@WalDo Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Dziwna sprawa. Uruchomiłem wczoraj aktualizację. M.in. weszły paczki: libX11 i386 1.0.3-7.fc6 updates 794 k libX11-devel i386 1.0.3-7.fc6 updates 665 k libXfont i386 1.2.8-1.fc6 updates 228 k libXfont-devel i386 1.2.8-1.fc6 updates 21 k xorg-x11-server-Xorg i386 1.1.1-47.8.fc6 updates 3.2 M Po tej operacji przestała działać moja ulubiona Opera 9.10. Odpalam więc z terminala i... ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. Naruszenie ochrony pamięci Dwie pierwsze linijki, te z "ERROR" to pikuś bo pojawiają się podobno zawsze, ale o co chodzi z tym naruszeniem ochrony pamięci? Pogrzebałem trochę w Googlach, znalazłem jakieś informacje (m.in. podobne objawy w Debianie) i przywróciłem poprzednie pakiety, czyli libX11-devel-1.0.3-6.fc6 libX11-1.0.3-6.fc6 libXfont-1.2.2-1.fc6 libXfont-devel-1.2.2-1.fc6 xorg-x11-server-Xorg-1.1.1-47.7.fc6 i Opera znowu działa, ale ciekaw jestem co jest grane. Jakiś bug w którymś z tych pakietów? Potrafi ktoś podac jakieś informacje, bo szukam i nie mogę nic znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Mam to samo i zrobię tak jak Ty . Ale przy okazji: czy jest jakiś sposób na szybkie (najlepiej Yumem) przywrócenie poprzedniej wersji pakietów? Mam to samo i zrobię tak jak Ty . Ale przy okazji: czy jest jakiś sposób na szybkie (najlepiej Yumem) przywrócenie poprzedniej wersji pakietów? UPDATE Najnowsza Opera 9.20 działa bez problemów z zaktualizowanymi bibliotekami libX11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Mam to samo i zrobie tak jak Ty . Ale przy okazji: czy jest jakis sposób na szybkie (najlepiej Yumem) przywrócenie poprzedniej wersji pakietów?Niestety nie (a przynajmniej ja nie znam sposobu) Poprzednie wersje wyszukuje w /var/log/yum.log. W przypadku libX11, libX11-devel, libXfont i libXfont-devel nie bylo nic w yum.log, wiec sciagnalem najblizsze "numerycznie" wersje z download.fedora.redhat.com, wrzucilem do osobnego katalogu (razem z xorg-x11-server-Xorg) i jako root w tym katalogu dalem rpm -Uvh --force --replacepkgs *.rpm Dziala, ale oczywiscie przy kazdym yum update musze teraz dopisywac opcje --exclude yum update --exclude=libX11 --exclude=libX11-devel --exclude=libXfont --exclude=libXfont-devel --exclude=xorg-x11-server-Xorg Mozna tez te "ekskludy" dopisac w /etc/yum.conf, ale pewnie szybko to poprawia, wiec chyba nie ma sensu wpisywac tego na stale. [EDIT]Moze kiedys ktos dorobi opcje downgrade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Najpierw spróbowalem prelinka. Jak nie pomógl, to nie myslac o przywróceniu poprzednich bibliotek zainstalowalem nowiutka stabilna opere 9.20 i hula. Swoja droga nie wiem co jest grane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Najpierw spróbowałem prelinka. Jak nie pomógł, to nie myśląc o przywróceniu poprzednich bibliotek zainstalowałem nowiutką stabilną operę 9.20 i hula. Swoją drogą nie wiem co jest grane... Zapewnie niezgodność nowych bibliotek z poprzednią wersją Opery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 mam identyczny problem, chciałem nawet założyć temat ale stwierdziłem, że może update się zwalił i poczekam... ale jak mówicie, że wersja 9.20 działa, to biorę się za instalowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 wystarczy nowa wersje Opery 9.20 zaisntalowac i wszystko dziala (w sumie wersja chyba wyszla rowno z tymi updatami co namieszaly?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Mała rzecz a cieszy U mnie też już jest OK. Dzięki wszystkim za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 u mnie za to nie jest ok. Zainstalowałem operę 9.20 i jak odpalam ją z konsoli to dostaje: [b][Tomek@84-38-29-53-host ~]$ opera ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. /usr/lib/opera/9.20-20070409.6/opera: error while loading shared libraries: libstdc++-libc6.2-2.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory [Tomek@84-38-29-53-host ~]$ [/b] libstdc++ mam zainstalowany, w dodatku opera 9.10 działała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 a moze masz starsza wersje libstdc++ niz ta wymagana? Albo skasuj w katalogu domowym ./opera (albo przekopiuj gdzies zeby nie tracic ustawien) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 musze miec najnowsza wersje libstdc++.Robie codzienie update systemu osttni robilem dzs rano. Repo mam wszystkie podstawowe + livna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 u mnie za to nie jest ok. Zainstalowałem operę 9.20 i jak odpalam ją z konsoli to dostaje: [b][Tomek@84-38-29-53-host ~]$ opera ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. /usr/lib/opera/9.20-20070409.6/opera: error while loading shared libraries: libstdc++-libc6.2-2.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory [Tomek@84-38-29-53-host ~]$ [/b] libstdc++ mam zainstalowany, w dodatku opera 9.10 działała... masz compat-libstdc++-296-2.96-138? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 no to gitara, że problem rozwiązany, bo mi Opera też zaprotesowała chociaż i tak nie mam netu, więc nie powinno mi to przeszkadzać Ale przy okazji: czy jest jakiś sposób na szybkie (najlepiej Yumem) przywrócenie poprzedniej wersji pakietów? możesz zrobić rollbacka poprzednich wykonanych operacji yuma, czyli cofnąć do stanu przed update, install, remove, etc... tutaj masz opisane to dokładniej: http://safari.oreilly.com/0596526822/I_059...22_CHP_5_SECT_4 rejestracja jest za free pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 nie wiem co się dzieje, ale mam wszystkie pakiety libstdc++ zainstalowane. są najnowsze a mimo to dostaje komunikat: [Tomek@84-38-29-53-host ~]$ opera ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. /usr/lib/opera/9.20-20070409.6/opera: symbol lookup error: /usr/lib/opera/9.20-20070409.6/opera: undefined symbol: static_QUType_varptr [Tomek@84-38-29-53-host ~]$ nie wiem co jest grane :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi