Skocz do zawartości

Fedora 6 I Problem Z Javą

booba

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z Javą pod FC6. Instaluje w ten sposób:

Pobieram jre-6u1-linux-i586-rpm.bin ze stronki www.java.sun.com

i instaluje w ten sposob:

chmod +x jre-6-linux-i586-rpm.bin
./jre-6-linux-i586-rpm.bin
ln -s /usr/java/jre1.6.0/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins

oczywiscie w powyższej komendzie wklepuje nazwe pliku ktory sciagnołem (w kodzie jest przykład z poradnika Fedory)

Niestety, po odpaleniu Firefoxa Java nie działa z tym że nie wyświetla mi się info że potrzebna jest instalacja dodatkowych wtyczek, jak to mialo miejsce przed w/w instalacja.

Prosze o pomoc, Java to ostatnia rzecz ktora jest mi niezbedna pod Linuksem a na chwile obecna ciagle musze korzystac w tym przypadku z Windows.

Pozdrawiam!

Sorry że się wtrącę, ale opis który podałeś piotreek23 właściwie niewiele różni się od innych dla fc6, ale pomimo to zrobiłem tak jak w tym poradniku, ale java nadal nie działa w firefoxie. Aplikację typu azureus itp. działają poprawnie. Mam zainstalowaną najnowszą wersję Java Runtime Environment (JRE) 6u1. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Witam miałem ten sam problem. Prawdopodobnie nie masz na kompie plików compat-gcc-34 compat-gcc-34-c++. Zainstaluj yumem

" yum install compat-gcc-34 compat-gcc-34-c++" . U mnie działa. Jak dalej nie będzie działało to zainstaluj zgodnie ze wskazówkami ze strony http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#gcc3

Witam miałem ten sam problem. Prawdopodobnie nie masz na kompie plików compat-gcc-34 compat-gcc-34-c++...
Niestety instalacja tych pakietów nie pomogła. Nadal przy uruchamianiu stron wymagających javy, firefox się wysypuje i dostaję komunikat "Naruszenie ochrony pamięci". Dzięki za dobre chęci ;)

ja sciagalem wersje javy (_z tad_ → stad) ORT: http://www.java.com/pl/download/linux_manu...www.java.com:80

a moje dowiazanie bylo: ln -s /usr/java/jre1.6.0_01/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins

inna sprawa, ze jak wlaczysz mc i wejdziesz w katalog /usr/lib/mozilla/plugins i bedziesz mial zle dowiazanie do pluginu to bedzie ono pokazane na czerwono.

Na tej stronie co podałem jest napisane "NOTE: Fedora Core advises AGAINST using the Sun Java RPM" ...
Zrobiłem wszystko według instrukcji z tej strony i nadal nie działa.

inna sprawa, że jak włączysz mc i wejdziesz w katalog /usr/lib/mozilla/plugins i będziesz miał złe dowiązanie do pluginu to będzie ono pokazane na czerwono.
Dowiązanie wygląda na dobre, nie jest na czerwono.

• 2 weeks later...

Sprwadzcie czy macie w systemie compat-libstdc++-33 i compat-libstdc++-296. Paczki te wymagane sa do poprawnego dzialania Javy w FF. Jeśli nie to:

yum -y install compat-libstdc++-33 compat-libstdc++-296

U mnie problem rozwiązany :)

Pozdrawiam!