orzeszko Napisano Marzec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2007 (edytowane) Uzywam sobie w spokoju TWM-a aż tu nagle cos mi strzeliło do łba i wpadłem na taki oto genialny pomysł: "Jak uzywam TWM to do logowania będę używał XDM, więc mi KDE (i kdm) oraz GNOME nie są potrzebne". Więc sobie usiadłem i zrobiłem yum remove kdebase gnome-desktop Powyszukiwał zależności, wywalił(em) wsio. Wczesniej logowałem się kdm, teraz oczywiscie (tak jak chciałem) odpala mi się xdm, tylko co z tego - jak się zaloguję pomieli na chwilę na czarnym ekranie z kursorem i wraca z powrotem do ekranu logowania (xdm). POOOOMOOOOOCCYYYYYYY!!! Zmieniłem /etc/sysconfig/desktop DISPLAYMANAGER=XDM DISPLAY=TWM i dalej nic. Sprowadziłem sobie 'switchdesk', daje mu polecenie 'switchdesk twm' - twierdzi, że 'now desktop is to twm' ale nici z tego - dalej sie loguje i natychmiast mnie wywala z powrotem do logowania... EDIT: Teraz widzę, że switchdesk działa - jak uruchomię runlevel 3 i po zalogowaniu odpalę startx to wszystko działa... Czyli xdm nie daje rady - pewnie potrzebuje jakiegoś "popchnięcia" w konfigu... Edytowane Marzec 6, 2007 przez orzeszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2007 W sprawie xdm nie pomogę, bo w czasach przeddesktopowych korzystałem głównie z xinit lub startx. W każdym razie xdm jako klasyczne narzędzie działa na niższym poziomie niż współczesne *dm... Co masz w ~/.xsession, w ~/.Xresources ? Swoją drogą yum remove kdebase uniemożliwia korzystanie z całego softu zależnego od kde. Nie tylko z kdm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2007 (edytowane) nie korzystam z kde-softu. Tylko FF, TB, ekg i irssi (a te i tak w xtermach). Dogrzebałem się że muszę mieć ~/.xinitrc a w nim exec twm ale sprawdze dopiero jutro w pracy bo tam mam tego 'rzęcha' z twm... niestety. Zrobiłem sobie pliczek ~/.xinitrc, nadałem mu nawet prawa wykonywalności dla wszystkich, wpisałem do niego #!/bin/bash exec twm i nic to nie pomogło - dalej mam ten sam efekt: po zalogowaniu wywala mnie z powrotem do logowania xdm. Chyba zrobie sobie rm -rf / ~/.Xresources xterm*foreground: green xterm*background: black xterm*cursorBlink: true xterm*geometry: 95x40+10+10 xterm*font: -*-*-medium-r-*-*-15-*-*-*-*-*-iso10646-* xterm*BoldFont: -*-*-medium-r-*-*-15-*-*-*-*-*-iso10646-* xclock*Geometry: 320x320 xclock*Background: black xclock*Foreground: green xclock.clock.hourColor: green xclock.clock.secondColor: red xclock.clock.majorColor: green xclock*Interval: 1 pliku ~/.xsession nie posiadam ... Edytowane Marzec 7, 2007 przez orzeszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 [...]i nic to nie pomogło - dalej mam ten sam efekt: po zalogowaniu wywala mnie z powrotem do logowania xdm.A może doinstalować usunięte pakiety i potem ew. na spokojnie usuwać co zbędne? No i zajrzyj do logów co się dzieje z managerem. Może po prostu usunąłeś też coś XDM. Ja bym zaczął od yum install gdm pociągnie się przy okazji ileś tam gnomowych pakietów żeby spełnić zalezności, to i GDM sie powinien ożywić. Potem odpowiednie zaminy w /etc/sysconfig/desktop Chyba zrobie sobie rm -rf / Nie desperuj Wszystko da się naprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 No robi się ciekawiej, bo xdm.log X Window System Version 7.1.1 Release Date: 12 May 2006 X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1 Build Operating System: Linux 2.6.9-42.0.8.ELsmp i686 Red Hat, Inc. Current Operating System: Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2798.fc6 #1 SMP Mon Oct 16 14:37 :32 EDT 2006 i686 Build Date: 26 February 2007 Build ID: xorg-x11-server 1.1.1-47.6.fc6 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version. Module Loader present Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting, (++) from command line, (!!) notice, (II) informational, (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Mar 7 09:55:36 2007 (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf" (EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable FreeFontPath: FPE "unix/:7100" refcount is 2, should be 1; fixing. (EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable FreeFontPath: FPE "unix/:7100" refcount is 2, should be 1; fixing. (EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable FreeFontPath: FPE "unix/:7100" refcount is 2, should be 1; fixing. (EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable FreeFontPath: FPE "unix/:7100" refcount is 2, should be 1; fixing. (EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable xdm error (pid 2192): Display :0 is being disabled d be 1; fixing. oraz dla uzupełnienia xorg.conf # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" ModelName "Monitor 1280x1024" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 31.5 - 79.0 VertRefresh 50.0 - 90.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "sis" EndSection dlaczego AIGLX? Mam zintegrowaną kartę sisa na płycie - badziewie totalne... czy to może przez to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 dlaczego AIGLX? Mam zintegrowaną kartę sisa na płycie - badziewie totalne... czy to może przez to?Może być przez to. Nie wiem jednak co z tym fantem zrobić. Ja bym na nowo zainstalował usunięte pakiety i potem odinstalowywał stopniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 #Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "sis" EndSection dlaczego AIGLX? Mam zintegrowaną kartę sisa na płycie - badziewie totalne... czy to może przez to? Jak takie badziewie totalne to niewiele stracisz - zmien wpis sis na vesa i zobacz czy sie Xy nie podniosa... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 dociagnałem tak jak kazał @Waldo gdm-a, niestety nic nie pociągnął extra. Teraz natomiast odpala mi się gdm i z niego się loguję i jakakolwiek edycja pliku /etc/sysconfig/desktop nie przynosi żadnych zmian - dalej mam gdm. Oczywiście gdm działa - loguję się bez przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 Problem polega na tym, ze menedżery logowania takie jak GDM i KDM wymusiły na dystrybucjach Linuksa przejście na inny typ plików konfiguracyjnych. Ponieważ zdbyły ogromną popularność, po drodze zgubiono zgodność z plikami konfiguracji X Window System. Dlatego czasami aplikacje "X" kłada się, a aplikacje "G" i "K" dają sobie radę. Jeśli chodzi o AIGLX, to naprawdę wątpie, zeby TWM dzialał z nim bezkonfliktowo - to po prostu nie ta epoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 no to jak proponujesz rozwiązać kwestię twm + xdm? Wiesz, to już sprawa czysto honorowa, ale nie usnę jak tego nie rozwiążę a i ciebie bede nekał na ircu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi