Ciebie powyżej linkiem. Tak dokladnie jak pod tym linkiem opisano :-) Sprobuję zmienić porty jak wczesniej napisałes - moze pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2006 Tak dokladnie jak pod tym linkiem opisano :-) Sprobuję zmienić porty jak wczesniej napisałes - moze pomoże Andrzej Orkan ma trochę racji a trochę nie ma Ma rację bo ja oczywiście napisałem na końcu moich regułek do iptables "-j torrent" a powinno być "-j ACCEPT", ale to wynika z tego, że ja przed zaakceptowaniem połączenia jeszcze je sobie loguję, więc utworzyłem sobie nowy target "torrent" Nie ma racji, bo zdecydowanie polecam instalację Azureusa yumem z repozytoriów Fedory. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2006 Nie ma racji, bo zdecydowanie polecam instalację Azureusa yumem z repozytoriów Fedory. WalDo ja po prostu zapomniałem, że Azureus jest w repozytoriach FC Ale w przypadku wszystkich aplikacji dla Javy to instalacja jest bezbolesna (właściwie trudno to nazwać instalacją). webit i jak poszło? Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2006 Ale w przypadku wszystkich aplikacji dla Javy to instalacja jest bezbolesna (właściwie trudno to nazwać instalacją).Wiem, to właściwie rozpakowanie archiwum, ale zakładam, że jeśli Azorek jest w repo Fedory, to został pod nią sprawdzony i dopasowany do wymagań dystrybucji. Fakt, że wersję 2.3.0.6 też odpalałem z paczki ściąganej z azreus.sf.net i też było OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 odswiezam temat. (bo potrzebuje pomocy) Ciagle mam ten problem... chcialem sie przesiasc na BitTorrent'a ale to straszny syf jest tak konfigurowalny jak kawalek drewna (bardzo twardego). W azureusie pedkosc mi skacze do maksa tylko po to zeby po paru chwilach spasc do 0 i tak w kolko... ale po kilku takich skochac bywa, ze spada do 0 i sie nie rusza... wtedy nie daje sie tez zamknac azureusa normalnie -musze wymuszac... myslalem, ze w FC6 bedzie inaczej a tu prosze czy jest ktos kto mial podobnie i sobie z tym poradzil?? dodam, ze wszystko mam na zielono (oprocz ratio ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Sprawdź czy w pilku "azureus" masz poprawnie podaną ścieżkę do javy. U mnie jest tak: "######## CONFIGURATION OPTIONS ######## JAVA_PROGRAM_DIR="/usr/java/jre1.5.0_09/bin/" # use full path to java bin dir, ex. "/usr/java/j2sdk1.4.2/bin/" #PROGRAM_DIR="/home/username/apps/azureus" # use full path to Azureus bin dir ####################################### Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 ja mam azureusa z yum i nie moglem sie doszukac pliku o jakim mowisz... ale znalazlem cos TAKIEGO odpukac, na razie idzie pelna para Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Ja ściągałem azureusaz ich strony i instalowałem najnowszą wersję javy ze strony SUN. Twój plik siedzi prawdobodobnie w /usr/bin/azureus. Ponieważ nie mam zainstalowanego azureusa yum'em, to nie jestem pewny, czy jest to ten sam plik co mój (ja mam zainstalowany lokalnie na moim koncie). Jak miałbys jeszcze problemy, to otwórz go dowolnym edytorem tekstu i zobacz co ma w bebechach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi