beavis Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Zainstalowalem w końcu Fedorę i teraz zacząłem się bawić w jej ozdabianie żeby zobaczyć czym jeszcze mnie zaskoczy. Przegladając sieć znalazłem coś takiego : http://www.gnome-look.org/content/show.php...t?content=50468 Czy da się to uruchomić dla Gnome'a Fedory 6? Nigdzie w ustawieniach X-ów nie mogę znaleść żadnej konfiguracji Splash... powiedzcie mi tylko czy to tylko pod u-buntu bedzie dzialalo czy da się to też jakoś podpiąć do FC6? dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Pierwsza możliwość splasha to statyczny obrazek w momencie ładowania GRUB-a. Konfigurujesz go w pliku /boot/grub/grub.conf. Druga sprawa to uprzyjemnienie startu systemu. W Fedorze funkcję tę pełni program rhgb (RedHat Graphical Boot), który o ile wiem nie ma zbyt wielu opcji konfiguracyjnych. Nazwy plików z bitmapami ma wkompilowane w kod i jedno co możesz zrobić, to podmienić ich zawartość. rhgb działa na etapie, kiedy właściwy X-serwer jeszcze nie wstał (dokładniej: rhgb odpala własny x-serwer na ekranie :1), a więc w czasach, kiedy nie działa jeszcze ani system logowania graficznego, ani tym bardziej desktop użytkownika. Więc pytanie o GNOME jest źle postawione, to nie ma nic do rzeczy. Jedyną rolą rhgb, jako typowego wodotrysku, jest zwiększenie atrakcyjności graficznej w czasie rozruchu. Usunięcie pakietu rhgb nic nie popsuje. Być może istnieją niestandardowe zamienniki rhgb, które są bardziej konfigurowalne. Nie sprawdzałem, nie interesowało mnie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beavis Napisano Maj 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 podmiana screen'a pod grubem nie stanowi problemu, podobnie jak okno startowe X - to mi się udało zrobić, ale ten wspomniany wyżej splash screen trzeba jakoś kompilować a foldery podane w i instrukcji u mnie nie istnieją :/ stąd też moje zakłopotanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 , ale ten wspomniany wyżej splash screen trzeba jakoś kompilować a foldery podane w i instrukcji u mnie nie istnieją :/ stąd też moje zakłopotaniePotrzeba kompilacji jest tylko w Ubuntu. Pakiet rhgb (Red Hat Graphical Boot) jest w pewnym sensie natywny dla Fedory i RHEL. Nie da się raczej przenieść tego pakietu z Ubuntu na Fedorę, ale można próbować. Oczywiście wiązałoby się to z podmianą oryginalnego pakietu rhgb Fedory na przerobiony spod Ubuntu. Wydaje mi się, że sprawa nie jest warta zachodu, ale to oczywiście moje zdanie - usera, który w ogóle ma wyłączone rhgb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beavis Napisano Maj 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 dzięki za odpowiedzi.. niestety z powodu mego niedoświadczenia (3 dzień w linuksie) na razie sprawę sobie odpuszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 niestety z powodu mego niedoświadczenia (3 dzień w linuksie) na razie sprawę sobie odpuszczęJa mając znacznie większe też sobie odpuszczę Chociaż splash wygląda tak bajerancko, że gotów byłem sobie zainstalować rhgb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi