Aveth Napisano Luty 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 Poradzilem sobie ze zmiana rozdzielczosci. Niby proste - wystarczylo zmienic automatyczne wykrywanie monitora na monitor taki, jaki mam (_na prawde_ → naprawdę) ORT. Robie to recznie, zmiany sa zapisywane do xorg.conf. Niestety, system po reboocie nie chce startowac z tymi samymi ustawieniami. Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Luty 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2007 wklej tu wycinek xorg.conf: Chodzi mi o sekcję Device oraz Screen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aveth Napisano Luty 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2007 Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "LCD Panel 1024x768" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 31.5 - 48.5 VertRefresh 40.0 - 70.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Wkleilem wszystko co faktycznie moze sie przydac i dotyczy posrednio i bezposrednio grafiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2007 Wkleilem wszystko co faktycznie moze sie przydac i dotyczy posrednio i bezposrednio grafiki. Bezposrednio grafiki dotyczy wpis Driver "nv" i oznacza on dokladnie tyle, ze uzywasz sterownikow dystrybucyjnych. Jesli zainstalowales odpowiednie sterowniki to zmien ten wpis na "nvidia", jesli jeszcze nie zainstalowales - to zrob to. Kernel zaktualizowany? Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aveth Napisano Luty 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 Kernel? Najnowszy jaki "pup" proponowal. [aveth@localhost ~]$ rpm -qa | grep kernel kernel-headers-2.6.19-1.2895.fc6 kernel-2.6.19-1.2895.fc6 Sterowniki? Livna.org, zdaje sie. kmod-nvidia-1.0.9746-1.2.6.19_1.2895.fc6Dlaczego nie te : NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746-pkg1.run ? Poniewaz : -> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: Yes) -> No matching precompiled kernel interface was found on the NVIDIA ftp site; this means that the installer will need to compile a kernel interface for your kernel. -> Performing CC sanity check with CC="cc". -> Performing CC version check with CC="cc". ERROR: Unable to find the kernel source tree for the currently running kernel. Please make sure you have installed the kernel source files for your kernel and that they are properly configured; on Red Hat Linux systems, for example, be sure you have the 'kernel-source' or 'kernel-devel' RPM installed. If you know the correct kernel source files are installed, you may specify the kernel source path with the '--kernel-source-path' command line option. ERROR: Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com. re up : Zmiana "nv" na "nvidia" w ogole nie uruchamia Xow, jedyna dzialajaca konfiguracja to wlasnie "nv". I, jesli mozna, prosze zamiast pisac tego "co zrobic' napisac "jak to zrobic'. Dla was moze to byc malo skomplikowane, ale ja sie powoli zaczynam gubic... Edit : A, jeszcze jeden szczegol, ktory moze pomoc wam wydedukowac o co chodzi... Couldn`t start X Server with card 0 To Fedora podaje jako powod swojej niefrasobliwosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 re up : Zmiana "nv" na "nvidia" w ogole nie uruchamia Xow, jedyna dzialajaca konfiguracja to wlasnie "nv".No to skopales sobie X-y proba instalacji binarek ze strony Nvidia (ten skrypt *.run) Spróbuj odinstalowac i ponownie zainstalowac modul nvidia (kmod-nvidia). Wg mnie przy instalacji yumem automatycznie powinien zmienic sie wpis "nv" na "nvidia". Przynajmniej u mnie tak bylo. Moze oprócz (zamiast?) kernel-headers zainstaluj kernel-devel. [Edit]Chociaz na standardowych sterownikach ("nv") tez powinienes uzyskac wieksza rozdzielczosc (ja mam 1152x864, sprawdzilem teraz pod VMware Serverem). Moze spróbuj wymusic rozdzielczosc 1024x768 usuwajac inne wpisy z "Modes" Modes "1024x768" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aveth Napisano Luty 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 Downloading Packages: Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Check Error: package kmod-nvidia-1.0.9746-1.2.6.19_1.2895.fc6 (which is newer than kmod-nvidia-1.0.9631-1.2.6.18_1.2869.fc6) is already installed package kernel-2.6.19-1.2895.fc6 (which is newer than kernel-2.6.18-1.2869.fc6) is already installed [root@localhost aveth]# Ja powoli wymiekam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 Ja powoli wymiekam...A ja pisałem odinstalować i zainstalować ponownie Czytaj uważnie posty i równie uważnie informacje o błędach. I nie daj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aveth Napisano Luty 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 No i jeszcze jedno ciekawe spostrzezenie. X-y nie startuja, do czasu, az na poziomie konsoli nie zmienie w xorg.conf wpisu "nvidia" na "nv". Obawiam sie jednak, ze jakies cos samoczynnie ustawia na to miejsce wpis "nvidia", co jest powodem tego problemu. Ktos ma jakis pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2007 No i jeszcze jedno ciekawe spostrzezenie. X-y nie startuja, do czasu, az na poziomie konsoli nie zmienie w xorg.conf wpisu "nvidia" na "nv". Obawiam sie jednak, ze jakies cos samoczynnie ustawia na to miejsce wpis "nvidia", co jest powodem tego problemu. Ktos ma jakis pomysl? Witam. Na moje ślepe oko to "jakieś coś co samoczynnie ustawia wpis nvidia" to zainstalowany przez ciebie sterownik który na moje drugie ślepe oko nie obsługuje twojej karty (prawdopodobnie masz GForca serii 4 lub ponizej) Zmieniając wpis z nvidia na nv uruchamiasz standardowy sterownik z FC który nie wspiera 3D (to tak na mój mały rozumek) Sytuacja podobna do "innego systemu" w wersj z lat 95-98 gdzie bez własciwych sterowników masz 640x480 i 16 kolorów. WalDo napisał ci żebyś odinstalował i zainstalował jeszcze raz sterownik !! czyli tak: yum remove kmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia (odinstalowanie) i tak: yum install kmod-nvidia-96xx xorg-x11-drv-nvidia-96xx (zainstalowanie) Jeśli rzeczywiście masz starszego Gforca - jeśli nie to wpisz tylko yum install kmod-nvidia (bez numerków) powinno zadziałać Co do sterowników do poszczególnych kart NVidii zapoznaj się z z tym: http://rpm.livna.org/ Zakładam, że repo livna masz skonfigurowane jak należy Nie mam innych pomysłów Pozdro i napisz czy coś ci z tego wyszło. PS To wszystko oczywiście tylko moja teoria początkującego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aveth Napisano Luty 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 FATAL: Module nvidia not found. Removed: kernel.i686 0:2.6.18-1.2798.fc6 Installed: kmod-nvidia-96xx.i686 0:1.0.9631-4.2.6.19_1.2911.fc6 xorg-x11-drv-nvidia-96xx.i386 0:1.0.9631-5.lvn6 Dependency Installed: kernel.i686 0:2.6.19-1.2911.fc6 Complete! Tyle wyszlo. Tak, mam karte GeForce 4 Mx 440 [root@localhost aveth]# rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm Ściąganie http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet livna-release-6-1 jest już zainstalowany livna chyba tez jest dobrze sciagnieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 Tyle wyszlo. Bardzo dobrze wyszlo. Nic juz nie kombinuj nie odinstalowuj i nie instaluj (poki co ): kernel, kmod-nvidia-96xx i xorg-x11-drv-nvidia-96xx - wszystko w idealnym porzadku. Jesli nadal Ci nie dziala to pokaz aktualny xorg.conf Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 Witam. @exbros Dobrze wyszlo nvidia dziala tylko chlopak ma maly problem - nie moze zmienic rozdzielczosci (pisal do mnie dzisiaj) a ze bylem w pracy nie bardzo moglem mu pomóc. Co dziwne nie pomagala nawet zmiana w xorg.conf w linijce Modes kazalem mu zostawic tylko "1024x768" i to tez nie pomoglo (ja mialem tak zrobione na FC 5) Dziwi mnie to troche bo teraz sprawdzilem i u mnie na tak samo instalowanych sterach i tym samym jajku wszystko dziala i moge bez problemu zmieniac rozdzielczosc jak chce, zarówno w Administracja/ekran jak i w nvidia-settings (tu nawet lepiej bo jest wiecej trybów:)) Jedyna róznica to taka, ze ja mam nieco strasza grafike ale z tego co wycztalem (zrozumialem) na livnie to nie powinno miec znaczenia. Nie mam juz pomyslów jak mu pomóc a szkoda zeby sie czlowiek zniechecil. @Aveth Wklej xorg.conf - moze tam cos wypatrzymy. Pozdro [Edit] Pamietam, ze w FC 5 po instalacji kmod trzeba bylo jeszcze cos zmienic w SElinux ale nie przypominam sobie zebym cos takiego robil w FC 6. Moze o to chodzi PS jak ktos ma jakis pomysl to piszcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aveth Napisano Luty 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 Prawdziwe dzieki dla Saek. xorg.conf Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" [...]Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" ModelName "LCD Panel 1024x768" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 31.5 - 48.5 VertRefresh 40.0 - 70.0 Option "dpms" EndSection [...] Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 Witam. @Aveth tu masz moj xorg.conf # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings # nvidia-settings: version 1.0 (buildmeister@builder3) Thu Nov 9 17:56:12 PST 2006 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "type1" Load "freetype" Load "glx" Load "dbe" Load "extmod" EndSection Section "ServerFlags" Option "Xinerama" "0" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "BenQ FP71G+" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 31.0 - 83.0 VertRefresh 56.0 - 76.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce2 MX/MX 400" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "metamodes" "CRT: 1024x768 +0+0; CRT: 640x480 +0+0" SubSection "Display" Depth 24 Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Popatrz, porwnaj moze ci cos przyjdzie do glowy. U mnie to wszystko dziala bez zarzutow Jak cos wymysle to dam znac. Nie bardzo mam dzisiaj czas nad tym siedziec Sprobuj pogooglac troche. Pozdro. PS A moze jeszcze raz odinstalowac i zainstalowac Ewentualnie moze Xy przeinstalowac.... Sorry za brak ogonkow cos sie mi poprzestawialo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi