mtkk Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Witam wszystkich na wstepie zaznacze ze szukalem juz na forum ale nie mam pewnosci z czego wynika moj problem wiec nie wiem Jak moge zastosowac rady zawarte w innych postach. Mam dwa dyski, oba podlaczone jako master. Na dysku na pierwszej tasmie zainstalowalem Xp-ka Podzielilem go na dwie partycje. Podobnie na drugim dysku zrobilem dwie partycje i zostawilem 20 GB na linuksa. Zainstalowalem fedore na drugim dysku, z tego co "wydaje mi sie ze zauwazylem" Grub zainstalowal sie w mbr na pierwszym dysku i po Grubie ani sladu. Po zakonczeniu instalacji jak gdyby nigdy nic uruchamia sie XP. Co zrobic i od czego zaczac? Poprosze o wsparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Mam dwa dyski, oba podlaczone jako master :lammer: trochę tego nie rozumiem? Tzn.masz zworki na dyskach ustawione na master? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtkk Napisano Kwiecień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 :lammer: trochę tego nie rozumiem? Przepraszam pomyslalem ze to bedzie oczywiste ze jest to mozliwe tylko gdy beda na roznych tasmach wiec tego juz szczegolowo nie pisalem. Jeden Primary , drugi Secondary. Zreszta dlatego pisalem o nich jako pierwszy i drugi. Przepraszam za ten skrot myslowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Jeden Primary , drugi Secondary. Zreszta dlatego pisalem o nich jako pierwszy i drugi.Nie jestem pewien co nazywasz Primary, a co Secondary Ale jesli dyski sa dwa i zainsatlowales GRUB w MBR któregos z dwóch swoich dysków, to teraz w BIOSie ustaw ten dysk, na którym zainstalowales GRUBa jako dysk bootujacy. [Edit]Poprawne uruchomienie, moze po tej operacji wymagac zmian w grub.conf w rodzaju hd(1,0) na hd(0,0) itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtkk Napisano Kwiecień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Nie jestem pewien co nazywasz Primary, a co Secondary Tak na wszelki wypadek jesli nie zartujesz, to chodzi mi o kanaly EIDE w linuksie ten pod Primary to chyba bedzie hda i tam instalowalo Gruba i nie ma po nim sladu, a jak ustawiam bootowanie z drugiego dysku to wywala jakis blad bo tam nic nie znajduje :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 jeśli możesz odpalić system z dyskietki to zobacz co masz w /boot/grub/grub.conf zobacz tam gdzie jest root punkt startu Grub-a jest umieszczony na pierwszej partycji pierwszego dysku twardegoto (hd0,0) Ja mam u siebie oddzielną partycję /boot WalDo sorki za wcięcie ,pisaliśmy jednocześnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Tak na wszelki wypadek jesli nie zartujeszNie żartuję, bo wg mnie to są dyski master i slave + kolejność szyn. Jeśli masz kiszkę na obu, to poszukaj na forum o "grub-install". Może pomoże (ale rym... :\) @suwagem - spoko. Widać, że forum żyje A ja niestety nie mam licencji na nieomylność, więc każdy głos się liczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtkk Napisano Kwiecień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Nie żartuję, bo wg mnie to są dyski master i slave + kolejność szyn. wiec co do tego to Primary to pierwszy kanal. Dostepne polaczenia przy dwoch kanalach IDE to primary master primary slave secondary master secondary slave Czyli pan i niewolnik na pierwszej tasmie i pan i niewolnik na drugiej tasmie :-) A co do gruba oto p on: #boot=dev/hda default=5 splashimage=(hd1,2)/grub/splash.xpm.gz hiddemenu title Fedora Core.......... root (hd1,2) kernel.......... initrd............ title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Czyli pan i niewolnik na pierwszej tasmie i pan i niewolnik na drugiej tasmie :-)Eeeekhm... no tak faktycznie. Ja ze sprzętu nie najmocniejszy Twoja racja A co do gruba oto p on:Czyli odpalasz z master dysku na secondary? (skoro już ustalilismy co jest co ) Czyli jeśli ustawisz w BIOS żeby system odpalał z tego dysku, który jest master na secondary, to powinno działać. Zresztą na wszelki wypadek zawsze możesz zrobić "grub-install /dev/hda" oraz "grub-install /dev/hdb" - powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtkk Napisano Kwiecień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Czyli odpalasz z master dysku na secondary? (skoro już ustalilismy co jest co ) Czyli jeśli ustawisz w BIOS żeby system odpalał z tego dysku, który jest master na secondary, to powinno działać. Zresztą na wszelki wypadek zawsze możesz zrobić "grub-install /dev/hda" oraz "grub-install /dev/hdb" - powinno działać Nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem ale na master secondary (hdb) mam Linuksa ale gruba zainstalowalem na (hda) czyli master primary. Tak mialo byc bo na tym dysku na secondary byly problemy wczesniej z MBR (cos jakby sie psulo albo zawirusowalo) I teraz z pierwszego jak juz pisalem idzie XP a z drugiego nic. "grub-install /dev/hda" oraz "grub-install /dev/hdb" a coz to zrobi i czy wystarczy to wpisac w trybie linux rescue? edit: wiec po podaniu polecenia grub-install /dev/hda Pojawil sie komunikat /dev/hdc3 DOES NOT HAVE ANY CORRESPONDING BIOS DRIVE jakies sugestie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2007 Pojawil sie komunikat /dev/hdc3 DOES NOT HAVE ANY CORRESPONDING BIOS DRIVE O grub-install mam nadzieje, że już sobie poczytałeś Jeśli nie, to wystarczy skorzystać z wyszukiwarki forum, a jeszcze prościej przeczytać man-a. Czy po uruchomieniu w trybie rescue i jeszcze przed chrootowaniem możesz zrobić "fdisk -l" i wkleić tu zawartość? Bo masz chyba coś namieszane, jeśli po próbie instalacji GRUBa w MBR /dev/hda otrzymujesz błędy z /dev/hdc i to nie z dysku a z konkretnej partycji. Czy te twarde dyski to aby na pewno /dev/hda i /dev/hdb a nie /dev/hda i /dev/hdc? Dodatkowo warto się chyba zaprzyjaźnić z Google. Po wrzuceniu (w cudzysłowach) hasła "DOES NOT HAVE ANY CORRESPONDING BIOS DRIVE" już pierwszy link podaje sesnowne porady/podpowiedzi (--recheck). Osobiście nigdy się z czymś takim nie spotkałem, ale wynika z tego, że może być coś źle z /boot/grub/device.map - wklej na wszelki wypadek jego zawartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtkk Napisano Kwiecień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2007 tak dyski sa hda i hdc i blad ktory wywalilo dla hdc to pewnie po wpisaniu "instal"-a dla tego dysku tylko sie przeliterowalem. Oto spis moich dyskow z fdisk-a Disk /dev/hda : 80,0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors / track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 4864 39070048+ 7 HPFS/NTFS /dev/hda2 4865 9728 39070080 f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda5 4865 9728 39070048+ 7 HPFS/NTFS Disk /dev/hdc : 80,0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors / track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdc1 1 5099 40957686 7 HPFS/NTFS /dev/hdc2 5100 6374 10241437+ c W95 FAT 32 (LBA) /dev/hdc3 * 6375 6387 104422+ 83 Linux /dev/hdc4 6388 9729 26844615 5 Extended /dev/hdc5 6388 9729 26844583+ 8e Linux LVM a w device.map jest jedna linijka (hd0) /dev/hda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 (hd0) /dev/hda Dodaj(hd1) /dev/hdc I jeszcze raz zrób grub-install /dev/hdc w trybie "linux rescue" oczywiście i /dev/hdc a nie /dev/hdc3 A w grub.conf początek powinien wyglądać #boot=dev/hda default=0 timeout=5 To powinno uruchomić gruba zgodnie z 1. wpisem title Fedora Core...... z 5-sekundowym opóźnieniem na ew. wybranie innej opcji. Możesz też zakomentować linię z hiddenmenu (czyli zmień na #hiddenmenu), żeby zobaczyć, która opcja wybierana jest domyślnie i żeby widzieć menu wyboru systemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtkk Napisano Kwiecień 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 wiec po wejsciu do linux rescue i wpisaniu chroot /mnt/sysimage dodalem linijke do device.map, grub.conf nie zmienialem bo tam byla linijka timeout=5 tylko ja o niej zapomnialem I nadal po wpisaniu grub-install dev/hdc pojawia sie komunikat /dev/hdc DOES NOT HAVE ANY CORRESPONDING BIOS DRIVE i analogicznie z dev/hda ps. dziekuje za cierpliwosc :-) ps2. Czy to normalne ze jesli nie wpisze chroot /mnt/sysimage to polecenie grub-install nie dziala? i nie ma katalogu boot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 /dev/hdc DOES NOT HAVE ANY CORRESPONDING BIOS DRIVE A czytałes porady z linku który podałem powyżej? Chodzi mi o pierwszy link z Googli. Bo jeśli to nic nie daje, to ja wymiękam :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi