Skocz do zawartości

Stałe Wyłączenie Procesów

Lucider

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie powiem, że szukałem :P ale nie znalazłem (bądź co bądź przy okazji trochę zoptymalizowałem system ;) )

Niektóre procesy nie są mi potrzebne (te z listy strażnika systemu KDE), jednak kiedy wcisnę ctrl+esc, powyłączam to czego nie chcę i uda mi się odzyskać trochę ramu, to po restarcie wszystkie te procesy znowu są uruchamiane... Jak mam je na stałe wyłączyć?

[...]powyłączam to czego nie chcę i uda mi się odzyskać trochę ramu[...]
Jeśli chcesz odzyskac trochę RAMu, to może warto zrezygnować z KDE na rzecz czegoś lżejszego. KDE to superciężka artyleria. Napakowana wprawdzie bajerami, ale nie zawsze potrzebnymi ;)

Cześć

Wpisujesz

system-config-services

Można to też odpalić poprzez menu KDE ale nie pamiętam gdzie dokładnie jest a jestem w pracy i nie mogę tego sprawdzić.

Po otwarciu okienka wybierasz sobie na jakim poziomie chcesz wyłączać usługi (najlepiej wybrać wszystkie poziomy). Wyłączasz je a potem klikasz Save.

Voila! :)

Jeśli chcesz odzyskac trochę RAMu, to może warto zrezygnować z KDE na rzecz czegoś lżejszego. KDE to superciężka artyleria. Napakowana wprawdzie bajerami, ale nie zawsze potrzebnymi ;)

To samo myślałem, ale nie wiem czemu Fedora nawet na Fluxboksie mi tnie kiedy uruchomię Kopete, Amarok, Korn i Akregatora. Jak wtedy chcę uruchomić Firefoxa to po herbatę sobie mogę skoczyć :P

InIrudeBwoy - tam się usługi wyłącza, tam nie ma rzeczy wyświetlanych w menadżerze działających procesów.

Zaraz popróbuję sposób Muniek1'a