Skocz do zawartości

Dziwna Rzecz

Hardek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam system fedora core 6. Utworzylem sobie folder o nazwie moje domuknety a w tym folderze moje domuknety utworzylem folder moje pisma. Utworzylem plik tekstowy o nazwie "lol" i wrzucilem go do folderu moje pisma. Gdy po ponownym uruchomienie komputera stwierdzilem ze plik tekstowy lol mi jest niepotrzebny to go usunalem. Gdy wszedlem w terminal i wpisalem "locate lol" wyswietlilo mi ze tam wciaz jest (mimo ze jak wchodzilem do folderu moje pisma go nie bylo). Gdy usunalem caly folder moje pisma i wpisalem ponownie w terminal "locate lol" pisalo ze nie istnieje, ale gdy utworzylem znowu folder moje pisma i wpisalem w konsole locate lol to znowu ten plik tam byl,a gdy wszedlem do tego folderu moje pisma to folder byl pusty. Czy to normalne?

w jaki sposób go usuwałeś?? Shift + Del czy tylko Del (usuń??) zobacz także czy nie ma go bodajże w /home/nazwa_użytkownika/.trash-nazwa uzutkownika czy jakoś tak :/ jest to folder ukryty :-)

Usuwalemgo tak, ze wywalilem go do kosza i dalem oproznij kosz.

To może być po prostu kopia zapasowa. Wejdź do tego katalogu przez mc i zobacz stamtąd.

Wszedlem prez mc i nic w tym folderze nie ma a jak pisze w terminalu locate lol to mi wyskakuje, ze tam jest.

Gdy pisze locate lol to mi to wyskakuje: /home/Szymon/Moje Dokumenty/Moje Pisma/lol~

Witam![...]wpisalem w konsole locate lol to znowu ten plik tam byl
Jak najbardziej normalne :) Polecenie locate korzysta z okresowo odświerzanej bazy. Uruchom jako root updatedb i plik "zniknie" również dla polecenia locate :D

Jeśli nie uruchomisz updatedb "z ręki", to cron (czy tam inny anacron) zrobi to przy najblizszej okazji ;)

Jak najbardziej normalne :) Polecenie locate korzysta z okresowo odświerzanej bazy. Uruchom jako root updatedb i plik "zniknie" również dla polecenia locate :D

Jeśli nie uruchomisz updatedb "z ręki", to cron (czy tam inny anacron) zrobi to przy najblizszej okazji ;)

Plik zniknal, ale gdy pisze w terminalu locate lol wyswietla mi na samym poczatku: /home/Szymon/.nautilus/metafiles/file:%2F%2F%2Fusr%2Fshare%2Flocale%2Flol.xml

Takiego komunikatu nie mialem na poczatku jak pisalem locate lol. Czy cos sie zepsulo? Wybacz ze sie duzo pytam, ale jestem poczatkujacy i lubie duzo wiedziec.