unknowvir Napisano Luty 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2007 Witam. Otoz moj problem polega na tym iz nie mam jak podlaczyc komputera zebym mogl zrobic aktualizacje systemu przez ethernet itp. Wiem ze brakuje mi kernel-source czy ktos ma link do pliku tego bo szukalem na rpmbone i nie moge znalesc. Fedora 6 pod 64 bit. A co do bledu to chodzi o to iz przy daniu "make" wywala mi ze w "/lib/bla bla bla/build: nie ma takiego pliku lub katalogu." Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Luty 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 jeden z ciekawszych opisow bledow pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknowvir Napisano Luty 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 stary nie obchodza mnie twoje glupie odpowiedzi. poprostu potrzebuje cos zrobic z tym bledem czyli doinstalowac kernel-source pod 64 bit Fedore 6. pod rpmbone nie moge znalesc wiec moze ktos tu wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 Potrzebujesz prawdopodobnie tylko kernel-headers, znajdziesz je tu (najciemniej pod latarnia? ): http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo....fc6.x86_64.rpm pelnych zrodel raczej nie potrzebujesz. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 Gregor, nabijasz posty i trolujesz... A wracająć do meritum, to oprócz kernel-headers które jest na płytce potrzebujesz także kernel-devel a nie kernel-source... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknowvir Napisano Luty 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 Ok dzieki chlopaki mam jeszcze jeden problem otoz po bledzie wywnioskowalem ze system jakby nie mial "gcc" poniewaz przy "make" wywalilo mi iz "gcc not comand found" patrzac na pliki na plytce znalazlem "gcc-4.1.1-30.x86_64.rpm" ale kiedy chcialem to zainstalowac to system wywalal mi iz "nie mozna zainsatlowac pakietu poniewaz nie ma polaczenia z internetem". Nie mam jak podlaczyc by internet byl wiec wszystko robie z windowsa a potem wgrywam sobie na linux aha i jeden problem probuje dac jako root "mount /dev/hda1" hda1 to partycja "c:" z windowsem ale wywala mi iz nie ma takiej partycj. Da rade jakos to zrobic ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 na plytce znalazlem "gcc-4.1.1-30.x86_64.rpm" ale kiedy chcialem to zainstalowac to system wywalal mi iz "nie mozna zainsatlowac pakietu poniewaz nie ma polaczenia z internetem".Instaluj uzywajac rpm -Uvh (a nie yum / instalator oprogramowania...) probuje dac jako root "mount /dev/hda1" hda1 to partycja "c:" z windowsem ale wywala mi iz nie ma takiej partycj.Prawdopodobnie masz dysk Serial-ATA widziany w systemie jako sda (jesli to dysk master na pierwszym kontrolerze),czyli powinienes montowac /dev/sda1 Sprawdzic to mozesz uzywajac chociazby fdisk -l W razie kolejnych problemow - pisz. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknowvir Napisano Luty 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 wiec po dograniu wszystki rpm zebym wkoncu mogl dograc gcc przy make daje mi takie cos: make[2]: *** [/home/unknowvir/Desktop/zd1211-driver-r83/src/zd1205.o] Błąd 1 make[1]: *** [_module_/home/unknowvir/Desktop/zd1211-driver-r83] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.18-1.2798.fc6-x86_64' make: *** [all] Błąd 2 A sprawa z montowaniem jest taka: [root@localhost ~]# fdisk -l Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 3609 28989261 c W95 FAT32 (LBA) /dev/hda2 3610 6796 25599577+ 7 HPFS/NTFS /dev/hda3 6797 6809 104422+ 83 Linux /dev/hda4 6810 9729 23454900 5 Extended /dev/hda5 6810 9729 23454868+ 8e Linux LVM [root@localhost ~]# mount /dev/hda2 mount: can't find /dev/hda2 in /etc/fstab or /etc/mtab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 Nie zgadlem ... dysk to zwykly ATA. Wiec w czym problem, nie mozesz go podmontowac? Zaloz w /mnt katalog do podmontowywania windy md /mnt/win_c i sprobuj podmontowac mount /dev/hda1 /mnt/win_c Jaki masz komunikat? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknowvir Napisano Luty 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 niestety narazie musze powstrzymac testy poniewaz X mi sie popsuly. Fedora sie laduje ale po tym wywala mi tekstowy tryb logowania i tak non stop. Wiec zalogowalem sie dalem "startx" a on zwrocil mi iz "server is already running on dispaly 0" coz tak poprostu sie X posypaly ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 tak poprostu sie X posypaly ?? One sie rzadko same tak po prostu sypia Co ostatnio robiles z systemem? Nic nie doinstalowales?... Sprobuj ps -e | grep X a nastepnie kill -9 pid_procesu_X znaleziony poprzednia komenda... I teraz startx - nadal lipa? Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknowvir Napisano Luty 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 co do X to wroce ze szkoly i sprawdze a moglbys cos pomoc z tym bledem w MAKE ?? bo bez tego to moge zapomniec o internecie i wrocic do Mandirvy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Marzec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 Mówisz że masz problem z kartą WiFi, a moje pytanie jaka to Karta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknowvir Napisano Marzec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 karta wifi od liveboxa TP. 760A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Witam! Czytałeś?: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11290 Obsługa pewnych adapterów jest już w kernelu 2.6.18. http://zd1211.ath.cx/wiki/DriverRewrite Może wystarczy zaktualizowaj jądro. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi