krzys83lublin Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Jak w temacie, jakie polecenie i gdzie w plikach fedora core trzeba wisać żeby byla taka mozliwość znalazlem boot/grub/grub.conf pik w ktorym mozna sie bawic tylko nie wiem jak wisac cd/dvd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piaskun Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Zakładam że chodzi o to żeby zbootować coś bezpośrednio z płyty CD przed odpaleniem jakiegokolwiek systemu. Więc może po prostu w biosie zmień kolejność przeszukiwania urządzeń tak żeby cd było wyżej od dysku? i wtedy przed grubem odpali z płytki. Mam nadzieje ze o to chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unbreak Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 Witam, potrzebuje to samo, nawet jeszcze dzisiaj bo to pilne jest! Z tym że rozwiązanie podane przez Piaskun'a nie wchodzi w grę! Bardzo mi zależy na tym, to sprawa życia bądź śmierci. Dokładniej to chodzi o dodanie do GRUBa i LILO możliwości zabootowania z napędu, w jakiejkolwiek dystrybucji Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 No, ja już wcześniej pisałem o bootowniu z dyskietki, ale niestety nie udało mi się. Jeżeli ktoś wiec jaki wpis zrobić dla CD to bardzo miło. I nie piszcie że można zmienić w biosie, no bo przecież to oczywiste Tutaj chodzi o "dodatkową wiedzę" bez której niektórzy czują się niedowartościowani pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 Aż z ciekawości zacząłem szukać. Nie chce mi się drążyć, ale z tego co wyczytałem jeśli to moja lista: title Fedora (2.6.22.4-65.fc7) root (hd0,2) kernel /vmlinuz-2.6.22.4-65.fc7 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /initrd-2.6.22.4-65.fc7.img title Microsoft Windows XP SP2 rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 rootnoverify - odnosi się do czegoś spoza montowanych w systemie urządzeń dalej device[,part-num][,bsd-subpart-letter], hd - dysk, fd - dyskietka, cd - cd-rom, nd - network ja tam się nie znam, tu coś jest. http://www.gnu.org/software/grub/manual/ht...l#Device-syntax Jak ktoś uruchomi to niech się pochwali. Ja bym spróbował tak. title CD-ROM rootnoverify (cd0,0) chainloader +1 chyba nie da się nic popsuć. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unbreak Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 mamy np napęd na primary slave to czym się różni wpis: /dev/cdrom od /dev/hdb ?? Jest jakaś różnica czy drugi w ogóle się nie odnosi do napędów? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 ?? Jest jakaś różnica czy drugi w ogóle się nie odnosi do napędów? :]Zasadnicza /dev/hdb to urządzenie, a /dev/cdrom to zazwyczaj link symboliczny wskazujący na urządzenie, które jest napędem CD/DVD. Zobacz zreszta co poakże Ci (przyjmując założenia z Twojego postu, że CD_ROM jest na primary-slave) ls -l /dev/hdb ls -l /dev/cdrom Oczywiście w F7 to będzie prawdopodobnie urządzenie /dev/scd0. Szczególnie istotne są pierwsze znaki w liniach będących wyjściem ww. poleceń. Małe L (lrwxrwxrwx ....) oznacza link. Małe B (brw------- ....) oznacza urządzenie blokowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unbreak Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 ale jak wiem że napęd mam jako primary slave to /dev/hdb będzie się 'odnosiło' do ów napędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 ale jak wiem że napęd mam jako primary slave to /dev/hdb będzie się 'odnosiło' do ów napędu? /dev/hdb prawdopodobnie będzie tym urządzeniem, pod warunkiem, że masz do czynienia z Fedora Core 6 lub wcześniejszą lub inną dystrybucją linuksa. Od F7 to będzie (znowu prawdopodobnie) /dev/scd0 lub /dev/scd1 [EDIT]Żeby się upewnić możesz sprawdzić na co wskazuje link /dev/cdrom albo /dev/dvd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unbreak Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 mam coś takiego: http://cutecomputer.wordpress.com/2006/10/...m-through-grub/ zaimplementowałem to w moim SuSe (platforma testowa w VMWare - wirtualizacja) no i w sumie wszystko jest OK, pod warunkiem że wrzuce DVD z Linuksem, jak próbuje dać CD z Windowsem to sie krzaczy. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 Jakieś pomysły?Zdaje się, że windy potrzebują wolnej pierwszej partycji na pierwszym dysku. Były na forum jakieś tematy nt. wieszania się instalki Windows na kompie, na którym był wcześniej Linux i pierwsza partycja na pierwszym dysku była linuksowa (ext3, reiserfs itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unbreak Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 OK, jak coś to takie coś wcisnę kolesiowi dla którego to robię czyli GRUBa mamy rozwiązanego... Bootowanie płytek z GRUBa działa teraz czas się zająć LILO, jakby ktoś miał jakieś pomysły to walcie każda informacja może być pomocna [jak nie uda mi się tego zrobić to przynajmniej zabłysnę wiedzą przed gościem (robie to na zaliczenie)] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 Tu też coś w temacie. http://gentoo-wiki.com/TIP_Chainloading_a_...D-ROM_from_GRUB Swoją drogą trochę to dziwne, że trzeba się tyle na męczyć, aby zabotować z CD w GRUB. Ale przy okazji ciekawe rzeczy znalazłem. np. The example shown chainloads a floppy image called cd_boot.img that is on the hard drive in the /boot partition, and the boot partition in the first partition on the drive. title CD_Boot rootnoverify (hd0,0) chainload /cd_boot.img Problem w tym, że partycja /boot jest nie duża, u mnie jakieś 90MB więc za duży obraz nie wejdzie na nią hehehe. Ale okazuje się, że można zamontować sobie w linuksie obraz iso w dowolnym miejscu i potem bootować z niego w GRUB. http://manual.sidux.com/pl/hd-install-opts-pl.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unbreak Napisano Wrzesień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 ha! wykombinowałem też w LILO, za pomocą tych samych plików ;p image=/boot/memdisk.bin label=CD root=/dev/hdc initrd=/boot/sbootmgr.dsk w sumie coś się chrzani, mamy do czynienia z 3 możliwościami (testowane na Mandrivie06 na wirtualnej maszynie): 1. czyta płytę bez problemu (np instalkę systemu Linux Mandriva06, bądź Windows Visty) 2. czyta ją, ale nie wykonuje jej tak jak powinno (np. instalkę systemu Linux SuSe, bądź taki zestaw narzędzi Hirens CD - czyta menu rozruchowe ale jak sie wybierze dalej to nie czyta) 3. zamiast czytać restartuje system (np instalkę systemu Windows XP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi