rider3 Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Otoz zastanawiam sie nad zmiana srodowiska graficznego na KDE. Powodow jest pare wiec spytam sie o rozwiazanie paru problemow jakie zachadza w gnome. Jak ustawic by wszystko otwieralo sie w jednym oknie a nie w wielu? Dlaczego podczas gry w, np. ET przy nacisnieciu CTRL+3 otwiera mi sie menu gry a przy kombinacji iz innymi liczbami tez ni c sie nie dzieje podczas gdy chce tylko zmienic bron przy kucaniu w grze ;/. Czemu przy minimalizacji aplikacji oraz przejsciu przy pomocy CTRL+TAB kursor zostaje na ostatnio uzywanej aplikacji ? Jakby cos (_odrazu_ → od razu) ORT chcialem sie spytaj jak zainstalowac KDE bo gdy wpisuje yum install KDE po zalogowaniu na roota nic sie nie dzieje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Jakby cos (_odrazu_ → od razu) ORT chcialem sie spytaj jak zainstalowac KDE bo gdy wpisuje yum install KDE po zalogowaniu na roota nic sie nie dzieje . yum grouplist dalej się domyślisz pewnie. Jakby co to pytaj Hint: nazwę grupy wpisz w cudzysłowach (" KDE (K Desktop Environment)"), http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumGroup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Luty 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Ok, ok juz zainstalowalem czy potrzebuje jeszcze czegos by ustawic kde na standardowe srodowisko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Dla wszystkich: do /ect/sysconfig/desktop wpisz Desktop="KDE" Dla siebie: ~/.xinitrc, tu jest więcej do zrobienia Jeżeli system używa kdm, to ostatnio użyta sesja desktopu jest domyślna przy następnym logowaniu. Oczywiście dla każdego użytkownika osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Moze off top... Fedora domyslnie uzywa GDM... Co do wpisu na KDE, to powinno dzialac... Jeszcze bylo w administracji ustawienia logowania (Gnome) i tam ustawialo sie domyslna sesje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Luty 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Dla wszystkich: do /ect/sysconfig/desktop wpisz Desktop="KDE" Podany przez ciebie wpis nie dziala ;/, ustawienia logowania tez zmienilem pod KDE i dalej odpala sie gnome ;(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 ustawienia logowania tez zmienilem pod KDE i dalej odpala sie gnome ;(. Poniewaz system nadal uzywa Gnome Display Manager. Poszukaj, gdzies jest GDM a powinno byc KDM... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suryx Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Opisujesz mi http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7970&st=15 znam tego gdm ;] Folder GDM = /usr/share/gdm/ Folder KDM = /usr/share/apps/kdm/ Cos takiego .. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Luty 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Opisujesz mi http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7970&st=15 znam tego gdm ;] Folder GDM = /usr/share/gdm/ Folder KDM = /usr/share/apps/kdm/ Cos takiego .. ;] EEE to raczej nie jest chyba zwiazane w ogole z tematem ... Znalazlem rozwiazanie problemu w pliku desktop w katalogu /etc/sysconfig wystarczy dodac nastepujace linijki tekstu: # Desktop="KDE" DisplayMenager="KDM" # Mimo zmiany srodowiska graficznego wyzej wymienione przeze mnie problemy dalej maja miejsce czy wie ktos moze jak mozna cos z nimi zrobic ? Zauwazylem, ze na KDE mam 20 fps'ow mniej niz na gnome wiec pozostane na gnome, takze nie wiem dlaczego pingi na KDE mam wyzsze niz na gnome. Wie ktos moze jak zrobic by otwieranie nowych folderow dobiegalo w tym samym oknie? Jeszcze jedno jak ustawic kolory napisow w pasku zadan i na tool barze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 # Desktop="KDE" DisplayMenager="KDM" # Toż pisałem wyżej... (z błędem ect --> etc ale to chyba jasne) by otwieranie nowych folderow dobiegalo w tym samym oknie? [x] /apps/nautilus/preferences/always_use_browser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Luty 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Samo Desktop="KDE" nic nie daje. Mozesz dokladniej opisac jak rozwiazac sprawe z nautilusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Samo Desktop="KDE" nic nie daje. Tu masz racje, nie uzywam GDM. Swoja droga zdaje mi sie ze kiedys mialem takz konfiguracje: GDM + desktop KDE, i to wlasnie tym sposobem. Ale to dawno bylo, nie dam glowy. <edit date="01 mar 2007"> 1. Swoja droga jesli uzywasz KDM, to Desktop= ma zastosowanie tylko do pierwszego loginu danego usera, bo pózniej KDM i tak pamieta ostatni typ sesji. 2. Swoja droga jezeli /etc/sysconfig/desktop jest czytany tylko w KDM, to jaki jest sens wpisu Displaymanager=? sadzilem ze sesja xdm decyduje na jego podstawie o wyborze display managera. 3. yum remove gdm lub yum remove kdm. Obu i tak nie da sie uzywac. </edit> Co do nautilusa: porzeba ustalic wartosc klucza konfiguracji. Najlatwiej wpisac ja za pomoca gconf-editor. Wtedy klucz znajdziesz na podanej przeze mnie sciezce. Mozna tez z menu nautilusa: <Edycja><Preferencje><Zachowanie> [x] Otwieranie w oknie przegladarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulo Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 I właśnie z tego typu problemami będziesz się musiał spotykać w Gnome, lecz gdy się z nimi uporasz szybko się przekonasz, że po mimo iż Gnome jest od strony wizualnej mniej atrakcyjne od KDE (ogólna opinnia, której nie podzielam osobiście) to zdecydowanie szybciej działa..z prostej przyczyny: jest oparty o zakcelerowany język C i zawsze będzie szybszy i w zdecydowanej większości przypadków bardziej stabilny od KDE. A gdy jeszcze jesteś posiadaczem AMD64 (DualCore Intela) i 64-bitowej Fedory to uzysk jest widoczny gołym okiem...Oczywiście spektakularne przyśpieszenie można jedynie uzyskać kompilując wszystko ręcznie ale to jest z koleji możliwe tylko w Gentoo i tym podobnych dystrybucjach. W Fedorze poziom komplikacji i/lub ponownej rekompilacji pakietów/programów przy wciąż pojawiających się updetach jest stosunkowo zniechęcający...Coś dla zapaleńców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 Gnome [...] zawsze będzie szybszy i w zdecydowanej większości przypadków bardziej stabilny od KDE. ale łatwiej w nim mimowolnie a nieodwracalnie namieszać w konfiguracji. Dlatego nie użyczam swojej sesji GNOME żonie ani dzieciom; z KDE nie mam takich obiekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Marzec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 JJJ dzieki za pomoc. Mama jeszcze jeden problem, ktory jest niezalezny od srodowiska. Mianowicie gdy gram w Enemy Territory to przy nacisnieciu CTRL+3 otwiera mi sie menu tak jakbym nacisnal ESC. W calej konfiguracji gry nie ma takiego czegos wiec musi to bycjakos ustawione w systemie,. Szukalem w skrotach klawiszowych ale nie znalazlem, wie ktos moze jak to wylaczyc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi