dhoppe89 Napisano Maj 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2007 Witam, mam taki problem (pewnie banalny, poczatkujacy jestem) - chce aby kazdy plik utworzony w danym katalogu mial nadawane z gory okreslone uprawnienia dostepu (a konkretnie rwx na u, i r na g). jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Maj 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2007 Prawa dostepu przypisywane sa plikowi albo jawnie, za pomoca chmod, albo domyslnie na podstawie wartosci umask uzytkownika. Wartosc ta jest ustalana w skrypcie startowym powloki i dziedziczona przez uruchamiane procesy. Niestety, nie ma systemowego mechanizmu, który by uzaleznil prawa nadawane nowym plikom od tego, gdzie te pliki sa tworzone. Raczej beda one zalezec od tego, kto je tworzy i jaki jest stan ich twórcy w momencie zakladania pliku. Jezeli Ci wystarczy zmienic prawa co jakis czas, to posluz sie chmod u+rwx pliki; chmod g+r pliki lub krócej chmod 740 pliki Jezeli zas musi to dzialac od chwili utworzenia pliku, to nadaj userowi umask 0057 dla bezpieczenstwa bit wykonywalnosci nie jest ustawiany w nowo tworzonych plikach, bedziesz musial go ustawic jawnie chmod u+x plik lub chmod 740 plik Generalnie maska podawana umask-owi jest bitowym zaprzeczeniem (dopelnieniem) praw podawanych chmod-owi. Wartosc umask ustawia sie zazwyczaj w konfiguracji powloki uzytkownika (np. ~/.bash_profile, ~/.bashrc) ale mozna ja zmienic w terminalu w dowolnej chwili -- bedzie obowiazywac w tej powloce, w której zostala zmieniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2007 jak to zrobic? Mam chyba jakieś de javu→déjà vu. Przysiągłbym, że był niemal identyczny temat ze 2 tyg. temu. Polecam "man chmod" i chwilę prób na jakimś testowym katalogu z podkatalogami i plikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 [root@zeus ania]# chmod -R -v 777 /home/ania/Pobrane pliki/mldonkey chmod: nie ma dost?pu do `/home/ania/Pobrane': Nie ma takiego pliku ani katalogu nie uda?o si? zmieni? uprawnie? do `/home/ania/Pobrane' na 0000 (---------) chmod: nie ma dost?pu do `pliki/mldonkey': Nie ma takiego pliku ani katalogu nie uda?o si? zmieni? uprawnie? do `pliki/mldonkey' na 0000 (---------) [root@zeus ania]# Mo?e kto? wie dlaczego dostaje taki komunikat? robi?em to jako su - = || = su w pow?oce, (_pu?niej_ pó?niej) ORT w konsoli linuxowej. I nic. Nie rozumiem. W innym (_linuxie_ Linuksie) ORT wpisywa?em to polecenie wielokrotnie i wszystko bylo o.k To polecenie chmod -R -v 777 /katalog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 A widzisz co tu pisze? `/home/ania/Pobrane': Nie ma takiego pliku ani katalogu /home/ania/Pobrane\ pliki/mldonkey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Czerwiec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2007 A teraz widzę to taki lewy ukośnik trzeba wstawić zamiast spacji tak? [ \ ] tak? Zawsze zamieniałem nazwy plików na jednowyrazowe zanim użyłem polecenia unzip. Teraza już wiem co wstawić zamiast spacji. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2007 Nie, po prostu backslash powoduje, że następny znak ma być potraktowany jako część stringa, a nie interpretowany. Jak chcesz jako argument przekazać coś zawierającego przykładowo spację to wpisujesz teskst_w\ taki\ sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi