Skocz do zawartości

Emulatory

Macko23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Może powiecię, że truję bo to już gdzieś jest, ale szukałem na tym forum dość długo i nie znalazłem.

Chodzi mi o progaramy (emulatory) do programów windows. Pod Wine nie wszystko działa. Jak uruchomić gierki typu Heroes IV, Oblivion, albo dosowskie typu Master of Orion itp? Jakie programy są potrzebne i jak je zainstalować?

Proponuj ę Ci inną opcję użycie darmowego VMplayer, możesz go ściągnąć ze stron VMware. Problem jest tylko taki że musisz zrobić najpierw plik wirtualnej maszyny na VMware Workstation. Instalujesz na tym windę i grasz w co chcesz.

Pozdrawiam

OK, DOSBox działa jak należy, ale weźcie pod uwage że jestem zielony w (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Dotychczas instalowałem tylko RPM-y. Pobrałem VirtualBox_1.3.8_Linux_x86.run ale nie wiem jak go zainstalować, a co do VMware Workstation to rozumiem, że to kosztuje? Niestety mnie nie stać :huh:

Podpowiedzcie prosze jak zainstalować tego VirtualBox.

Pozdrawiam i dzięki

Pomozcie mu, bo mu sie nalezy ;)

a co do VMware Workstation to rozumiem, że to kosztuje? Niestety mnie nie stać :huh:

Pierwsza osoba ktora w takiej sytuacji nie spytala - gdzie to ukrasc

Ja nie uzywam VMware, ale cos mi sie wydaje, ze wersja Workstation jest free...

Przeszukaj forum dokladnie bo bylo walkowane - kilka bardzo dobrych opisow instalacji i rozwiazania wiekszosci problemow powinny gdzies tu byc...

Powodzenia

Dotychczas instalowałem tylko RPM-y. Pobrałem VirtualBox_1.3.8_Linux_x86.run ale nie wiem jak go zainstalować...
Odpalić go możesz (tak mi się przynajmniej wydaje) tak: sh VirtualBox_1.3.8_Linux_x86.run . Jeżeli chodzi o Vmware Server to wydajność nie jest najwyższa.

VMplayer jest na 100% za darmo. Mi chodzi stabilnie i bez większych problemów. Pobierasz jako rpm, instalujesz bez problemów. jedyne co musisz to stworzyć wirtualną maszynę na VMware workstation. Potem hulasz do woli.