booba Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Mam problem z Javą pod FC6. Instaluje w ten sposób: Pobieram jre-6u1-linux-i586-rpm.bin ze stronki www.java.sun.com i instaluje w ten sposob: chmod +x jre-6-linux-i586-rpm.bin ./jre-6-linux-i586-rpm.bin ln -s /usr/java/jre1.6.0/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins oczywiscie w powyższej komendzie wklepuje nazwe pliku ktory sciagnołem (w kodzie jest przykład z poradnika Fedory) Niestety, po odpaleniu Firefoxa Java nie działa z tym że nie wyświetla mi się info że potrzebna jest instalacja dodatkowych wtyczek, jak to mialo miejsce przed w/w instalacja. Prosze o pomoc, Java to ostatnia rzecz ktora jest mi niezbedna pod Linuksem a na chwile obecna ciagle musze korzystac w tym przypadku z Windows. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 http://news.softpedia.com/news/How-to-Inst...e-6-39724.shtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Sorry że się wtrącę, ale opis który podałeś piotreek23 właściwie niewiele różni się od innych dla fc6, ale pomimo to zrobiłem tak jak w tym poradniku, ale java nadal nie działa w firefoxie. Aplikację typu azureus itp. działają poprawnie. Mam zainstalowaną najnowszą wersję Java Runtime Environment (JRE) 6u1. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Czy ściezka dowiązania symbolicznego jest poprawna? U mnie nie działało, bo dałem błedna ścieżkę i dowiązanie było uszkodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Jeżeli chodzi o mnie to dowiązanie chyba jest dobre. [rad@localhost plugins]$ ls -n libjavaplugin_oji.so lrwxrwxrwx 1 0 0 58 IV 5 11:46 libjavaplugin_oji.so -> /usr/java/jre1.6.0_01/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 libjavaplugin_oji.so -> /opt/jre1.6.0_01/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so tak wygląda moje dowiązanie i działa bez zarzutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uforaul Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Witam miałem ten sam problem. Prawdopodobnie nie masz na kompie plików compat-gcc-34 compat-gcc-34-c++. Zainstaluj yumem " yum install compat-gcc-34 compat-gcc-34-c++" . U mnie działa. Jak dalej nie będzie działało to zainstaluj zgodnie ze wskazówkami ze strony http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#gcc3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Witam miałem ten sam problem. Prawdopodobnie nie masz na kompie plików compat-gcc-34 compat-gcc-34-c++...Niestety instalacja tych pakietów nie pomogła. Nadal przy uruchamianiu stron wymagających javy, firefox się wysypuje i dostaję komunikat "Naruszenie ochrony pamięci". Dzięki za dobre chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uforaul Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Na tej stronie co podałem jest napisane "NOTE: Fedora Core advises AGAINST using the Sun Java RPM" . Może więc wykasuj obecną javę wraz z dowiązaniem i zainstaluj wersję javy "Linux self-extracting file" zgodnie z intsrukcjami na tej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 ja sciagalem wersje javy (_z tad_ → stad) ORT: http://www.java.com/pl/download/linux_manu...www.java.com:80 a moje dowiazanie bylo: ln -s /usr/java/jre1.6.0_01/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins inna sprawa, ze jak wlaczysz mc i wejdziesz w katalog /usr/lib/mozilla/plugins i bedziesz mial zle dowiazanie do pluginu to bedzie ono pokazane na czerwono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Na tej stronie co podałem jest napisane "NOTE: Fedora Core advises AGAINST using the Sun Java RPM" ...Zrobiłem wszystko według instrukcji z tej strony i nadal nie działa. inna sprawa, że jak włączysz mc i wejdziesz w katalog /usr/lib/mozilla/plugins i będziesz miał złe dowiązanie do pluginu to będzie ono pokazane na czerwono.Dowiązanie wygląda na dobre, nie jest na czerwono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Kwiecień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 Sprwadzcie czy macie w systemie compat-libstdc++-33 i compat-libstdc++-296. Paczki te wymagane sa do poprawnego dzialania Javy w FF. Jeśli nie to: yum -y install compat-libstdc++-33 compat-libstdc++-296 U mnie problem rozwiązany Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi