Skocz do zawartości

Problem Z Mp3 W Fedora 2

pikat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!!

Korzystajac z pomocy na stronie faq.fedora.pl w dziale dla Fedora 2 próbowalem zainstalowac kdemultimedia z mp3.

Sciagnalem paczke rpm-a z rpm.pbone.net

kdemultimedia-3.2.2-2mp3.fc2.i386.rpm

Zainstalowalem ten plik i wyskoczylo mi cosik takiego:

[root@localhost pikat]# rpm -U kdemultimedia-3.2.2-2mp3.fc2.i386.rpm

ostrzezenie: kdemultimedia-3.2.2-2mp3.fc2.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID ed00d312

blad: Niespelnione zaleznosci:

libmp3lame.so.0 jest wymagany przez kdemultimedia-3.2.2-2mp3

libtag.so.1 jest wymagany przez kdemultimedia-3.2.2-2mp3

[root@localhost pikat]#

Co do tych niespelnionych zaleznosci. Sciaglem plik o nazwie libmp3lame-static-3.96.1-4.i386.rpm

i wyskoczylo mi cosik takiego:

[root@localhost pikat]# rpm -U libmp3lame-static-3.96.1-4.i386.rpm

ostrzezenie: libmp3lame-static-3.96.1-4.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 16a61572

libmp3lame-devel = 2:3.96.1 jest wymagany przez libmp3lame-static-3.96.1-4

[root@localhost pikat]#

I tu juz jestem w kropce.. Sciaglem kolejny plik libmp3lame-devel-3.96.1-4.i386.rpm

Po zainstalowniu wyskoczylo mi cos takiego:

[root@localhost pikat]# rpm -U libmp3lame-devel-3.96.1-4.i386.rpm

ostrzezenie: libmp3lame-devel-3.96.1-4.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 16a61572

libmp3lame = 2:3.96.1 jest wymagany przez libmp3lame-devel-3.96.1-4

[root@localhost pikat]#

No i bledne kolo.

i dodatkowo mam pytanie: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID ed00d312 Co oznaczaja te napisy??? Bo pojawiaja mi sie przy kazdym zainstalowanym programie.

Jesli ktos wie to prosze o pomoc a jezli jst inny sposób zeby mozna bylo odtwarzacz pliki mp3 to bede juz bardzo wdzieczny.

Aha funkcja

yum install xmms-mp3 nie skutkuje:-)

POMOCY!!!!

FC2?? Sorry, ale wkrótce wychodzi Fedora 7... Proponuję update do FC6 albo przynajmniej FC5. Inaczej marne szanse nawet na jakąkolwiek pomoc, bo wątpię, żeby ktoś jeszcze pamiętał cokolwiek z FC2 nie mówiąc już o używaniu jej.

A tak

rpm -Uvh kdemultimedia-3.2.2-2mp3.fc2.i386.rpm libmp3lame-static-3.96.1-4.i386.rpm libmp3lame-devel-3.96.1-4.i386.rpm

???

Niestety, to sa wlasnie zaleznosci. I po to by automatycznie rozwiazywac tego typu problemy - powstal yum...

Mozna go odpalic pod FC2, ale trzeba specjalnie skonfigurowac repozytoria. FC2 jest juz dalej niz w legacy... ;)

Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID ed00d312... oznacza ni mniej ni wiecej a tylko tyle, ze nie masz w systemie zainstalowanych (zaimportowanych) kluczy ktore mogly by posluzyc do weryfikacji poprawnosci i oryginalnosci pakietu. Zasadniczo - niegrozne, pod warunkiem ze sciagasz pakiety z zaufanych serwerow.

Powodzenia

P.S. Przejscie na FC6 to bardzo dobry pomysl... ;)

A tak
rpm -Uvh kdemultimedia-3.2.2-2mp3.fc2.i386.rpm libmp3lame-static-3.96.1-4.i386.rpm libmp3lame-devel-3.96.1-4.i386.rpm

???

Niestety, to sa wlasnie zaleznosci. I po to by automatycznie rozwiazywac tego typu problemy - powstal yum...

Mozna go odpalic pod FC2, ale trzeba specjalnie skonfigurowac repozytoria. FC2 jest juz dalej niz w legacy... ;)

Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID ed00d312... oznacza ni mniej ni wiecej a tylko tyle, ze nie masz w systemie zainstalowanych (zaimportowanych) kluczy ktore mogly by posluzyc do weryfikacji poprawnosci i oryginalnosci pakietu. Zasadniczo - niegrozne, pod warunkiem ze sciagasz pakiety z zaufanych serwerow.

Powodzenia

P.S. Przejscie na FC6 to bardzo dobry pomysl... ;)

Witam no niestety nie udało sie ale co do fedorki to już zakupiłem ja na Allegro:-) Myśle że jutro albo w piątek ją zainstaluje. Dzięki za pomoc!!!

Pozdrawiam!!

Witam no niestety nie udało sie ale co do fedorki to już zakupiłem ja na Allegro:-) Myśle że jutro albo w piątek ją zainstaluje. Dzięki za pomoc!!!

Pozdrawiam!!

Po pierwsze ściągnięcioe kosztowało by mnie utrate około tygodnia z moja prędkością neonki. A po drugiie to na allegro wraz z kosztem przesylki zapłaciłem 5 zł. Moge ci podac link do aukcji ale nie chce robić gościowi darmowej reklamy:-)

Pozrawiam!

Po pierwsze sciagniecioe kosztowalo by mnie utrate okolo tygodnia z moja predkoscia neonki. A po drugiie to na allegro wraz z kosztem przesylki zaplacilem 5 zl. (...)

Pozrawiam!

po trzecie

jest taki projekt, gdzie mozesz otrzymac za darmo, poczta swoja kopie fedory -nie pamietam gdzie tego szukac ale wiem, ze jest cos takiego

po czwarte

na allegro sprzedaja tez FC6 -nie wiem za ile ale chyba nie wiele wiecej

po piate

mogles poprosic kogos kto ma (np na tym forum) zeby ci wyslal kopie po faktycznych kosztach nosnika i przesylki jesli znalazlbys kogos w swojej okolicy to jestem przekonany, ze ktos moglby sie z toba spotkac i ci po prostu przekazac plyte/plyty

pozdrawiam

edit:

nie chce robi reklamy gosciowi ale znalazlem na allegro aukcje FC6 za 1,85pln + koszty przesylki (od 2 do 5 zl)

po trzecie

jest taki projekt, gdzie mozesz otrzymac za darmo, poczta swoja kopie fedory -nie pamietam gdzie tego szukac ale wiem, ze jest cos takiego

po czwarte

na allegro sprzedaja tez FC6 -nie wiem za ile ale chyba nie wiele wiecej

po piate

mogles poprosic kogos kto ma (np na tym forum) zeby ci wyslal kopie po faktycznych kosztach nosnika i przesylki jesli znalazlbys kogos w swojej okolicy to jestem przekonany, ze ktos moglby sie z toba spotkac i ci po prostu przekazac plyte/plyty

pozdrawiam

edit:

nie chce robi reklamy gosciowi ale znalazlem na allegro aukcje FC6 za 1,85pln + koszty przesylki (od 2 do 5 zl)

CO NAJWAZNIEJSZE!!! UDALO MISIE ZROBIC TE MP3!!! QRDE SCIAGLEM, YUMA W WERSJI 2.0.7 i wykonalem od poczatku czynnosci jakie byly podane na stronie faq.fedora.pl dla fedora 2. i dziala!!!!

Ale mam inny problem!!

Nie mam dzwieku!!!

Ja sie zalamie:-))

Karta to : Producent Intel Corp.

Model: 8281DB (ICH4) AC`97 Audio Controller

Modul: snd-intel8x0

Pomocy!!! Gdzie sa do tego sterowniki??

W FC6 :P ?

Razor dzięki za inteligętną odpowiedź -ale jak na razie chce sie pomęczyć pod Fedorą 2

Podaje wam plik modprobe może coś jest nie tak w nim??:

alias eth0 8139too

alias snd-card-0 snd-intel8x0

install snd-intel8x0 /sbin/modprobe --ignore-install snd-intel8x0 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || :

remove snd-intel8x0 { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-intel8x0

alias usb-controller ehci-hcd

alias usb-controller1 uhci-hcd

To tyle ściągłem nowszą Alse ale np. nie moge wejść w alsaconf - chyba w FC2 nie ma takij opcji

Opcje jakie mam w alsie to:

[root@localhost home]# alsa

alsactl alsalisp alsamixer

W mikserze wszystko mam na fuul. Przy instalacji Fedory dźwięk był - a teraz głucho... Prosze o pomoc!!!

Prosze o pomoc!!!
Skoro piszesz, ze chcesz sie męczyć z FC2 to nie proś o pomoc :)

A tak serio, to ciężko będzie z tą pomocą, bo wszyscy już mają minimum FC3, większość FC6 lub 5 i niewielu pamięta problemy z FC2. Możesz co najwyżej przeszukiwać to forum (ew. inne) w poszukiwaniu dawnych wpisów. FC2 to jakieś 2-3 lata wstecz (FC3 weszła chyba pod koniec 2004, więc FC2 to wiosna 2004)

Polecam wyszukiwanie przez Google z opcją "site:fedora.pl <szukany wyraz>" - znacznie lepsze niż forumowa wyszukiwarka.