Skocz do zawartości

Folder /usr Za Dużo Zajmuje

olej3232

Rekomendowane odpowiedzi

Katalog /usr zawiera po prostu zainstalowane programy, zmniejszysz jego rozmiar odinstalowując je. No jeszcze do programów należą konfiguracje w /etc i dane "tymczasowe" (wyniki działania, logi i takie tam) w /var.

Aha...nie usuwaj pojedynczych plików z roota, ale usuwaj pakiety (przez rpm lub nakładki typu yum)

folder /usr zajmuje mi jakieś 7,3 GB...

No, to stanowczo za duzo przy normalnej instalacji.

Poszukaj czy nie ma tam jakichs duzych smieci (podejrzany w zasadzie jest kazdy plik powyzej kilkunastu MB) - mozesz uzyc do tego zaawansowanego wyszukiwania plikow...

Napisz czy cos znalazles (ale nie usuwaj jesli nie wiesz co robisz bo mozesz ubic system!), jesli nie - to moze rzeczywiscie nainstalowales tyle wynalazkow? ;)

Powodzenia

Jako root

du -k /usr | sort -r -n -k 1 |more

Otrzymasz posortowane katalogi od najwięcej zajmującego w dół. Oczywiście na samej górze będzie pokazany /usr, ale poniżej będziesz widział kolejne katalogi oraz miejsce przez nie zajmowane w kB. Znajdziesz, te które są największe. Może odnajdziesz jakiś dziwny plik (coredump?) ktory będziesz mógł usunąć. Oczywiście zastanów się zani coś zrobisz.

Operacja przy >7GB na /usr może "chwilę" potrwać.

A z drugiej strony nie powiem, żebym miałe jakieś idiotyczne ilości softu poinstalowane, ale mój /usr zajmuje ok 5GB, więc jak olej3232 pojechał opcją "instaluj wszystko", to te 7,3GB wcale nie wygląda na "przerośnięte" ;)

Jako root
du -k /usr | sort -r -n -k 1 |more

Otrzymasz posortowane katalogi od najwięcej zajmującego w dół. Oczywiście na samej górze będzie pokazany /usr, ale poniżej będziesz widział kolejne katalogi oraz miejsce przez nie zajmowane w kB. Znajdziesz, te które są największe. Może odnajdziesz jakiś dziwny plik (coredump?) ktory będziesz mógł usunąć. Oczywiście zastanów się zani coś zrobisz.

Operacja przy >7GB na /usr może "chwilę" potrwać.

Tylko ja bym raczej odinstalowywał nie to co najwięcej zajmuje, a to co mi niepotrzebne

A z drugiej strony nie powiem, żebym miałe jakieś idiotyczne ilości softu poinstalowane, ale mój /usr zajmuje ok 5GB, więc jak olej3232 pojechał opcją "instaluj wszystko", to te 7,3GB wcale nie wygląda na "przerośnięte" ;)

7,3GB mimo wszystko robi wrażenie, ja mam 4,4 :) )

Taka refleksja mi się nasunęła:

olej3232: nie masz przypadkiem poinstalowanych paczek typu -debuginfo ? (sprawdź

rpm -qa | grep debuginfo

Tylko ja bym raczej odinstalowywał nie to co najwięcej zajmuje, a to co mi niepotrzebne

7,3GB mimo wszystko robi wrażenie, ja mam 4,4 :) )

Myślałem o sprawdzeniu największych katalogów pod kątem zbędnych plików, które tam się mogły znależć (np.core przy błędzie jakiegoś programu uruchomionego z roota)

Katalog spory, ale tak jak napisałem, jeśli była opcja instalowania wszystkiego co fabryka dała, to te 7,3 jest bardzo prawdopodobne. Ja mam 4,9.

Myslalem o sprawdzeniu najwiekszych katalogów pod katem zbednych plików, które tam sie mogly znalezc (np.core przy bledzie jakiegos programu uruchomionego z roota)

Cos takiego nie powinno miec miejsca, cytat z FHS:

/usr is the second major section of the filesystem. /usr is shareable, read-only data. That means that /usr should be shareable between various FHS-compliant hosts and must not be written to. Any information that is host-specific or varies with time is stored elsewhere.

A jesli ma to jest to blad w paczce (choc IMO cos takiego nie powinno przejsc).

A tak przy okazji to u mnie:

7,9G    /usr/

;)

Dla latwiejszych porównan powiem, ze w systemie mam 1825 paczek

A tak przy okazji to u mnie:

7,9G    /usr/

;)

Dla łatwiejszych porównań powiem, że w systemie mam 1825 paczek

Przykład z core w /usr może faktycznie głupi, ale tak strzeliłem pierwsze co mi do głowy przyszło.

A Twój przykład pokazuje, że 7,3GB na /usr to nie jest za dużo. Zależy zapewno co się robi, do czego się używa systemu. U mnie ilość paczek ok.1400 na tych 4,9GB

Witam Dzięki za podpowiedzi! Podejrzewam że przesadziłem z paczkami, bo mam zainstalowane wszystkie dostępne narzędzia programistyczne. Dziś (jak tylko wrócę do domu) odinstaluje wszystko.

Jestem początkującym użytkownikiem linux-a więc mam prośbę: Napiszcie mi jakie paczki są potrzebne do kompilacji programów tar.gz

Witam Dzięki za podpowiedzi! Podejrzewam że przesadziłem z paczkami, bo mam zainstalowane wszystkie dostępne narzędzia programistyczne. Dziś (jak tylko wrócę do domu) odinstaluje wszystko.

Jestem początkującym użytkownikiem linux-a więc mam prośbę: Napiszcie mi jakie paczki są potrzebne do kompilacji programów tar.gz

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gzip to jest archiwum , tego sie nie kompiluje tylko pakuje albo rozpakowuje (jak znany zapewno ci zip czy rar)

Sam wczesniej napisales, ze jestes poczatkujacy, wiec po co Ci instalacja za zrodel, kompilowanie i cale to smiecenie w systemie?

W zasadzie wszystko mozna znalesc zapaczkowane... Fedora to nie Slack - instaluj z paczek.

Pozdro

Sam wczesniej napisales, ze jestes poczatkujacy, wiec po co Ci instalacja za zrodel,

Cały czas się uczę! Nie ma dnia, żebym się czegoś nowego o linux-ie nie dowiedział! Oduczyłem się już instalacji systemu od nowa, jeżli coś z nim nie tak, mam skonfigurowanego fluxbox-a, wszystkie niezbędne programy, ale zdarza mi się instalować coś ze źródeł, a w przysłości mam zamiar skompilować system od podstaw, więc ta umiejętność będzie mi potrzebna!

Cały czas się uczę! Nie ma dnia, żebym się czegoś nowego o linux-ie nie dowiedział! Oduczyłem się już instalacji systemu od nowa, jeżli coś z nim nie tak, mam skonfigurowanego fluxbox-a, wszystkie niezbędne programy, ale zdarza mi się instalować coś ze źródeł, a w przysłości mam zamiar skompilować system od podstaw, więc ta umiejętność będzie mi potrzebna!

To sobie Gentoo postaw :) to ci mit padnie kompilacji z ręki przez magiczną trójcę configure make make install.