Skocz do zawartości

Krusader

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W krusaderze miałem ustawiony jako katalog startowy pewien katalog, który istniał jeszcze za poprzedniej instalacji - już nie istnieje. Teraz za każdym uruchomieniem krusadera wyskakuje mi błąd że katalogu tego nie ma i otwiera mi się w "/". Próbowałem ustawić domyślnie ładowany katalog na domowy tj. Ustawienia-> Zachowaj pozycję. Niestety dalej ten problem pozostał. Mało tego (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie mogę zmienić ścieżki startowej dla tego programu.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestje

Kurcze jestem pewien ze ostatnio to ustawialem, a teraaz rzeczywiscie nie moge znalezc ...nie wiem czy to nie byl first time wizard ..

Co masz ustaowinoe w profilu na zakdace STart programu?

Prubowales usunac /home/sebool/.kde/sharale e/config/krusaderrc ??

W opcjach krusadera jest osobna opcja do ustawiania sciezki startowej.
Od wersji chyba 1.60.0 ta opcja zniknela :)

W pliku ~/.kde/share/config/krusaderrc poszukaj sekcji [startup] i tam "Left Tab Bar", "Right Tab Bar". Wyglada na to, ze nie dzialaja opcje z tej sekcji "Left Panel Homepage" i "Right Panel Homepage". [Edit] z tym, ze te opcje beda nadpisywane przy zamknieciu programu. [end of Edit]

Co do priorytetów to najwazniejsze sa opcje podawane bezposrednio do programu wiec w pliku startowym (skrócie czy jak tam zwal) podaj opcje "--left <path>" oraz "--right <path>" odpowiednio dla lewego i prawego okienka.

Wywolanie z linii komend moze wygladac tak

krusader --left /sciezka/w/lewym/panelu --right /sciezka/w/prawy/panelu

i w tym stylu trzeba zmodyfikowac wpis w menu.

Mozna tez od razu odpalac z zakladkami w kazdym oknie np.

krusader --left $HOME,/usr/bin --right /media,/etc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...