Skocz do zawartości

Prawa Do Plikow W Katalogach

dhoppe89

Rekomendowane odpowiedzi

Prawa dostepu przypisywane sa plikowi albo jawnie, za pomoca chmod, albo domyslnie na podstawie wartosci umask uzytkownika. Wartosc ta jest ustalana w skrypcie startowym powloki i dziedziczona przez uruchamiane procesy.

Niestety, nie ma systemowego mechanizmu, który by uzaleznil prawa nadawane nowym plikom od tego, gdzie te pliki sa tworzone. Raczej beda one zalezec od tego, kto je tworzy i jaki jest stan ich twórcy w momencie zakladania pliku.

Jezeli Ci wystarczy zmienic prawa co jakis czas, to posluz sie

chmod u+rwx pliki; chmod g+r pliki

lub krócej

chmod 740 pliki

Jezeli zas musi to dzialac od chwili utworzenia pliku, to nadaj userowi

umask 0057

dla bezpieczenstwa bit wykonywalnosci nie jest ustawiany w nowo tworzonych plikach, bedziesz musial go ustawic jawnie

chmod u+x plik

lub

chmod 740 plik

Generalnie maska podawana umask-owi jest bitowym zaprzeczeniem (dopelnieniem) praw podawanych chmod-owi. Wartosc umask ustawia sie zazwyczaj w konfiguracji powloki uzytkownika (np. ~/.bash_profile, ~/.bashrc) ale mozna ja zmienic w terminalu w dowolnej chwili -- bedzie obowiazywac w tej powloce, w której zostala zmieniona.

jak to zrobic? :rolleyes:
Mam chyba jakieś de javudéjà vu. Przysiągłbym, że był niemal identyczny temat ze 2 tyg. temu.

Polecam "man chmod" i chwilę prób na jakimś testowym katalogu z podkatalogami i plikami.

• 4 weeks later...

[root@zeus ania]# chmod -R -v 777 /home/ania/Pobrane pliki/mldonkey

chmod: nie ma dost?pu do `/home/ania/Pobrane': Nie ma takiego pliku ani katalogu

nie uda?o si? zmieni? uprawnie? do `/home/ania/Pobrane' na 0000 (---------)

chmod: nie ma dost?pu do `pliki/mldonkey': Nie ma takiego pliku ani katalogu

nie uda?o si? zmieni? uprawnie? do `pliki/mldonkey' na 0000 (---------)

[root@zeus ania]#

Mo?e kto? wie dlaczego dostaje taki komunikat?

robi?em to jako su -

= || = su

w pow?oce, (_pu?niej_ pó?niej) ORT w konsoli linuxowej. I nic. Nie rozumiem. W innym (_linuxie_ Linuksie) ORT wpisywa?em to polecenie wielokrotnie i wszystko bylo o.k

To polecenie chmod -R -v 777 /katalog

A teraz widzę to taki lewy ukośnik trzeba wstawić zamiast spacji tak? [ \ ] tak? Zawsze zamieniałem nazwy plików na jednowyrazowe zanim użyłem polecenia unzip. Teraza już wiem co wstawić zamiast spacji. Dzieki