Gulu Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 Mam pytanie jestem poczatkujacy i chcialbym sie dowiedziec jak zainstalowac firefox 2 z ""tar.gz"" jak rozniez inne programy z tego rozszerznia bo rpm same sie instaluja. Prosze o rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 Na forum jest informacja, jak zainstalowac w FC6 Firefoksa 2.0. Wystarczy poszukac. A co do wersji sciaganej z netu ze strony Firefoksa (bo nic nie stoi na przeszkodzie, zeby uzywac wlasnie jej, a nie zainstalowanej - ja tak na przyklad robie) to nie instaluje sie jej. Zapisujesz ja na dysku, rozpakowujesz tarbal (czyli to archiwum tar.gz) i odpalasz plik firefox z rozpakowanego katalogu. I wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 Mam pytanie jestem poczatkujacy i chcialbym sie dowiedziec jak zainstalowac firefox 2 z ""tar.gz"" jak rozniez inne programy z tego rozszerznia bo rpm same sie instaluja. Prosze o rade. co do rozpakowania i uruchomienia FF 2.0 kolega wyżej napisał wszystko sama FF ja mam 2.0.0.2 jest swietna co do instalacji programów to najlepiej przekopuj respozytoria jeśli tam nie znajdziesz programu którego szukasz to szukaj np tu: http://rpm.pbone.net/ paczki albo przebuduj *scr.rpm wszystko co wymaga make && make install to zaśmiecanie systemu oczywiście to tylko moje zdanie zresztą na różnych forach tak właśnie piszą tak przy okazji bardzo dobre podstawy : http://easylinux.info/wiki/Fedora_fc5_pl pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Marzec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 Gulu tu msza paczki Remi polecam( na forum to bylo): http://remi.collet.free.fr/index.php?2007/...-firefox-2003-1 gregor_szczecin http://rpm.pbone.net/ nie stosuje sie bo one robia syf tak samo jak "tar.gz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 make && make[/color] install to zaśmiecanie systemu oczywiście to tylko moje zdanie zresztą na różnych forach tak właśnie piszą A to ciekawe? Możesz to czymś poprzeć? Bo ja się nie zgadzam i po raz pierwszy widzę jak ktoś takie rzeczy pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 @Gulu - W imieniu wszystkich pozostalych przepraszam, ze Twój watek zamienia sie w totalny off-topic, zupelnie nie potrzebnie @IntrudeBwoy ja sie nie zgadzam i po raz pierwszy widze jak ktos takie rzeczy pisze Dobijajace, ze znowu trzeba poruszac temat który byl poruszany setki razy na forum Mówiac krótko, w FC nigdy nie nalezy instalowac z source'ów jesli jest mozliwosc zainstalowania z RPM-a, bo robi sie balagan w systemie i mozna sobie narobic takich problemów, ze system nie wstanie. Swoja droga, ciekawe, ze masz taki staz na forum i nigdy nie zauwazyles ile razy to bylo mówione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 Najprościej jest dać: yum --enablerepo=development upgrade firefox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Marzec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 Najprościej jest dać: yum --enablerepo=development upgrade firefox Teraz już nie, bo spowoduje upgrade całego systemu do F7 RC1, czy która tam już jest, o ile znajdzie wszystkie zależności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 @Gulu - W imieniu wszystkich pozostałych przepraszam, że Twój wątek zamienia się w totalny off-topic, zupełnie nie potrzebnie @IntrudeBwoy Dobijające, że znowu trzeba poruszać temat który był poruszany setki razy na forum Mówiąc krótko, w FC nigdy nie należy instalować z source'ów jeśli jest możliwość zainstalowania z RPM-a, bo robi się bałagan w systemie i można sobie narobić takich problemów, że system nie wstanie. Swoją drogą, ciekawe, że masz taki staż na forum i nigdy nie zauważyłeś ile razy to było mówione. Nie widziałem takich tematów, przez długi czas mnie nie było na forum. Ale nie zgadzam się, że to zaśmieca system. Czy pakiety rpm to czasem nie jest w 99% to samo co kompilowane rzeczy. Tylko dodatkowo jest robiony jakiś wpis do bazy zainstalowanych pakietów w systemie. Oczywiście pakiety rpm ułatwiają życie ale nie popadajmy w przesadę. Jak ktoś coś kompiluje to nie śmieci. Moja wiedza nie jest wiedzą techniczną więc mogę się mylić i proszę o sprostowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Marzec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 Ehhh...to może ja się wypowiem. Tak naprawdę to rpmy to właśnie paczki po configure & make & make install (w większości), ale: 1. System rpm kontroluje pliki wchodzące w skład pakietu, więc nie trzeba szukać w systemie co gdzie się zainstalowało jak chcemy zrobić update lub usunąć program 2. Wszystkie paczki są dostosowywane do potrzeb distro (czasem paczkujący sami muszą szukać/pisać patche, żeby wszystko działało i było zgodne ze standardami) W sumie możnaby długo wymieniać, ale instalacja ze źródeł jest wysoce niezalecana (a na pewno nie na czysto w formie: ./configure make make install Złe użycie powyższych poleceń może trochę naśmiecić w systemie. Rozpisałbym się bardziej, ale dzisiaj już mi się nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi