Skocz do zawartości

Hp 1020

Ana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam fedorę 6, dukarkę - jw. Próbowałam uczciwie szukać rozwiązania na forach i zastosować się. Przed rokiem znalazłam tu ten temat, jest tam o pliku hp1020.img jw rozpakowanym katalogu foo2zjs. Ja też go nie mam. Czy ktoś może go przysłać i pomóc? Już instalowałam wg opisu na stronie http://foo2zjs.rkkda.com/ i nic..

FedoraCore3(or later)/CentOS4(RHEL4?):

======================================

You need to use foo2zjs as mentioned above, however the

firmware that foo2zjs current provides is old and has

problems printing more than a few pages, and also with

certain complex pages. The site mentioned above (

support.ideainformatica.com) no longer seems to offer

the firmware, so what I did was to "borrow" it from

windows:

1) Using a Windows system, download the driver from

www.hp.com.

2) Install the driver.

3) In "C:\Program Files\Hewlett-Packard\LaserJet

1020-1022 Drivers\", copy the file hp1020.img.

Now get into Linux as root, and do the following:

1. wget http://foo2zjs.rkkda.com/foo2zjs.tar.gz

2. tar xzvf foo2zjs.tar.gz

3. cd foo2zjs

4. make

5. (copy the hp1020.img into this folder as sihp1020.img)

6. make install

7. make install-hotplug

Switch off-and-on the printer, you should see something like this

in your /var/log/messages:

kernel: usb 1-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 9

kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: USB Bidirectional printer dev 9 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x2B17

/etc/hotplug/usb/hplj1020: loading HP LaserJet 1020 firmware /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1020.dl to /dev/usb/lp0 ...

/etc/hotplug/usb/hplj1020: ... download successful.

Then set up your printer queue by running system-config-printer-gui:

1. click New, and Forward.

2. Enter a name and description.

3. Queue-type: Locally Connected, /dev/usb/lp0

4. Choose HP LaserJet 1020

5. Finish, and print a test page!

Zrodlo -> http://www.linuxprinting.org/show_printer....P-LaserJet_1020

Jak u Ciebie z angielskim? Sciagnij stery windowsowe, rozpakuj/zainstaluj, pozycz sobie (skopiuj) ze sterow windowsowych hp1020.img...

Gdybys nadal miala problemy to pisz.

Powodzenia

Jak u Ciebie z angielskim? Sciagnij stery windowsowe, rozpakuj/zainstaluj, pozycz sobie (skopiuj) ze sterow windowsowych hp1020.img...

Powodzenia

Wielkie dzięki, ale nie mam tu na razie Windowsa. Muszę zaczekać...

Powodzenia

Nie do wiary!!! Drukarka działa! Baaardzo dziękuję.

Zachęciłam się do forum, ale następne pytanie muszę chyba umieścić w innym dziale...

Podrawiam

• 1 month later...

Powodzenia

Kontynuuję ten temat, bo chociaż rozwiązał się w fedorze 6, to teraz w fedorze 7 mam powtórkę z tą drukarką. Postępowałam według wskazówek i niestety w var/log/messages nie pojawił się oczekiwany wpis, ale jak poniżej i jeszcze więcej. W każdym razie drukarka znów nie działa. Proszę o pomoc.

Jun 4 22:21:24 localhost setroubleshoot: SELinux is preventing hplj1020 (udev_t) "getattr" to /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1020.dl (usr_t). For complete SELinux messages. run sealert -l 1bddc5d7-748d-4d60-a394-77b5137292ad

Jun 4 22:21:37 localhost kernel: usb 2-4: USB disconnect, address 5

Jun 4 22:21:37 localhost kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: removed

Jun 4 22:21:39 localhost kernel: usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6

Jun 4 22:21:39 localhost kernel: usb 2-4: configuration #1 chosen from 1 choice

Jun 4 22:21:39 localhost kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: USB Bidirectional printer dev 6 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x2B17

Jun 4 22:21:39 localhost udevd-event[3569]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'

Jun 4 22:21:39 localhost /etc/hotplug/usb/hplj1020: foo2zjs: Missing HP LaserJet 1020 firmware file /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1020.dl

Jun 4 22:21:39 localhost /etc/hotplug/usb/hplj1020: foo2zjs: ...read foo2zjs installation instructions and run ./getweb 1020

Ośmielam się jeszcze raz wzywać pomocy, by zrozumieć treść messages:

Jun  5 11:17:36 localhost kernel: usb 2-4: USB disconnect, address 8
Jun  5 11:17:36 localhost kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: removed
Jun  5 11:17:38 localhost kernel: usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 9
Jun  5 11:17:38 localhost kernel: usb 2-4: configuration #1 chosen from 1 choice
Jun  5 11:17:38 localhost kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: USB Bidirectional printer dev 9 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x2B17
Jun  5 11:17:38 localhost udevd-event[4566]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'
Jun  5 11:17:38 localhost /etc/hotplug/usb/hplj1020: foo2zjs: Missing HP LaserJet 1020 firmware file /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1020.dl
Jun  5 11:17:38 localhost /etc/hotplug/usb/hplj1020: foo2zjs: ...read foo2zjs installation instructions and run ./getweb 1020
Jun  5 11:17:38 localhost udevd-event[4566]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'
Jun  5 11:17:42 localhost setroubleshoot:      SELinux is preventing hplj1020 (udev_t) "getattr" to /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1020.dl (usr_t).      For complete SELinux messages. run sealert -l 1bddc5d7-748d-4d60-a394-77b5137292ad

z szybkiego oglądu wynika, że selinux blokuje. Dla testów możesz wgo wyłączyć: w /etc/selinux/config zastąpić enforcing przez permissive, przeładować i zobaczyć czy problem minął.

Jak minął, to trzeba włączyć selinux z powrotem i nadać odpowiedni selinuksowy kontekst bezpieczeństwa plikowi sterownika.

Zobacz czy w poczcie dla roota nie ma obszerniejszej diagnostyki.

z szybkiego oglądu wynika, że selinux blokuje. Dla testów możesz wgo wyłączyć: w /etc/selinux/config zastąpić enforcing przez permissive, przeładować i zobaczyć czy problem minął.

Jak minął, to trzeba włączyć selinux z powrotem i nadać odpowiedni selinuksowy kontekst bezpieczeństwa plikowi sterownika.

Dziękuję bardzo. W trybie SElinuxa permissive pojawił się pomyślny (myślę) komunikat:

Jun  5 18:15:43 localhost kernel: usb 2-4: USB disconnect, address 6
Jun  5 18:15:43 localhost kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: removed
Jun  5 18:15:49 localhost kernel: usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 7
Jun  5 18:15:49 localhost kernel: usb 2-4: configuration #1 chosen from 1 choice
Jun  5 18:15:49 localhost kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: USB Bidirectional printer dev 7 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x2B17
Jun  5 18:15:49 localhost udevd-event[5242]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'
Jun  5 18:15:49 localhost /etc/hotplug/usb/hplj1020: foo2zjs: loading HP LaserJet 1020 firmware /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1020.dl to /dev/usb/lp0 ...
Jun  5 18:15:49 localhost /etc/hotplug/usb/hplj1020: foo2zjs: ... download successful.

Jednakże drukarka nadal nie drukuje ...

Niestety nie bardzo też wiem, gdzie szukać poczty dla roota ?!

Jestem na F7 i386 - mam drukarkę HP1020 - błąd w działaniu drukarki jest spowodowany automatycznym wpisem w Centrum Sterowania - należy go usunąć - stworzyć nową konfigurację w centrum sterowania - urządzenia peryferyjne - drukarki - przejść całą konfigurację.

Ale najpierw należy :

1. ściągnąć plik foo2zjs - rozpakować - oraz make i make install.

2. umieścić skrypt wywołujący i wgrywający do ramu bios drukarki np. w kat. "opt"

2. skopiować do katalogu /usr/lib/ katalog "hp" w którym znajduje się firmware drukarki - hp1020.img

następnie restart linuksa - drukarka działa bezbłędnie.

• 1 month later...

Zasadą uruchomienia drukarki HP1020 na linuksie jest przed drukowaniem uruchomienie przy włączonej drukarce skryptu

uruchomienia firmware drukarki - efekt - migają diody drukarki kilka sekund, miganie diod ustaje i drukarka jest gotowa

do działania.

Na linuksie trzeba tak robić przed każdym (nowym po włączeniu drukarki) drukowaniem, w windzie plik z firmware drukarki uruchamia się automatycznie po włączeniu drukarki.

• 1 year later...

Mam również problem z drukarką, SElinux blokuje. Jak dodać do niego opcję, by drukarkę zostawił w spokoju? Zazwyczaj na chwilę wyłączam SElinux do drukowania, ale to trochę kłopotliwe.

Była, była, mój błąd - nie dołączyłem.

Podsumowanie:

SELinux powstrzymuje hp (hplip_t) "search" do ./dbus (system_dbusd_var_run_t).

Szczegółowy opis:

SELinux odmówił hp żądania dostępu. Ten dostęp nie jest konieczny dla hp i
może sygnalizować próbę włamania. Jest także możliwe, że określona
wersja lub konfiguracja aplikacji powoduje, że wymaga ona tego dostępu.

Zezwalanie na dostęp:

Problemy z nadawaniem etykiet mogą czasem powodować odmowy SELinuksa. Możesz
spróbować przywrócić domyślny kontekst plikom systemowym dla ./dbus,

restorecon -v "./dbus"

Jeśli nie działa, obecnie nie ma automatycznego sposobu na pozwolenie na ten
dostęp. Zamiast tego możesz utworzyć lokalny moduł polityki, aby pozwolić
na ten dostęp - zobacz FAQ
(http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-fc5/#id2961385) Możesz też
wyłączyć ochronę SELinuksa. Wyłączenie jej nie jest zalecane. Zgłoś
raport błędu (http://bugzilla.redhat.com/bugzilla/enter_bug.cgi) o tym
pakiecie.

Dodatkowe informacje:

Kontekst źródłowy          system_u:system_r:hplip_t:s0-s0:c0.c1023
Kontekst docelowy             system_u:object_r:system_dbusd_var_run_t:s0
Obiekty docelowe              ./dbus [ dir ]
Źródło                     hp
Ścieżka źródłowa         /usr/lib/cups/backend/hp
Port                          <Nieznane>
Komputer                      localhost.localdomain
Źródłowe pakiety RPM       hplip-2.8.2-2.fc9
Docelowe pakiety RPM          
RPM polityki                  selinux-policy-3.3.1-111.fc9
SELinux jest włączony       True
Typ polityki                  targeted
MLS jest włączone           True
Tryb wymuszania               Enforcing
Nazwa wtyczki                 catchall_file
Nazwa komputera               localhost.localdomain
Platforma                     Linux localhost.localdomain 2.6.27.5-41.fc9.i686
                             #1 SMP Thu Nov 13 20:52:14 EST 2008 i686 i686
Licznik alarmów              50
Po raz pierwszy               wto, 9 wrz 2008, 21:24:03
Po raz ostatni                czw, 4 gru 2008, 18:35:08
Lokalny identyfikator         7c7de211-f0f7-4fd0-aefc-51cf7799b9e8
Liczba wierszy                

Surowe komunikaty audytu      

node=localhost.localdomain type=AVC msg=audit(1228412108.656:18): avc:  denied  { search } for  pid=4155 comm="hp" name="dbus" dev=sda3 ino=311425 scontext=system_u:system_r:hplip_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=system_u:object_r:system_dbusd_var_run_t:s0 tclass=dir

node=localhost.localdomain type=SYSCALL msg=audit(1228412108.656:18): arch=40000003 syscall=102 success=no exit=-13 a0=3 a1=bfba7aa0 a2=2adff4 a3=1f items=0 ppid=2426 pid=4155 auid=4294967295 uid=4 gid=7 euid=4 suid=4 fsuid=4 egid=7 sgid=7 fsgid=7 tty=(none) ses=4294967295 comm="hp" exe="/usr/lib/cups/backend/hp" subj=system_u:system_r:hplip_t:s0-s0:c0.c1023 key=(null)

Od razu zaznaczam, że patrzyłem tę stronę Fedory, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić, a wolę sam nie ryzykować. Do tej pory zawsze wyłączałem SElinuxa na czas drukowania, ale w końcu chcę to jakoś lepiej rozwiązać. Ta komenda: restorecon -v "./dbus" nie działa. Próbowałem i z rootem i bez.