Gulu Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 Mam pytanie. Jestem poczatkujacym uzytkowniiem Fedory. Skonfigurowalem siec ale internet bardzo wolno chodzi. Gdzie moge znalez jakies zrzuty ekranowa czy cos innego jak dokladnie siec skonfigurowac. I jeszcze mam pytanie jak zrobic zeby chodzily filmy w DIVX. Prosze o rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 Mam pytanie. Jestem poczatkujacym uzytkowniiem Fedory. Skonfigurowalem siec ale internet bardzo wolno chodzi. Gdzie moge znalez jakies zrzuty ekranowa czy cos innego jak dokladnie siec skonfigurowac. Nie wiem czy mam rację, ale spróbuję. Jeśli ci net wolno działa to może zaraz po skonfigurowaniu sieci Fedora sama zaczęła aktualizować pakiete (ja tak miałem kiedy pracowałem na GNOME, w KDE się z tym nie spotkałem, ale nie wiem czy to kwestia środowiska graficznego - pewnie nie). Zaloguj się w terminalu na konto root i wpisz "yum update" jeśli system sam się aktualizuje to dostaniesz komunikat, że yum już pracuje i wtedy sprawa jasna - net przyśpieszy jak się ściągną wszystkie aktualizacje. Jeżeli yum nie ściąga akurat aktualizacji to nie mam pomysłu. I jeszcze mam pytanie jak zrobic zeby chodzily filmy w DIVX. Prosze o rade. Zacznij od dodania do repozytoriów, repozytoria "livna" tam powinieneś znaleźć kodeki itp. Jak wpiszesz w konsoli "yum search dvix" to dostaniesz listę wyników. Odszukaj właściwy pakiet i zainstaluj "yum install nazwa_pakietu Ja zazwyczaj instaluję w ten sposób... Jak chce odtwarzacz muzy xmms to robię "yum install xmms*" i wtedy instaluje mi xmms z wszystkimi dodatkami i pluginami. Nie wiem czy to dobry sposób, ale sam dopiero raczkuję. Przy okazji przeglądnij forum bo daje sobie głowę uciąć że takie pytania już były. O repozytoriach znajdziesz w dziale ADMINISTRACJA, a o dvix w dziale MULTIMEDIA. Po za tym wyszukiwarka forum jest bardzo pomocna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 [...]jak zrobic zeby chodzily filmy w DIVX. http://poradnik.fedorapl.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 ten temat powinien być przeniesiony do innego działu. Proszę o przeniesienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 ten temat powinien być przeniesiony do innego działu.Słusznie, nie spojrzałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulu Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Niektore strony sie otworza w miare szybko, a niektore (_wogole_ → w ogóle) ORT, np www.google.pl nie otwieraja sie (_wogole_ → w ogóle) ORT. Czym moze to byc spowodowane. Wolno chodzi, a na Win Xp internet chodzil bardzo szybko. Wpisalem IP i inne ustawienia. Chyba ze cos musialem zle zrobic. Prosze o pomoc jak przyspieszyc ten internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Pokaz co masz w pliku resolv.conf cat /etc/resolv.conf Prawdopodobnie masz nieprawidlowe DNSy... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Prawdopodobnie masz nieprawidlowe DNSy... Pozdro Mogłeś mu podać adresy bo się zakręci. Zmień wpisy w tym pliku i dodaj sobie: nameserver 194.204.152.34 nameserver 194.204.159.1 To są adresy DNS TP S.A. Gdybyś nie wiedzial co to DNS: DNS to system serwerów oraz protokół komunikacyjny zapewniający zamianę adresów znanych użytkownikom Internetu na adresy zrozumiałe dla urządzeń tworzących sieć komputerową (czyli np. na www.fedora.pl na: 62.121.130.46). Dzięki wykorzystaniu DNS nazwa pisana (www.fedora.pl), może zostać zamieniona na odpowiadający jej adres IP, czyli 62.121.130.46. W skrócie mówiąc, jeśli chcesz odwiedzić stronę www.fedora.pl to Twój komputer łączy się z serwerem DNS i sprawdza na nim jaki adres IP kryje się pod nazwą www.fedora.pl i dopiero wtedy potrafi zlokalizować gdzie się ta strona znajduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulu Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 [root@localhost gulu]# cat /etc/resolv.conf search localdomain nameserver 192.168.1.1 takie cos tylko mi znalazlo. Jestem poczatkujacy i prosze mi podpowiedziec co mam zrobic, (_wogole_ → w ogóle) ORT nie moze znalezc komendy "ifconfig" [root@localhost gulu]# ifconfig bash: ifconfig: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Komenda ifconfig jest dostępna tylko z roota. Na roota oczywiście możesz się przelogować przez su - (razem z kreską). Co do /etc/resolv.conf to najlepiej zrób to, co polecił kiewball. Zmień wpis na dns'y tepsy (te, które podał). Wyedytować ten plik możesz z roota przez nano. Najpierw zaloguj się na roota (su -) a później: nano /etc/resolv.conf Wywal wszystko co tam masz teraz i daj tylko te 2 linijki które podał kiewball. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulu Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Ok zmienilem na te DNS-y. Wszystko bryka. Dzieki wielkie. A dlaczego nie mam tej komendy "ifconfig"?? Chcialbym wszystko super skonfigurowac a jestem początkującym uzytkownikiem Fedory Core 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Przecież mówiłem, że ifconfig jest dostępny z roota. Z normalnego usera nie widać tej komendy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Poki co nie potrzebujesz ifconfig, jest dokladnie tak jak napisalem - nie masz DNSow... Zmien wpisy w pliku /etc/resolv.conf na te dwa ktore podal Ci kiewball (yum install mc, mc a dalej to juz chyba dasz rade?...). Powinno zadzialac momentalnie (nawet bez restartu), wiec od razu sprawdz. Masz lacze z TPsy? Jak nie, to powinienes uzyc innych adresow, ale nadal sie nie pochwaliles... Pozdro //===== edit ===== W morde, jaki ruch! Co do ifconfig - Gulu zaloguj sie na roota w terminalu przez "su -" (su z kreska!), robisz to bez kreski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulu Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 juz ustawilem te DNS-y wszystko chodzi. No tak faktycznie bez kreski wpisywalem. Dzieki. Wpisalem z kreska i juz chodzi. A jaka komende trzeba wpisac zeby zainstalowac kodeki do odtwarzana filmow i mp3?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 A jaka komende trzeba wpisac zeby zainstalowac kodeki do odtwarzana filmow i mp3?? Oj, zaczynasz się narażać... Zobacz pierwszy post WalDo w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi