Coppertop Napisano Maj 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2007 jak myślicie, to błąd ściągniecia (obrazu) czy nagrania? 1) Sprawdzałeś sumy sha1sum? 2) Jak ściągasz? Najlepiej jest ściągać torrentem. 3) dlaczego nie ściągasz DVD? (chyba, że nie masz dostępu do nagrywarki dvd, wtedy ok, ale jeśli masz taką możliwość, to ściągaj raczej obraz dvd niż cd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Maj 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2007 Niech to szlak, błąd jakiś i mam tylko 1 i 2 płytę, muszę od nowa ściągać trzy płyty a zostało niewiele ja zawsze tak zaciągam wget -c -t 0 źródło_pliku_lub_obrazu i przy zerwaniu łączy się ponownie i dociaga sprawdzam sumę się zgadza i do wypalarki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Maj 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2007 Wiem co sie stalo juz Zapomnialem o MP3 podpietym (ratowalem pliki z Windowsa jak obrazy, muzyka itp.) I sie instaluje, pierwsza plyta druga sie konczy, dociagam teraz trzecia (w koncu internet 2 mega) a reszte jutro zainstaluje (mam nadzieje ze jak postoi przez noc to sie nic nie stanie ) I mimo ze ten komputer bede mial zapewne do pracy (do programowania, nie moge jako programista odciac sie od Windowsa) to na co dzien bede uzywal Fedory 6 Bede musial zaktualizowac OpenOffice do tego zmienic srodowisko jak to bedzie zle chodzic (n razie wybralem Gnome) i po tym co wybralem w pakietach i zobaczylem przy instalacji to nawet nie bedzie klopotu z programowaniem itp. bo komplikatory jak dobrze spojrzalem nawet zainstalowal. Tak nie ma w Windowsie i przy zerwaniu laczy sie ponownie i dociaga sprawdzam sume sie zgadza i do wypalarki Tylko ze przerywalem polaczenie 5 razy (wina systemu i jego kompatybilnosci) i ponawial ale jak zostalo 500 KB to program stana, wylaczylem wlaczylem ponownie i nie bylo napisu "sciagniete" tylko 10 Error bez mozliwosci zrobienia czegokolwiek Ale bedzie lepiej... Teraz poszukam tylko stronki jak sie obslugiwac linuxem (jedna chyba ktos podal) i jak ma ktos jakies dla Noobów to poprosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Maj 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2007 takie moje typy http://easylinux.info/wiki/Fedora_fc5_pl http://faq.fedora.pl/ powodzenia w bojach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2007 ... jak myslicie, to blad sciagniecia (obrazu) czy nagrania? Tu nie trzeba myslec! Najpierw na sciagnietych obrazach sha1sum i jeli sumy sa w porzadku dopiero wypalanie... po wypaleniu - instalacja, a na poczatku instalacji opcja sprawdzenia nosnikow (tzw. mediacheck)... tak jak mowilem - tu nie ma nic do myslenia, wszystko jasne... Powodzenia //===== edit ===== W morde! Nie zauwazylem calej strony odpowiedzi Ale dalem ciala... <LOL> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Maj 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 gregor_szczecin: Szkoda ze tylko do fedory 5 ale i tak przejrze, a co do paczek to troche ubogo w fedorze 6 (jak dobrze spojrzalem) bez amaroka itp. Czy ja dobrze spojrzalem czy 99% rzeczy robi sie z terminalu, przynajmniej kazda instalacje paczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Maj 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 Szkoda że tylko do fedory 5 ale i tak przejrze tak ale stosując się do tych opisów na Fedorce 6 tez działa a co do paczek to trochę ubogo w fedorze 6 (jak dobrze spojrzałem) bez amaroka itp. wcale nie trzeba tylko dociągnąć yumem np: yum install amarok no a że w terminalu no co za problem powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Maj 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 Nie tyle problem co dla osoby na poziomie mniej niz podstawowym (no konsole w Windzie widzialem i nawet zmienilem date systemowa ) moze byc na poczatku troche klopotów EDIT: I ostatnia plyta sie nagrywa EDIT: No i jest moja pierwsza Fedora:D Pierwsze wrazenie raczej dobre, jak macie jakies rady to chetnie poslucham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 Jesli to wersja 32bit (i386) to pewnie padles ofiara bledu Anacondy - najpierw podmien kernel na odpowiedni. Pozniej juz tylko yum update, instalacja sterownika grafiki i kilku innych drobiazgow i masz wypasiony system BTW - instalowac / update-owac mozna nie dotykajac konsoli - masz w systmie graficzne narzedzia, zajrzyj tylko do menu... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Maj 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 Kurde nie moge nic zainstalowac a na razie ten komputer nie ma internetu... móglby ktos powiedziec co mam zrobic jak rozpakowalem plik z Totemem? (program do muzyki jak ktos nie pamieta ) Podobno sa paczki rpm. ale jak sciagnalem co innego (chyba archiwum) to jak zainstalowac? I kolejne pytanie, instaluje ammarok i jak otwieram paczke rpm. to wyswietla sie napis: Nie mozna instalowac pakietów zródlowych a pózniej nie podno pakietów do instalacji i koniec... a co do krenela to mozna link? znalazlem takie cos ale nie wiem co sciagnac Znalazlem blad a raczej dwa 1)Amarrok jest pod KDE (szkoda tyle o nim slyszalem) 2)Pliki scr.rpm. trzeba skomplikowac (tyle ze kompletnie nie wiem jak :/) ______________________________________________________________________ Kto mi napisze lub poda link do strony gdzie bedzie opisana instalacja totema z pliku rpm. bez udzialu internetu... to w ogóle mozliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 Po pierwsze i najwazniejsze - jesli jeszcze tego sie nie dowiedziales i nie zauwazyles - zainstalowales Fedore a to dystrybucja oparta na pakietach rpm wiec instalowanie czegokolwiek ze zrodel jest tu niemal grzechem! ... a juz na pewno jest grzechem jesli poczatkujacy uzytkownicy sie za to zabieraja - w ten sposob mozna sobie niezle nabalaganic w systemie, lub w skrajnych przypadkach cakowicie go zniszczyc. Wiec na przyszlosc - zawsze zanim zaczniesz cos kompilowac/instalowac sprawdz czy przypadkiem ktos juz tego za Ciebie nie zrobil, i czy nie ma gotowej paczki. Wracajac do tematu - tak jak napisalem - pierwszy krok to zrobienie porzadku z kernelem, drugi to uruchomienie sieci, trzeci to instalacja sterownikow grafiki... reszta to bedzie juz tylko klikanie Napisz wiecej o sprzecie ktory posiadasz (chodzi glownie o procesor, grafike i karte sieciowa / rodzaj polaczenia do sieci) to zaraz wszystko krok po kroku zrobimy... Pokaz co Ci pokazuje takie polecenie rpm -qa 'kernel*' --queryformat "%{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}.%{ARCH}\n"|sort rpm -qa | grep kernel | sort rpm -qa | grep kmod | sort Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Maj 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 [Tinku@localhost ~]$ rpm -qa 'kernel*' --quertyformat "%{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}.%{ARCH}\n"|sort --quertyformat: nieznana opcja [Tinku@localhost ~]$ rpm -qa 'kernel*' --queryformat "%{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}.%{ARCH}\n"|sort rpm -qa | grep kernel | sort kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686 kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6.i686 kernel-headers-2.6.18-1.2798.fc6.i386 [Tinku@localhost ~]$ rpm -qa | grep kernel | sort rpm -qa | grep kmod | sort kernel-2.6.18-1.2798.fc6 kernel-devel-2.6.18-1.2798.fc6 kernel-headers-2.6.18-1.2798.fc6 [Tinku@localhost ~]$ rpm -qa | grep kmod | sort [Tinku@localhost ~]$ Co do sprzetu to mam jakiegos tam celka 4xx MHz karta grafiki, mi niepotrzebna wiec zintegrowana a dostep do sieci chwilowo nie ma, jak podziele to lacze to i bedzie internet... ale jakby co to jest to Neostrada (jezeli to wazne) dostep do sieci staly lacze 2 mega cos jeszcze alebo co poprawic, moze zle zrozumialem jakies pytanie... Edit: Ah ten linux... scignelem w paczce rpm. mpalyer i zainstalowalem lecz... go nie widze, jak chce go jeszcze raz zainstalowac to pokazuje gdzie jest plik rpm. i mówi ze owy plik "is alredy installed" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 Ah ten linux... ścignełem w paczce rpm. mpalyer i zainstalowałem lecz... go nie widzę, jak chcę go jeszcze raz zainstalować to pokazuje gdzie jest plik rpm. i mówi że owy plik "is alredy installed" W "Aplikacje->dźwięk i obraz" powinien być, jeżeli nie ma tzn. że masz jakąś "lewą" paczkę. Możesz jeszcze w terminalu wydać polecenie mplayer (tekstowy) lub gmplayer (graficzny). Jeżeli nie działa to odinstaluj to co wcześniej zainstalowałeś (rpm -e mplayer), a następnie ściągnij paczkę z http://rpm.pbone.net/ przy wyszukiwaniu najlepiej zaznaczyć tylko "Fedora 6". Co do kernela to jest ok. A to że amarok jest pod kde a ty używasz gnome wcale nie znaczy, że nie możesz go odpalić pod gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Maj 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 przy instalacji pokazuje ze nie ma informacji o oprogramowaniu i ze moze to byc skutek braku podlaczenia o sieci. Da sie to jakos ominac? Jak dobrze wpisalem instalacje przez konsole to pokazalo cos takiego: [Tinku@localhost ~]$ rpm -i /home/Tinku/Desktop/mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386.rpm ostrzezenie: /home/Tinku/Desktop/mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386.rpm: Naglówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID a109b1ec blad: Niespelnione zaleznosci: libaa.so.1 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libavcodec.so.51 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libavformat.so.51 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libavutil.so.49 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libdts.so.0 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libdvdnav.so.4 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libenca.so.0 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libfaac.so.0 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libfribidi.so.0 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 liblirc_client.so.0 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 liblzo2.so.2 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libmp3lame.so.0 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libmpcdec.so.3 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libpostproc.so.51 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libtwolame.so.0 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libx264.so.54 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 libxvidcore.so.4 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.71.rc1.lvn6.i386 ________________________________________________________________________ Cos czuje ze komputer bedzie musial poczekac dopóki nie podlacze do niego internetu A mialem nadzieje ze chociaz zainstaluje cos aby odtworzyc mp3, filmy itp. zaraz tylko jeszcze sciagne g++ (mam nadzieje ze uda mi sie zainstalowac ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Maj 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 jakiś czas temu stad wyciągnołem wszystkie pliki do mpleyera: linek powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi