Skocz do zawartości

Ktory Jest Najlepszym ? Kde Czy Gnome Itd ..

suryx

Ocenuj ktory jest najlepszym ?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory uzywasz ?

• KDE
      18
    • GNOME
      18
    • KDE + BERYL
      5
    • GNOME + BERYL
      13
    • XFCE
      7
    • FLUXBOX
      3

Rekomendowane odpowiedzi

XFCE 4.4 - lekkie, łatwiejsze do skonfigurowania niż fluxbox. Bez bajerów, ale ja desktopa nie chcę oglądać tylko na nim pracować :P

Do tego oczywiście i tak mam biblioteki KDE i Gnome, bo każdy z tych desktopów ma coś czego ten drugi nie oferuje albo ofedruje podobny program, ale uboższy w funkcje.

Mi osobiscie ostatnio coraz bardziej podoba sie XFCE, jak tak dalej bedzie sie ten projekt rozwijal, to zapewne w okolicach Fedora 8, bedzie to mój domyslny pulpit. Na razie uzywam Gnoma, choc i do KDE sie coraz bardziej przekonuje(zwlaszcza dzieki Knoppiksowi). Co do 3D to nie uzywam, nie wiem jak teraz ale wczesniej programy w Java nie dzialaly poprawnie przy odpalonych fajerwerkach.

No ja niezmiennie KDE - ew. czasem KDE + Beryl dla uciechy oka :)

W Gnomie nie lubię podwójnego paska zadań (jak kto woli 2 osobnych pasków, jeden dla MENU a drugi do otwartych programów) - no chyba że można to ujednolicić ale ja nie wiem jak to zrobić. Poza tym inaczej są zgrupowane MENU główne i zadania.

W KDE pracuje mi się dużo szybciej... może dlatego że jednak byłem cały czas Windows'owcem a menu oraz pasek zadań KDE umówmy się, przypomina pasek Windows. Co mnie denerwuje - brak automatycznej możliwości instalowania RPM'ów po dwukrotnym kliknięciu np na pulpicie.

:D Pozdrowionka.

W Gnomie nie lubię podwójnego paska zadań (jak kto woli 2 osobnych pasków, jeden dla MENU a drugi do otwartych programów) - no chyba że można to ujednolicić ale ja nie wiem jak to zrobić.

Przecież do tego potrzeba kilka kliknięć myszy :) Właśnie dla mnie jest wielkim plusem te dwa paski(zarówno GNOME jak i XFCE), fakt że trochę zajmują ale tak na oko to nie więcej niż ten jeden pasek KDE, wszystko zależy od konfiguracji oczywiście.

Co mnie denerwuje - brak automatycznej mozliwosci instalowania RPM'ów po dwukrotnym kliknieciu np na pulpicie.

Dziwne, u mnie dziala ;)

Dwuklik + haslo roota i leci...

W temacie ankiety - GNOME + Beryl

Od wielu lat preferuje GNOMEa. Nie bede dorzucal kamyczka do ogrodka i zabieral glosu dlaczego?, dodam tylko za na kompie mam takze KDE (i inne) bo lubie miec wybor i czasami uzywac aplikacji napisanych pod QT :)

Wracajac do G+B - ladne, wygodne, cieszy oko i (co przyznaje - bardzo mnie zaskoczylo) niektore wodotryski nie tylko ciesza oko ale usprawniaja prace! Zeby daleko nie szukac - szybkie przeskakiwanie na inne pulpity przy uzyciu rolki myszy (obracanie kostka), pokazywanie miniaturek okien/aplikacji otwartych na wszystkich pulpitach i szybki skok do okienka/pulpitu po kliknieciu na nim...

Pozdro

Dziwne, u mnie dziala ;)

Dwuklik + haslo roota i leci...

W temacie ankiety - GNOME + Beryl

Od wielu lat preferuje GNOMEa. Nie bede dorzucal kamyczka do ogrodka i zabieral glosu dlaczego?, dodam tylko za na kompie mam takze KDE (i inne) bo lubie miec wybor i czasami uzywac aplikacji napisanych pod QT :)

Wracajac do G+B - ladne, wygodne, cieszy oko i (co przyznaje - bardzo mnie zaskoczylo) niektore wodotryski nie tylko ciesza oko ale usprawniaja prace! Zeby daleko nie szukac - szybkie przeskakiwanie na inne pulpity przy uzyciu rolki myszy (obracanie kostka), pokazywanie miniaturek okien/aplikacji otwartych na wszystkich pulpitach i szybki skok do okienta/pulpitu po kliknieciu na nim...

Pozdro

Fakt - ale pod KDE oczywiście kostka obraca sie tak samo :P i też pomaga przy przełączaniu pulpitów. Najfajniej jest jednak jak mamy WEWNĄTRZ KOSTKI :D Johny Mnemonic jak nic :P

P.S. - miałeś na myśli działanie RPM'ów pod KDE czy pod Gnomem? :)

Zdecydowanie Gnome :) Może dlatego, że od niego zacząłem poznawać Linuksa. Próbowałem przesiąść się na KDE ale jakoś mi nie wyszło. Gnome wydaje mi się takie bardziej poręczne. Co do Beryla/Compiza raczej nie używam bo komputerek się nie wyrabia ;) Włączam tylko po to żeby znajomym miłośnikom "innego systemu" się przykro zrobiło ;)

ja osobiście preferuje tylko gnome bez beryla... (kopm mi troche muli i wydajność nie jest taka zadowalająca) po co mi te bajery?? Miałem KDE ale coś w nim zaczeło nie pasować i stwierdziłem, że spróbuje z GNOME i tak już pozostało :-)