Skocz do zawartości

Fc6 Niska Wydajność

Xeno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przepraszam za nieco niedokładny opis i być może nie trafiłem doikładnie w właściwą sekcję forum, ale to chyba najodpowiedniejsze misejsce.

mam następujący problem:

FC6 instalowana na komputerze PIV 3,0 HT; 1GB ram DDR (2.512 dual channel) płyta Intel D915GAG (integra, VGA;LAN;dźwięk); hdd WD120JB SATA strasznie się wlecze.

Nawet na etapie instalatora, czynności wstępne do momentu uruchamiania anacondy (pomijając test płyty ;)) to ponad 2 minuty. Po inicjalizacji trybu graficznego względnie ok. Ale start zainstalowanego systemu (wycięta wiiększość niepotrzebnych usług) to ze 4 minuty

Proste czynności (np jak rozwinięcie listy dostępnych czujników Strażnika Systemu KDE) to jakieś 30-40s.

Instalacja (_rpma_ → RPM-a) ORT z kernelem trwała ok 5 min

Wyeliminowane źródła problemu:

-Błedna architektura kernela:potwierdzone i686, wyinstalowałem na wszelki wypadek i zainstalowałem jeszcze raz ręcznie wł rpm z płyty

-Ustawienia HDD, hdparm potwierdza wykorzystanie trybu UDMA5, przepustowośc odczytów (parametr "-t") to 63 MB/s nie rewelacja jak na SATA ale nieźle. Jedynie co dziwne to 16bitowe transfery, ale nie mogłem włączyć 32bitowych. Użycie "hdparm /dev/sda -c 1" dawało błąd niewłaściwej wartości przełącznika.

-CPUSpeed, strażnik systemu potwierdził aktualną czestotliwość procesora 3GHz. CPUSpeed był jedną z pierwszych rzeczy którą wyłączyłem, razem z apm, bluetooth i innymi śmieciami w usługach.

-Nieaktualne jądro, dziś aktualizacja jądra, XOrg, sterowników XOrg do grafiki intelowskiej i bibliotek mesy.

Rzeczy których nie próbowałem:

zainstalowanie steroników do grafiki (Intelowskich)

wyłączenie sieciówki i k. muzycznej z pokładu

Dodatkowe informacje:

HDD jest dość dziwnie podzielony (ale chyba nie powinno to mieć znaczenia), wszystkie partycje (za wyjątkiem swap) to ext3

SDA1 100 MB FC6 /boot

SDA2 60 GB FC6 LVM 50 GB /root i 2 GB swap

SDA3 10 GB Debian /root

SDA4 50 GB partycja rozszerzona

SDA5 500 mb Debian /boot

SDA6 5GB Debian /tmp

SDA7 20GB Debian /var

SDA8 23 GB Debian /home

Łącze internetowe: eth0 (intel Pro100VE) -> router adsl Linksys (DHCP)

Zainstalowany Debian śmiga ok.

Ma ktoś pomysł co może być źródłem problemu?

Zrób aktualizację kernela jak najszybciej (najlepiej to całego systemu) z akceleracja mogą być problemy jak to z kartami zintegrowanymi, ale z pomocą przyjdzie na pewno google :). Prędkość dysku jest ok i nic dziwnego, że nie możesz właczyć obsługi 32bit, bo hdparm służy raczej do konfiguracji dysków ide niz sata. Problemy pojawiają się już na starcie systemu to znaczy, że raczej odpadają problemy związane procesami które obciążają cpu (ale nie zaszkodzi wywołać top) Na Twoim miejscu zajrzałbym jeszcze do biosu, chociaż skoro debian chodzi normalnie... Mogę powiedzieć, że też miałem bardzo małą wydajność na kernelu dostarczonym z dystrybucja, ale na szczęście szybko pojawiła się następna wersja i od tej pory wszystko jest w porządku.

TOP nie pokazuje nic ciekwaego, zuzycie czasu procesora w normie. Troche dziwne jest to ze wiekszosc operacji zuzywa monstrualne zasoby CPU, np wspomniany staznik systemu (wiem leniwy jestem i mam nawyki z windozy) zzera ok 16-20%, na moim kompie to ok 2,5-3%

Jak podawalem w pierwszym poscie Jadro i XOrg z przyleglosciamui aktualizowany dzisiaj.

Zreszta jak pisalalem nawet instalator uruchamial sie strasznie powoli.

[edit]

W BIOSie nic zdroznego, Intel nia zbyt obfitej konfiguracji. Jedynie co przychodzi mi do glowy, ze FC moze nie lubic ustawienia "Enchanced" dla kontrolera dysków (4 kanaly SATA i 2 PATA) ale Debian mimo iz starszy nie ma z tym problemów, wiec chyba nie.