rider3 Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Jak ustawic te srodowisko graficzne jako domyslne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 najpierw musisz je zainstalować he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Jak ustawic te srodowisko graficzne jako domyslne ?Jesli zainstalujesz yumem to wybierasz tak samo jak kazde inne Najprosciej albo w menu gdm przed zalogowaniem wybrac albo switchdesk XFCE z konsoli (oczywiscie jako user nie root). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Maj 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Mozesz opisac dokladniej jak za pomoca gdm'a. Co do pana, ktory napisal by zainstalowac, takie posty jak twoj to raczej spam na forum ... Switchdesk nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 w GDM przed logowaniem jest taki przycisk "Typ sesji". Kryją skię pod nim przyciski do zainstalowanych głównych srodowisk pulpitu. Możesz wybrac króeś z nich - powinien tam byc XFCE. Możesz je ustawić jednorazowo lub jako domyslne. System zapyta cię co chcesz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Switchdesk nic nie daje.Pokaż zrzut ekranu z wykonania tego polecenia. Jeśli masz poprawnie zainstalowane XFCE (yum groupinstall XFCE) to musi działać. Chyba, że masz coś skopane z instalacją XFCE albo nie masz zainstalowanego switchdesk. W menu, o którym pisał dj_oko widać XFCE? [EDIT]U mnie na graficznym ekranie logowania jest "Sesja" a po kliknięciu pokazuje się tabelka gdzie jest m.in. "XFce 4" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Maj 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Ok w gdm juz zmienilem, przez switchdeska nic nie dawalo dalej zostawalo na gnome. Mam jeszcze jedno pytanie podczas uruchomiania systemu pod xfce wyswietla mi komunikat, ze nie mozna przydzielic adresu internetowego dla komp, i by dodac go do pliku w "/usr". Wyglada to tak Nie mozna rozwiazac adresu internetowego dla komp. Moze to spowodowac nieprawidlowa prace Xfce. Prawdopodobnie mozna rozwiazac ten problem przez dodanie komp do pliku /etc/hosts systemu. Spotkal sie ktos z tym ? Ponadto chcialem zainstalowac sobie ten theme http://www.xfce-look.org/content/show.php?...amp;forumpage=1 tylko nie wiem dlaczego przy kopiowaniu wyswietla mi, ze folder zostal pominiety ;/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Spotkał, spotkał. Przydzielona przez ciebie nazwa komputera jest niewidoczna w pliku opisu hosta. To zalezy od tego, jak konfigurowałes połączenie z internetem i jak przyedziłes mu nazwę. Powiedz nam cos wiecej o swoich ustawieniach internetu ew. uruchom w XFCE konsloe i spójrz na znak zgłoszenia systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Maj 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Hmm nie musialem meczyc sie z ustawieniem netu poniewaz sam sie skofigurowal. Typ lacza to DSL. Co do znaku zgloszenia systemu to nie wiem gdzie to znalezc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Hmm nie musialem meczyc sie z ustawieniem netu poniewaz sam sie skofigurowal.U mnie w /etc/hosts siedzi sobie linijka127.0.0.1 waldo localhost.localdomain localhost i wszystko jest OK. Czyli pewnie jak przekopiujesz tę linię i zamienisz "waldo" na "komp", to u Ciebie też się polepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Maj 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Ok, ale co z tym ip z przodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Ok, ale co z tym ip z przodu ?A sprawdziłeś czy działa? Do lokalnego adresu masz przypisana nazwę z DHCP (tę samą co do "zewnętrznego" IP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Maj 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Dziala, dzieki Waldo . Przy okazji spytam sie o pare rzeczy wie ktos moze jak dodac ikony z tego zestawu pod XFCE ? http://www.xfce-look.org/content/show.php/...s?content=29865 I czy zna ktos , jakis program do robienia screenshotow ? Bo w XFCE standardowo chyba nie ma zadnego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Zrzuty ekranu zrobisz edytorem GIMP - powinieneś go mieć. Możesz tez uzyć teg programu: gnome-screenshot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Przy okazji spytam sie o pare rzeczy wie ktos moze jak dodac ikony z tego zestawu pod XFCE ?Ściągnij plik, rozpakuj do $HOME/.themes, kliknij prawym na pulpicie, Ustawienia -> Ustawienia Interfejsu Użytkownika -> Zakładka "Motyw Ikon". Powinieneś mieć na liście. Podobnie robisz z plikami motywów. Może jest jakiś bardziej elegancki sposób, ale ja robię tak jak opisałem. Zrzuty zdecydowanie prościej niż GIMPem robi się przez gnome-screenshot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi